Foto: Privat/Per Wiklund
Allsvenskan norra/östra

Dalentränaren: ”Måste tillbaka till Schweiz i april”

ANNONS

Målsättningen är glasklar för IBK Dalen. Damlaget som kastades ur SSL förra säsongen ska tillbaka direkt. Men frågan är om huvudtränaren är kvar om säsongen förlängs?

Ni kan historien numera. IBK Dalen kastades ur SSL trots att de hade en teoretisk chans att klara kontraktet våren 2020 med två omgångar kvar att spela. Klubben knöt näven i fickan och tillslut lyckades skriva kontrakt med en sensationell svensk tränare bosatt i Schweiz. Björn Söderberg som på 1990-talet blev proffs i Schweiz och sedan många år fungerat som tränare i sitt nya hemland lockades av utmaningen att flytta till Dalen och vara med på återtåget till SSL.

- Det känns väldigt tungt att det nu har blivit som det här. Det var inte direkt så enkelt att lösa allt med familj och jobb i Schweiz och bara flytta. När vi lyckades hitta en lösning får vi inte spela. Det känns inget annat än trist och jobbigt om jag ska vara ärlig, säger Björn Söderberg till Innebandymagazinet.

Att säsongen blir uppskjuten och kanske framflyttad som det verkar nu är inga jättepositiva nyheter för 52-årigen. Ursprungsplanen var att flytta hem när den ordinarie säsongen skulle ta slut

- Jag måste börja jobba i Schweiz igen i slutet av april och jag vet vi inte just nu hur vi skall lösa det hela. Det svåra är att det inte går att planera något då förutsättningarna ändras hela tiden.

- Sista veckan innan jul fick vi gå in i mindre grupper och köra lite med klubba och boll. Sedan kom det nya besked igen och stängde alla sporthallar igen. Så det är helt enkelt helt värdelöst att planera något.

Hur har in i Dalen tränat under det numera långa och ofrivilliga uppehållet?

- Vi har kört 5-6 gånger i veckan under den här tiden utomhus. Vid tre-fyra av dessa tillfällen tillsammans i grupp med lite distans för vi ville ändå köra tillsammans så att lite av lagkänslan ska finnas kvar. Just nu vet jag inte hur vi går vidare utan vi kommer troligen köra vecka för vecka och se helt enkelt vad som händer. Vi kommer bestämma när som helst hur vi ska köra vidare med de nya restriktionerna.

Vädret har varit en utmaning för att träna utomhus?

- Ja, så är det faktiskt. I Umeå är det ganska svårt att köra ute eftersom väderförhållandena inte är de bästa med mycket nederbörd och olika underlag på gott och ont. Men vi hoppas på det bästa att vi får starta i slutet av januari eller i början av februari. Det var ju inte alls detta jag såg skulle hända då jag verkligen gjorde allt för att flytta från Schweiz till Umeå för innebandyns skull. Men nu får vi göra det bästa av situationen.  

Vad händer nu för dig?

- Jag åker hem till Schweiz i några dagar och kommer tillbaka till Umeå efter nyår. Det blir till att ladda batterierna och tänka positivt helt enkelt.


TV: Säsongens snyggaste mål i Allsvenskan

Avgör i sudden death: ”Det där är ett urtjusigt mål”

Matchrapporter: Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen Målfest när IBK Dalen krossade Umeå City i Umeå Energi Arena Vatten Hanna Kristoffersson i målform när IBK Dalen vann mot IBF Dalen

Den här artikeln handlar om: