Superligan

IFU Arena tvingas att stänga - U19-VM är i farozonen

ANNONS

I fredags natt tvingades alla innebandyföreningar att utrymma IFU Arena på grund av ett konstruktionsfel på taket.

Igår kväll vid 20-tiden fick innebandylagen i Uppsala ett ödesdigert telefonsamtal från IFU Arena, de hade fyra timmar på sig att tömma alla sina grejer i hallen för att Arena var tvungen att utrymmas på grund av brister i konstruktionen av taket. För Innebandymagazinet berättar VD:n Tobias Svensson vad som hänt.

- För ett år sedan rasade ett tak in på en arena i Kiruna. Det fick statens haverikommission att göra en utredning av vad som hände. De kom fram till att taket var byggt med en konstruktion som hette underspända limträbalkar och det kan medföra risker. Så alla kommuner i Sverige fick i uppdrag att undersöka om man hade någon hall med denna konstruktion och då var IFU en av åtta arenor som hade det, säger Svensson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Så varje kommun har fått anlita experter för att göra en utredning för varje specifika tak. Uppsala kommun har anlitat ett företag som skannat av hela taket och den utredningen är inte helt klar än. Men Knivsta kommun stängde ner sin sprillans nya arena som har samma tak i veckan. Så då beställde Uppsala kommun en preliminär rapport om IFU Arena och då fick de svar att det var brister i konstruktionen och att man även hade sett oacceptabelt stora lutningar på taket. Så säkerheten i arenan kunde inte garanteras så som en försiktighetsåtgärd stängdes Arenan ner.

Hur lång tid tar kommer Arenan att stängas ner?

- Det här är något som måste åtgärdas, vi har inte fått de taket som vi beställt av vår totalentreprenör och det måste de åtgärda skyndsamt. Just nu vet vi inte någonting eftersom slutrapporten inte är klar förens om tre veckor. Först då kommer vi veta vilka åtgärder som kommer att krävs för att få öppna arenan igen. Så arenan kommer vara stängd de närmsta tre veckor sedan måste vi göra de åtgärder som krävs.

Den 5-9 maj är det tänkt att U19-VM för damer ska spelas i IFU Arena är det mästerskapet i fara nu?  

- Eftersom vi inte vet något så är allt i farozonen. Vi ska ha möte med innebandyförbundet i början av veckan och diskutera olika scenario.

Hur lång tid tror du att arenan kan tvingas att hålla stängt vid ett worst case scenario?

- Det blir bara gissningar men i värsta fall är vi inte inne i hallarna igen förens nästa säsong drar igång igen. Det kan bli så att det kommer att ta hela våren och sommaren att åtgärda.

Dam VM ska spelas mellan den 27 november och 5 december. Kan även de mästerskapet vara i farozonen?

- Det är svårt att säga eftersom jag inte vet vad som ska göras och hur lång tid det tar men min spontana känsla är att det inte ska vara i farozonen.

Om vi vänder på frågan, när tror du att arenan kan öppna igen om allt går så bra som möjligt?

- Det blir åter igen bara en gissning men jag hoppas att vi ska kunna komma igång igen till våren i så fall. Vi har möte med totalentreprenören på måndag och först då vet jag ungefär hur lång tid det kan ta att åtgärda.

 

Det låter som att slutspel inte kommer att kunna genomföras i år då?

- Det är inte omöjligt men det är heller inte troligt skulle jag säga.

Var SM-finalen ska spelas är inte offentliggjort än, var den tänkt att spelas i IFU Arena?

- Vi har visat intresse för det och sagt att vi har en hall som inte används så mycket just nu och vi kan hjälpa till om det behövs. Men det var innan allt det här.

Innebandyklubbarna som är i gång och spelar just nu och som har IFU Arena som hemmaplan är Storvretas Herrar, Sirius Herrar och Damer samt Hagundas Herrar. De fyra lagen måste nu hitta andra hallar att spela i kommande veckor. 


TV: Mika Kohonens nycklar till framgång

Världens bästa spelare genom tiderna avslöjar framgångsreceptet i Innebandymagazinets podcast

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: