team thorengruppen
Team Thorengruppen har bara tappat poäng vid fyra tillfällen under säsongen.
Foto: Per Wiklund
Superligan

En vass trupp kan bli ännu vassare: "Har flera växlar"

ANNONS

Serieledande Team Thorengruppen kan förstärkas av flera spelare till slutspelet.

"Nykomlingen" Team Thorengruppen, som i våras tog över i princip hela IKSU, toppar föga oväntat SSL. Man har fyra poäng ner till tvåan Pixbo Wallenstam, och frågan är om poänggapet hade vart ännu större om de haft tillgång till samtliga stjärnor den här säsongen.

Poängmaskinen Veera Kauppi, som leder poängligan trots att hon spelat fyra-fem matcher mindre än konkurrenterna, kom nyss tillbaka efter en skada men man saknar fortfarande Sofia Joelsson, Emelie Wibron och Tilde Hållstam.

Joelsson återhämtar sig för närvarande från en korsbandsskada som hon drog på sig för snart ett år sedan.

- Det går framåt! Man måste vara noga med belastningen när man haft en lång skada, och följa den planen man har. Hon har svarat bra på vår plan. Sen är det svårt att säga när det är dags för spel, men hon tränar och det ser bra ut, säger Christoffer Suominen, tränare i Thorengruppen, till Innebandymagazinet.

Kommer hon kunna vara med något den här säsongen?

- Det är förhoppningen, absolut. Vi kommer inte stressa fram någonting men just nu så följer hon sin plan på ett jättebra sätt. Sen vet man att det är viktigt att hålla lugnet och planen man har lagt, och ta kloka beslut, när man varit borta en lång tid. 

Även talangen Tilde Hållstam, född 2002, har varit rejält otursdrabbad under sin unga karriär. Just nu håller hon på att ta sig tillbaka från sin andra korsbandsskada.

- Hon slet sitt andra korsband när hon kom tillbaka förra året. Hon har haft en lång resa men har gjort lite byten nu på slutet mot Mora och Rönnby. Hon är lite längre fram. Det är samma sak där, det är otroligt viktigt att vi följer den plan vi lagt och lägger det på en bra belastningsnivå för henne. Vi checkar av lägret varje vecka och ser hur vi kan stegra det.

En som missat hela säsongen av helt andra skäl är nyblivna mamman Emelie Wibron, som tillhör den yttersta världseliten.

- Hon har fött sitt barn och var på träningen igår, även om hon inte tränade. Hon har varit det under hela graviditeten. Jag har inte fött barn själv men det är en ganska stor process och den tiden som är efter. Det har gått bra och hon känns på väg framåt. Men det är svårt med graviditet, det ser lite olika ut när man kan börja köra och sånt. VI tar det sakta och försiktigt och är jätteglada över att hon är med oss runt träningarna! Hon kör eget just nu så vi hoppas på henne, även om hon blir lite mer av en bonus. 

På plussidan fick Thorengruppen nyligen in U19-landslagsduon Nellie Öhgren (center) och Stina Callefjord (målvakt) på dubbellicens från RIG Umeå, men räkna inte med att någon av dem kommer spela i viktiga lägen den här säsongen.

- De kommer säkert vara med och träna med oss och få känna på det. Callefjord har inte varit med innan den här säsongen men Öhgren har varit med på många träningar, framförallt när under coronaläget. Det är två bra spelare som enligt mig kommer göra stort avtryck i SSL längre fram i sin karriär, ganska tidigt dessutom. Det är inte två dubbellicenser som går in och spelar nu i dagsläget, det kan vara längre fram också om det blir skador eller sånt. Det låg i tiden med de spelarna också, de är nära här, Öhrgren är en Umeå-tjej. Tanken är att de ska träna här och finns det möjligheter kan de få några minuter med. 

Även Veera Kauppi har förstärkt laget på sistone då hon kommit tillbaka efter sin skada, och som alla vet är det en av världens absolut bästa spelare – den bästa enligt Suominen.

Jag har väl uttalat mig nog om henne överallt (skratt). I min bok är hon unik och världens bästa spelare. Det har jag sagt flera gånger innan och jag har svårt att se någon som är på hennes nivå. Jag ser henen dagligen i hennes träning och hennes professionalitet. Jag har svårt att se att någon är mer proffsig och hängiven till sin idrott än hon, med all respekt för alla andra spelare. En jättebra spelare och ambassadör för innebandyn generellt. Det finns så mycket engagemang och passion för det ihop med kompetens.

Hur mycket bättre hade ni varit om Joelsson, Wibron och Kauppi deltagit i alla matcher?

- Det är svårt, alla lag har unika resor på en säsong. Vi har gjort det bra, och har flera växlar i våra prestationer och spelet som jag hoppas få fram nu under våren. Wibron, Kauppi och Joelsson är toppspelare, det är klart att vi blir bättre med dem.

Till sist, vilka lag tror du blir era främsta utmanare till guldet?

- Serien är jämnare än på många år, vilket är kul. Alla matcher betyder något och alla kan slå alla. Jag har inte ens tänkt på det där, vi ska göra vårat och det kvittar vilka som står på andra sidan. 

TV: I en 2,5 timme (!) lång podcast på Innebandymagazinet berättar Mika Kohonen öppenhjärtigt om hela sin karriär och minns tillbaka på höjdpunkterna

Den här artikeln handlar om: