Foto: Per Wiklund
Landslaget

Landslagschefen om varför Hill fick gå

ANNONS

Joakim Lindström berättar om dagens beslut samt kommenterar Innebandymagazinets uppgifter om vem som tar över.

Tidigare idag meddelade Svenska Innebandyförbundet att herrarnas förbundskapten Mikael Hill inte får förlängt kontrakt och att hans kontrakt som skulle gå ut den siste februari avslutas i förtid. När Innebandymagazinet pratade med Hill för någon månad sedan i samband med att VM sköts upp ett år så var han inställd på att få jobba kvar över VM då han hållit på i ett och ett halvt år att förbereda sig för att ta tillbaka guldet till Sverige. Landslagschefen Joakim Lindström förklarar för Innebandymagazinet varför man inte förlänger kontraktet.

- Det handlar om en helhetsbild i det kontinuerliga utvärderingsjobbet som sker med landslaget. Nu när VM blev flyttat ett år så blir det ju två VM inom loppet av ett år. Då valde vi mellan att förlänga med Hill över två nya VM eller välja en ny väg och då valde vi det senare, säger Lindström.

Varför valde ni att gå en ny väg?

- Vi recensera inte våra anställda utåt som vi har kvar inom organisationen. Utan det är alltid en helhetsbild som vi ser till där riktningen i det långsiktiga arbetet är viktigt både nationellt och internationellt och att vara det dragloket som vi vill att landslaget ska vara. Men även resultatdelar. Det är en helhet och balans där i mellan som vi övervägt.

Utvärderingen inför kommande VM gjordes i november och i onsdag beslutade Svenska Innebandyförbundets styrelse formellt att inte förlänga kontraktet. Men hur Hill tog beslutet att inte få fortsätta trots att han var inställd på det vill inte landslagschefen kommentera.

- Det får Mikael själv svara på hur han känner. Det känns onödigt för mig att lägga ut texten för honom där.

Vad har Hill satt för avtryck på det svenska landslaget under sina fyra år som förbundskapten?

- Det har varit ett landslag som visat stor öppenhet till media och ett landslag som jobbat jättebra med relationer med föreningarna vilket vi tycker är jätteviktigt för att skapa en delaktighet och ett intresse för landslaget. Det har Hill sköt väldigt bra. Sedan har det varit en speciell tid med mycket oroligheter med FSSL som nu har blivit mycket bättre. Det jobbet skötte han väldigt bra och även nu under Corona-perioden har han också hållit ihop det bra när det har varit mycket osäkerhet. Så han har gjort mycket utanför planen som inte har med resultat att göra som vi lägger stor vikt vid. Resultatmässigt är det svårt att blunda för guldet i World Games som var viktigt för oss, precis som alla turneringar är.

Är misslyckandet i VM-finalen mot Finland senast en anledning till att ha inte får fortsatt förtroende?

- Nej det skulle jag inte säga. Men det är klart att det ingår i helheten när vi lagt ihop alla pusselbitar. Men med dagens konkurrens och hur svårt det är att vinna ett VM-guld så är det ingen katastrof att förlora en VM-final. Men Sveriges ambitioner och mål är att alltid vinna guld. Men det handlar även att vinna över tid och alla guld går inte att vinna. Nu har vi förlorat ett par i rad och då är det klart att vi vill hitta tillbaka till en stig där vi börjar vinna guld igen.

Vem är det som ska hitta tillbaka till den stigen då och föra landslaget till guld?

- Så fort vi har något att berätta om det så kommer vi göra det. Vi är i en process med att anställa ett nytt team som vi tror starkt på. När det är klart så kommer vi meddela det.

Hur långt har ni kommit där, vad är det som återstår innan det nya teamet är klart?

- Det vill jag inte spekulera om utan vi har kommit en bra bit på väg och mer än så vill jag inte säga i dagsläget.

Enligt våra källor är det Thomas Brottman som kommer att ta över som ny förbundskapten, är det han som ni för en dialog med?

- Brottman är en jättebra tränare som vi följt under lång tid så klart. Men han är ett namn av många som jag har hört att det spekulerats om. Men det är bara spekulationer men när något blir verkligt kommer vi att leverera det.  

Fotnot: Innebandymagazinet har sökt Mikael Hill och Thomas Brottman utan framgång      

  
Den här artikeln handlar om: