Sedan 2015 är IFF-presidenten även medlem i Riksidrottsförbundets styrelse.
Foto: Magnus Fredriksson
Internationellt

Supersvensken omvald för sjätte gången

ANNONS

Ingen VM-final i helgen i Helsingfors. Det stoppade inte Internationella Innebandyförbundet att på ett digitalt årsmöte rösta fram svensken till 25:e raka året som ordförande.

Tomas Eriksson är en av svensk idrotts allra långlivade personer på nationell och internationell förbundsnivå. Sedan 1989 har 57-årigen haft förbundsuppdrag inom innebandyn. 1992 blev han vald till ordförande i Svenska Innebandyförbundet. Samtidigt som första VM-turneringen avgjordes 1996 blev han president i Internationella Innebandyförbundet. I helgen blev han omvald för sjätte gången.

- Jag är tacksam och stolt över att få förtroendet att leda arbetet de kommande fyra åren för en idrott i stark medvind. Innebandyn är numera erkänd över hela världen, säger IFF:s omvalda ordförande Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.

Innebandyn internationellt har en strategisk vision att vara den mest inkluderande lagsporten, och att spelas av över en miljon registrerade spelare på alla kontinenter. För det kommande året handlar det mycket om att komma i fas med tanke på Covid-19.

Hur länge har du tänkt sitta på din post på Internationella förbundet, tills pensionen?

- Nej, det ska jag inte göra. Jag blev i helgen vald på fyra nya år och är taggad för det. Hur det ser ut längre fram vill jag inte spekulera i nu. Det som gör mig taggad att fortsätta är att vi har utvecklats rejält.

Känslan är att bredden på vår sport utanför Norden och de bästa nationerna växer?

- Det stämmer. Det känns bra att kunna berätta att vi kommit så långt att vi numera är accepterade som idrott i alla länder och även olympiska kommittén har accepterat oss. Det har varit ett utmanande arbete att nå dit. Vi får hela tiden förfrågningar från nya länder att få in innebandy på programmet.

Senare under våren 2021 deltar Internationella Innebandyförbundet i ett spännande möte i Bangkok i Thailand där 45 länder finns med!

- Exakt, i maj kommer vi vara med som sport på ”Asian Indoor and Martial Arts Games”. Det är intressant med tanke på att vi idag har 20 länder som redan är med av dessa. Företrädare för 25 nya länder får möjligheten att lära sig mer om innebandy.

IFF omsätter 25 miljoner kronor om året. Hur har 2020 varit för er?

- Ett annorlunda år där vi tvingats anpassa oss till situationen i världen. Det är som att vi är i ett krisläge utan krig. Vi har inte samma intäkter men inte heller samma utgifter med tanke på alla inställda tävlingar. I november och december har vår personal helt eller delvis varit permitterade. Sedan jag var med på VM-lottningen i Helsingfors i mars 2020 har IFF inte haft en enda flygresa på utgiftssidan bortsett biljetter som inte kunnats boka av.

Hur firar du personligen att du fram till åtminstone VM 2024 är president i Internationella Innebandyförbundet?

- Det gör jag som matvärd för min 20-åriga dotter och hennes fyra tjejkompisar hemma i Solna.

Den här artikeln handlar om: