Corona-pandemin
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Föreningarna i SSL och Allsvenskan får dela på 7 miljoner

ANNONS

I veckan fick föreningarna i innebandy-Sverige en tidig julklapp i form av Coronastödspengar

I förra veckan fick Sveriges innebandyföreningar som sökt kompensationsstöd för inkomstbortfall under Coronapandemin sina utbetalningar. Stödet är uppdelat i två olika spår där alla föreningar har möjligheten att söka för sin breddverksamhet på egen hand för kvartal 3 och ett annat spår där Svenska Innebandyförbundet lämnat in en gemensam ansökan från klubbarna i SSL och Allsvenskan för både kvartal 3 och 4. Totalt har innebandyföreningarna fått dela på 10 492 000 kr där breddverksamheten har fått 3 109 000 kr och seriespelet i SSL och Allsvenskan har fått 7 383 000 kr.

- Vi har sökt pengar per serie till Riksidrottsförbundet utifrån de underlag vi fått från klubbarna. RF gav oss besked om storleken på stödet förra veckan och vi i vår tur har delat ut det till klubbarna i SSL och Allsvenskan, säger Åsa Wigforss ekonomichef på Svenska Innebandyförbundet till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om de två olika spåren:

- RF har delat upp den här ansökningsomgången i två olika spår, föreningsspåret och förbundsspåret. I föreningsspåret kan alla föreningar som har haft förlorade intäkter och ökade kostnader för sin breddverksamhet under perioden 1 juli till 30 september. I förbundsspåret har Svenska Innebandyförbundet fått i uppdrag att ansvara för ansökan gällande seriespelet i SSL och Allsvenskan och där har en gemensam ansökan skickats in för perioden 1 juli till 31 december.

Hur mycket pengar har varje serie fått som ni ansökt om?

- SSL herr har fått 3 396 500, SSL dam har fått 1 126 000, Allsvenskan herr har fått 1 617 300 och slutligen allsvenskan dam har fått 1 243 200.

Vem är det som avgör hur mycket pengar som respektive förening får i dessa serier?

- Vi har i samråd med RF och FSSL beslutat att ta in underlag från samtliga föreningar och utifrån det göra en samlad ansökan. I samband med ansökan redogjorde vi för RF hur vi tänkte oss att fördelningen skulle gå till. När vi väl fick beslutet hur mycket pengar vi fick till varje serie gjorde vi tillsammans med FSSL ett underlag på hur pengarna skulle fördelas mellan föreningarna. I och med att vi har baserat vår ansökan på föreningarnas siffor så valde vi att fördela pengarna procentuellt lika utifrån deras ansökan.  

Så klubbarna har lämnat in en ansökan till er om sina inkomstbortfall, sedan har ni skickat in en ansökan till RF som sedan betalat ut en gemensam summa för allsvenskan och SSL till er som ni sedan i er tur får fördela som ni vill med klubbarnas ansökan som stöd?

- Ja, varje klubb har listat sina budgeterade intäkter för biljettintäkter, övriga intäkter och merkostnader under den aktuella perioden och sedan de faktiska intäkterna som de fått in. Mellanskillnaden från det budgeterade intäkterna och de faktiska är det som föreningarna ansökt om.  

Hur mycket har varje förening fått?

- Vi har valt att inte publicera det. Men vi har gjort som så att alla klubbar i samma serie har fått samma procentuella andel av den summa som de ansökt om. Vi har meddelat klubbarna den aktuella procentsatsen och betalat ut de beloppen som de fått beviljat. Vi har tagit beslut tillsammans med FSSL hur vi skulle kommunicera till föreningarna och har valt att inte lägga upp en publik lista över varje förenings utbetalda belopp. Alla föreningar har olika förutsättningar och har ansökt om olika stora belopp och då alla har fått lika stor procentuell andel av sitt ansökta belopp så tycker vi inte att det är relevant att publicera en gemensam lista.



FAKTA

Specialistförbundens kompensationsstöd

Så mycket fick de olika idrotterna som sökt Corona-stöd genom förbundsspåret.

  • Ishockey 182 911 000
  • Fotboll 96 618 000
  • Handboll 25 892 000
  • Innebandy 7 383 000
  • Bandy 5 111 000
  • Basket 4 816 000
  • Motorcykel och snöskoter 2 971 000
  • Volleyboll 1 123 000
  • Bordtennis 102 000
Den här artikeln handlar om: