Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

Inför Stockholmsderbyt: "Det finns bara ett riktigt derby"

ANNONS

Djurgårdsprofilen Sebastian Gafvelin inför matchen mot Täby.

Djurgården kommer tillbaka från uppehållet som serieledare i Allsvenskan Norra, en poäng framför Visby.

– Det är klart att vi är nöjda, något annat vore väldigt konstigt, som sagt. Men vi har ju matcher där vi känner att vi verkligen inte har kommit upp i nivå, vilket vi inte är nöjda med såklart, vi vill ju komma upp i så bra nivå som det är möjligt under alla matcher och tabellen hade kanske sett lite annorlunda ut om man spelat bättre i de matcherna till exempel, säger trotjänaren Sebastian Gafvelin till Innebandymagazinet, och fortsätter:

– Sen så har vi förlorat tre matcher på ordinarie tid den här säsongen och båda gångerna mot Bele som visat sig vara ett riktigt bra topplag i år. Båda matcherna egentligen känner vi att vi verkligen inte kommer upp i nivå och det gör ju oss inte nöjda. Hade vi vunnit en av dem hade vi lett serien med fyra poäng istället för en poäng. Sen förlorade vi mot Hagunda som var absolut favorittippade men fick en ordentlig revansch mot dem senast. Vi är nöjda med tabelläget idag men det återstår några matcher av serien innan vi kan sätta oss ner och vara nöjda. Vi är inte nöjda förrän serien är slut och vi ser vad vi har för utgångsläge.

Det är det som är fokuset, ni har inte börjat fundera på kvalserien?

– Vi kan inte fokusera på kvalet förrän vi har säkrat en plats i kvalet. Först och främst ska vi ta oss till kval och vi leder serien som det ser ut nu, det ser väldigt ljust ut men kval är inget vi fokuserar på just nu utan först och främst ska vi säkra den platsen och den platsen är inte säkrad ännu med de omgångarna som återstår av serien. Det är fortfarande fokus på kommande matcher och vi vill ju vinna alla matcher vi ställer upp i, så vinner vi ett par matcher till här ska väl den platsen vara säkrad inom kort. Och då kan vi börja fokusera på hur kvalet kommer se ut och de delarna, säger Sebastian Gafvelin.

Till helgen väntar ett Stockholmsderby mot tabelljumbon Täby. Men ett riktigt derby, det vill inte Sebastian Gafvelin kalla det.

– Nej, det tycker jag inte. Det finns bara ett riktigt derby för oss och det är mot AIK. Resten... det är för mycket Stockholmslag och det är svårt att verkligen få den här derbykänslan varenda gång man ska möta ett Stockholmslag, det går liksom inte. Självklart går vi in för att göra en bra prestation som möjligt och ta tre poäng men just den här derbykänslan, det finns bara ett lag som tar fram den och det är AIK.

Årets säsong har bjudit på ett par överraskningar i form av ett Bele Barkarby som gått bättre än en del kanske förväntat sig, samtidigt som Strängnäs och Hagunda inte levererat till de ställda förväntningarna.

– I början av serien tycker jag att Sätra gjorde det väldigt bra, de fick en väldigt bra start på säsongen. Men sen så har väl de landat lite, så för mig är den överraskningen egentligen ingen överraskning längre. De ligger i tabellen där de bör ligga. Jag måste säga att Bele har varit riktigt starka i år, det är ett riktigt tufft lag att möta. Sen har de ju två killar (Sam Madani och Oscar Kristensen) som verkar vara i absolut toppform och det är kul för dem såklart, säger Gafvelin och fortsätter:

– Men största överraskningen är väl egentligen att Strängnäs ligger där de ligger. I mina ögon är Strängnäs ett av de bättre lagen i serien och borde ligga högre upp i tabellen. Men skulle vilket lag som helst ta bort den största stjärnan i laget är det klart att det blir ett avbräck. Nu är han (Adam) Nilsson tillbaka och de har börjat ta lite mer poäng, så de kanske är på gång.

Att vara serieledare är en situation som Gafvelin inte har något emot.

– Jag gillar det, det triggar igång en och får en att verkligen gå in i matcherna med fullt fokus. Sen vissa gånger har man inte riktigt en bra dag såklart, vi är människor allihopa. Men det är kul, så är det ju.

Gafvelin nämnde att det var för många Stockholmslag för att det skulle bli en derbykänsla i de mötena. I årets upplaga av den norra Allsvenskan återfinns sex Stockholmslag, utöver närliggande Strängnäs. Detta tillsammans med noll lag i SSL.

Är det optimalt, eller vad tänker du?

– Det är en svår fråga. Det är väl klart att det är bra för stockholmsinnebandyn tänker jag, att man har såpass mycket bra lag högt uppe i seriesystemet. Sen så är det väl en fråga om varför har vi inget lag i SSL? Det är för mig ganska oroväckande. För ett par år sen när man själv spelade i SSL var vi fem lag från Stockholm som var uppe och fajtades. Sen nu på senare år har vi inte haft ett enda lag. Det är ju tråkigt såklart, Stockholm är den största innebandyregionen i Sverige och vi bör ha ett lag i högsta serien. Men sen är det ju mycket konkurrens i Stockholm när det kommer till sponsorer, jobb, hallar och förutsättningar för att göra det så bra som möjligt, säger Gafvelin och avslutar:

– Förutsättningarna ute på de här mindre orterna är mycket bättre. Man är sponsrad av hela byn, man har egen hall, man kan träna när man vill, folk kanske jobbar halvtid och tränar på dagarna. Förutsättningarna är helt annorlunda i Stockholm gentemot övriga landet vilket jag tycker är jäkligt tråkigt. Men förhoppningsvis ska väl nåt av oss Stockholmslag kunna ta steget här inom kort.


TV: "Blivit farligt senaste tiden"

SSL-forwarden Andreas Stefansson om farliga utvecklingen i svensk innebandy: "Alla ska stöpas i samma form"

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Nyköping åker ur serien – det står klart efter söndagens match Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Svårstoppade Hässelby fortsätter vinna – 10-5 mot Täby FC Djurgården segrare hemma mot Sirius

Den här artikeln handlar om: