John Liljelund sitter kvar på sin tunga post minst fyra år till.
Foto: IFF/Ville Vuorinen
Internationellt

Finland fortsätter styra internationella förbundet

ANNONS

John Liljelund blir kvar på posten som generalsekreterare.

Internationella Innebandyförbundet bildades i Husqvarna 1986. Sedan 16 år tillbaka styrs förbundet från Finland. Internationella Innebandyförbundet (IFF) mjukstartade verksamheten och blev först 1991 en riktig organisation i verkligheten, nästan fem år efter bildandet. Under de första åren var organisationen mer än pappersprodukt än ett riktigt förbund med någon form av verksamhet och verksamhetsplan.

De första åren som IFF existerade fanns det ingen som helst organisation eller vision nerskriven. Det krävdes något radikalt och under 1991 skedde detta i samförstånd med flera gamla och nya medlemsnationer.

Det var främst Svenska Innebandyförbundet som tog IFF under sina vingar och ganska snabbt blev det internationella förbundet en liten gren i SIBF:s organisation i början av 1990-talet. 


Ganska omgående bestämdes att mästerskap skulle lyfta sporten internationellt. Första EM planerades till 1994 och bara två år senare skedde första VM-turnering i Sverige där finalspelet avgjordes i ett utsålt Globen i maj 1996.

2005 ändrades allt kring IFF:s kansliuppbyggnad. Genom den finska staten fanns det nya pengar att söka för IFF eftersom landet uppmuntrade idrottsorganisationer att lägga sina internationella kansli i Finland. Sagt och gjort flyttades kontoret från Stockholm till Helsingfors under 2005.

Det var i samband med denna flytt som John ”Pi” Liljelund anställdes som IFF:s generalsekreterare och ansvarig för IFF kansliet i Helsingfors. En post 55-åringen har haft sedan dess. 

De tre tyngsta posterna i IFF är fördelade på Filip Suman, Tjeckien (vice ordförande), Tomas Eriksson, Sverige (ordförande) och John Liljelund, Finland (generalsekreterare).

Nu har John Liljelund precis signerat ett nytt fyra års kontrakt med IFF vilket gör honom till IFF:s generalsekreterare under perioden 2021-2024. Det betyder även att IFF-kontoret finns kvar i Finland under samma period. Det fanns även denna gång ett förslag från Schweiz att flytta kontoret dit men så blev inte fallet denna gång.

John har lång erfarenhet av både finsk och internationell innebandy. Han var gäst under förra året i Innebandymagazinets podd och berättade om sitt arbete för IFF. 

Förutom sitt engagemang i innebandy är han sedan flera år en engagerad politiker som ledamot i Folktinget. Han är inne i sin andra mandatperiod för Socialdemokraterna. Liljelund har också varit ordförande för Esbo Svenska Socialdemokrater innan föreningen slogs samman med Köklaks svenska arbetarförening där han nuförtiden är medlem.

Internationella Innebandyförbundets styrelse:

Ordförande: Tomas Eriksson, Sverige (invald 1996)

Vice Ordförande: Filip Suman, Finland (invald 2006)

Sekreterare: Monica Birdal, Norge (invald 2010)

Ledamot: Stephen King, Australien (invald 2008)

Ledamot: Jörg Beer, Schweiz (invald 2015)

Ledamot: Steen Houman, Danmark (invald 2019)

Ledamot: Martin Klabere, Sverige (invald 2012)

Ledamot: Carlos Lopez, Spanien (invald 2012)

Ledamot: Agata Plechan, Polen (invald 2020)

Ledamot: Kaarina Vuori, Finland (invald 2019)

Ledamot: Tamuz Hidir, Ukraina (invald 2020)

Ledamot: Calle Karlsson, Sverige (invald 2020)

Ledamot: Pakkamol Siriwat, Thailand (invald 2020)


TV: Kohonen nobbade drömkontrakt i Schweiz

Mika Kohonen berättar i Innebandymagazinets podcast: "Sjusiffriga summor"

Den här artikeln handlar om: