Gästkrönika
Krönika

Gästkrönika: "2020 summeras med 19 x 2"

ANNONS

Peter Lindsjöö summerar året som gått.

Linköpingsprofilen Peter Lindsjöö, ungdomstränare och skribent för Linköping IBK, summerar 2020:

2020 summeras med 19 x 2 2020 är slut och vi kan summera den första halvan av herrarnas Superliga även om tabellen haltar lite. Vad har då stuckit ut? Jo givetvis covid-19, en 19-åring med monsterskott samt ett Kalmarsund som länge var obesegrade.

Att bortse från Covid-19 pandemin är omöjligt oavsett vad man pratat om under 2020. Det som påverkat Superligan överlägset mest är som för alla andra sporter – att matcherna spelas utan publik. När halva serien spelats så har nog de flesta klubbar, spelare och publik på något sätt ändå vant sig och accepterat detta konstiga fenomen. Som tur är har SSL på herrsidan varit hyggligt förskonade med förhållandevis få uppskjutna matcher. 

Vad har då överraskat när 2020 summeras? Tittar man lagmässigt så är det definitivt Kalmarsund som länge var obesegrade och med en Kim Nilsson i storform tillsammans med tre formationer som presterade på topp var det inget lag som lyckades få ordning på smålänningarnas höga press och man mot man spel. Men efter förlusten i seriefinalen mot Storvreta så förlorade Kalmarsund stort mot JIK och avslutade dessutom året med en hemmaförlust mot Pixbo dagen innan nyårsafton. Så först tio raka vinster och sedan tre raka förluster och nu gäller det att laget hittar tillbaka då många lag jagar på bakom. 

Nämnda Storvreta har annars visat att man just nu är herre på täppan i innebandysverige även om Falun vann SM-guldet senast. Vreta slog relativt enkelt Falun i serien samt avfärdade obesegrade Kalmarsund och då har man dessutom saknat världsspelare (först Alexander Rudd och på slutet Tobias Gustafsson). Så just nu är det oerhört svårt att se vilket lag som ska kunna rubba Storvreta när alla toppspelare finns på plan samtidigt. 

Mästarna från Falun var trögstartade och att se de rosaklädda ”sladda runt” på platserna sju-åtta i tabellen var både oväntat och ovant. Men under resans gång har man varvat upp och med tanke på världsstjärnorna i laget där framförallt Alexander Galante-Carlström ställt in siktet så lär man till slut vara främsta utmanare till guldet. En annan stor nyhet runt laget är att oerhört framgångsrike Thomas Brottman efter säsongen övergår till att bli svensk förbundskapten och ny coach blir Nicklas Hedstål som hämtats från schweiziska ligan. 

Bakom toppduon har de båda tippade topplagen Mullsjö och Linköping gjort det bra även om båda smugit lite under radarn så här långt. Dessa rutinerade lag har en hel del nya spelare till denna säsong och båda har breda trupper med tre bra formationer vilket få andra lag kan matcha och därmed lär båda lagen finnas med i kampen om en topp-4 plats. Linköping har också gått från tränarduon Astbrant/Gillek till enbart Gillek vilket så här långt fungerat utan problem. Tredjeplacerade Mullsjö har för övrigt bara spelat elva matcher och har därmed chans att definitivt nå toppduon när alla lag spelat lika många matcher. 


Två lag som också gjort det bra efter förutsättningarna är Dalen och Växjö. Dalen som haft en enorm omsättning i laget från match till match på grund av skador och sjukdomar. Men Dalen verkar kunna mönstra i princip vilket lag som helst och ändå slåss om poängen oavsett motstånd. Christoffer Andersson har burit laget så här långt och lär bli viktig framöver. Växjö var aningen ifrågasatta inför säsongen men visade tipparna att man absolut höll slutspelsklass i sina bästa stunder. Ludwig Persson klev fram och när André Andersson dessutom kom tillbaka från den stängda Schweiziska ligan var man definitivt ett lag att räkna med. Ett litet frågetecken får ändå sättas för dessa båda lag. Kan Dalen fortsätta prestera om inte truppen blir mer intakt? Och för Växjös del riskerar man att tappa ett par viktiga spelare om Schweiz öppnar ligan igen. 

Pixbo och Helsingborg är två lag som avslutade året med vinster och definitivt lär slåss om slutspelsplatserna till våren. Pixbo har några riktigt vassa poängspelare men kanske måste man få fler spelare att kliva fram om man skall bli ett lag att räkna med på allvar. Även FCH har några riktigt vassa spelare där Linus Nordgren har visat en otrolig form och fört skåningarna till många sköna poäng. Men även Helsingborg kan behöva lite mer bredd för att orka (framförallt i ett tufft slutspel) dock är skåningarna duktiga på att hitta guldkorn vad det gäller nya spelare från de lägre divisionerna. 

Jönköping var länge i ett ”ingemansland” där man var bättre än lagen i botten men inte riktigt nådde upp till slutspelslagens slagstyrka. Men JIK har kommit i gång och storsegern (9-1) i smålandsderbyt mot Kalmarsund indikerar att Jönköping mer liknar ett slutspelslag än ett lag för bottenstriden. 

Tittar man istället i botten så sticker ett lag ut och det är Fagerhult Habo som definitivt gjort avtryck som nykomling. Laget får inte ens spela i sin hemmahall som är för liten men har ändå öst in mål (bara Storvreta och Falun har gjort fler) men samtidigt läckt något alldeles otroligt bakåt (mer än 10 insläppta i snitt). Så för att klara sig undan degradering krävs nog att försvarsspelet slipas en aning. Den andra nykomlingen Team Thorengruppen lyftes på förhand fram som en av de bättre nykomlingarna på flera säsonger. Men trots landslagsspelaren Jonas Svahn i laget har Umelaget underpresterat rejält så här långt, även om det bara är fyra poäng upp till säker mark. 

Höllviken och Sirius är de två andra lagen som just nu är indragna i bottenstriden. Sirius tappade massor av rutin inför säsongen och det är tydligt att laget just nu febrilt letar efter en identitet. Höllviken har stor rutin på att vara ett ”lindansargäng” och nu när man har fyllt på med nygammal rutin från Schweiz (Karlsson Martell) känns man plötsligen som det bästa laget av de fyra i botten. De interna mötena mellan de fyra lagen i botten kommer bli mer än viktiga under våren. 

Vänder man i stället blicken mot spelare som stuckit ut så här långt är det definitivt Fagerhult Habos 19-åring Tim Andersson Carlsson man tänker på. 23 mål på tolv matchar från rightaren Tim är sensationellt bra för att vara en rookie i ett lite sämre lag (han spelade några få SSL-matcher i Mullsjö förra säsongen). För Fagerhults del gäller det att hänga kvar i Superligan annars kan man förmodligen glömma Andersson Carlsson nästa säsong. En annan ung spelare som absolut inte gått under någon radar är Hampus Ahrén. Hampus som under många år lyfts fram som framtidens landslagsstjärna har levererat flest assist av alla i SSL men det som sticker ut ännu mer är det otroliga hårda jobb han lägger ned i byte efter byte för sitt Storvreta. 

Med tanke på att vi denna säsong bantat antalet omgångar och nu bara spelar dubbelmöten så blir början av 2021 väldigt viktig för många lag. Det är tydligt fyra lag i botten som gör upp om att slippa allsvenskan samtidigt som det i nuläget är två lag för mycket när slutspelsstrecket dras i vår. Med detta sagt så kommer i princip varenda match under våren 2021 vara av högsta vikt...

TV: Säsongens snyggaste mål i Allsvenskan

Avgör i sudden death: ”Det där är ett urtjusigt mål”

Den här artikeln handlar om: