Foto: IFF
Internationellt

USA: Startat U14 och U16-landslag samt US-open!

ANNONS

Positiva vindar blåser för innebandyn i USA. Nya ungdomslandslag är igång och det största globala mästerskapet World Games spelas i USA 2022!

World Games avgörs 2022 i Alabama i USA. Det är en jättechans för innebandyn som sport att visa upp sig på riktigt allvar. Det är staden Birmingham som turneringen spelas med bland annat Sverige och USA som två av lagen.

För att turneringen ska bli succé i arrangörsstaden har det amerikanska innebandyförbundet lyckats fantastisk bra. För två år sedan fanns det ingen innebandyverksamhet alls och nu har innebandy blivit en officiell del av skolgymnastiken i 40 skolor i Birmingham.

- Det är ett enormt tillfälle för innebandy ur marknadsförningstillfälle i USA när World Games arrangeras här. Vi har jobbat tillsammans med IFF och World Games-organisationen att stödja innebandy i regionen så mycket vi bara kan, säger Calle Karlsson till Innebandymagazinet.

47-årige ex-svensken Calle Karlsson flyttade till USA 1998 för att arbeta. Gifte sig efter ett par år och har sedan dess blivit kvar. Nu är han med i IFF:s s styrelse och drivande i det amerikanska förbundet.

- Birmingham var en av de regioner som vi inte nått ut med innebandyn tidigare. Därför är det mycket spännande att vi kommit in i skolorna på det här sättet. Det har varit hårt jobb samtidigt som vi fått bra draghjälp att World Games arrangeras i staden 2022.

I sommar är planen att arrangera det första ”NHL”-mästerskapet i innebandy. Något som skulle kunna kallas US Open i innebandy. Under en månad pågår seriespelet och under en finalhelg ska det avgöras i just Birmingham.

- Vi hoppas det om inte Covid-19 ställer till det såklart. Det är självklart för oss att lägga avgörandet i Birmingham. Vi kommer även lägga utvecklingslägret och ungdomsaktiviteter i staden. Vi vill verkligen göra det möjligt för många att få mer smak för innebandyn i Nordamerika.

Vilka områden i USA anser du att ni har verksamhet med potential?

- USA är ett stort land med lite innebandy här och där. Innebandyn har blivit lite av en storstadsport i USA. Vi har många spelare i städer som San Fransisco, Los Angeles, Dallas, Orlando och New York City bland annat. Det handlar i grund och botten att det är många européer som tagit med sig sporten. USA är ett väldigt stort land så avstånden är ju enorma när det är dags för matcher. På grund av det måste vi tänka på ett annat sätt när vi ska skapa turneringar. VI måste samlas under en helg för att lyckas få in så många resande lag som möjligt.

Ni har skapat U14 och U16 landslag, kan du berätta med syftet med detta?

- Att skapa en möjlighet för oss att lyfta sporten och målbilden för våra unga spelare. Dessa lag har börjat resa till Sverige runt jultider. Dessa resor är ett väldigt stort projekt för alla inblandade såklart. Det kräver stort engagemang och kräver mycket planering. Men dessa resor är väldigt lärorika för både föräldrar och barn. I många fall har det kanske varit första gången de har rest utanför USA och det blir ett minne för livet. Det är också viktigt ifrån ett utvecklingsperspektiv för att få erfarenhet av att spela emot etablerade innebandylag. Att få möta riktigt bra lag är svår att hitta i USA för tillfälle.

Fotnot: Vi kommer fortsätta skriva om amerikans innebandy framöver. Nästa vecka kommer del två i ”Innebandyn i USA”


TV: "Blivit farligt senaste tiden"

SSL-forwarden Andreas Stefansson om farliga utvecklingen i svensk innebandy: "Alla ska stöpas i samma form"

Den här artikeln handlar om: