Elitlicensen
Foto: Adam Troy
Storvreta IBK

Storvreta kommer inte klara elitlicensen - "Vi är inte ens i närheten"

ANNONS

"Att uppfylla de kraven på elitlicensen som förbundet ställer är helt uteslutet för oss som det ser ut nu"

Förr veckan kom beskedet från Storvreta IBK att man tvingas att ställa in Storvretacupen. Ett väldigt hårt slag för mesta mästarna då intäkterna från turneringen utgör nästan 50% av föreningens hela omsättning. Dessutom så spelar Storvreta under handlingsplan denna säsong eftersom man inte lyckades få elitlicensen godkänd förra säsongen.

- Det påverkar oss jättemycket rent ekonomiskt. I kampen för ett eget positivt kapital är detta en katastrof. Men man kan inte räkna liv i pengar, de blir lite tokigt. Man måste kunna genomföra cupen säkert och det kände vi att vi inte kunde nu med den utvecklingen som vi ser i Sverige och världen, säger Storvretas vice Ordförande Henrik Ededahl till Innebandymagazinet.

Förra säsongen slog Storvretacupen rekord och föreningen gick runt 3 miljoner i plus på turneringen.

- Storvretacupen omsatte 11,8 miljoner cirka förra året och hela föreningen omsatte 22 miljoner. Så det är halva vår omsättning som vi ställer in. Det är cupen och runt SSL-laget som föreningen får in sitt överskott. Alla andra verksamheter försöker vi driva från de pengarna. Men det är ju inte bara cupen som vi tappar på i år utan även SSL går dåligt med uteblivna publikintäkter och sponsortapp och så vidare. Så läget är inte bra.

Trots att Storvreta gjorde en rejäl vinst förra säsongen så hade man ändå eget negativt kapital vid bokslutet, vilket innebar att föreningen inte fick någon elitlicens. Men man åberopade särskilda skäl på grund av Corona-Pandemin och fick det beviljat av förbundet och spelar därför denna säsong under handlingsplan som innebär att de har på sig till den 30 april 2021 att redovisa ett positivt eget kapital.

- Det kommer vi inte att klara nu med en inställd Storvretacup, vi är inte ens i närheten av att klara det nu när vi tappar alla dessa pengar. Så vi måste börja hitta andra intäkter samtidigt som vi sparar in på kostnader och ser till att vrida och vända på varje krona. Men det går inte att spara in hur mycket som helst. Vi har skurit ner på kostnader och ökat intäkter sedan 2017 så vi har inte massa onödiga utgifter som vi kan spara in på. Att uppfylla de kraven på elitlicensen som förbundet ställer är helt uteslutet för oss som det ser ut nu.

Hur ska ni lösa detta då?

- Vi får börja ta en dialog med förbundet och titta på hur deras tankar går med elitlicensen och särskilda skäl. Så får vi se hur vi ska göra utefter de diskussionerna.

När jag pratade med licensnämnden förra året efter att ni fick er dispens så har jag för mig att de sa att ifall förbundet skulle besluta om en generell dispens för elitlicensen kommande säsong på grund av pandemin så betydde det inte per automatik att Storvreta skulle få det eftersom ni redan använt de kortet en gång.  

- Det har jag inte hört något om men så kanske det är, jag har inte tittat i just den pärmen. Jag förstår ju att om säsongen löpt på som vanligt och vi redan har blivit räddade en gång så är det förståeligt att de inte räddar oss en gång till. Men hela den här säsongen är ju drabbad av särskilda skäl så det blir svårt att lösa det då. Men det är ju förbundets beslut att ta och inget som vi kan göra något åt.

Du nämnde tidigare att det är cupen och runt SSL-laget som ni får in era pengar mestadels. Hur ser det ut i år med tanke på att säsongen ser ut som den gör med publik och så vidare. Går ni fortfarande plus på herrlaget?

- Spelartruppen kostar ju mer än noll krononor vilket är vad vi får in i dag på publikintäkter. Men däremot får vi ju in pengar till verksamheten från sponsorer och andra saker runt omkring herrlaget. Publikintäkterna täcker ju inte hela spelartruppens löner en normal säsong men det är klart att det är en del av det. Men ingen publik och ingen försäljning av säsongskort gör så klart en stor ekonomisk skillnad. Sedan måste man även ta med i beräkningen att det inställda slutspelet förra året påverkade oss mycket ekonomiskt. Det är ju förra räkenskapsåret men det påverkar oss väldigt mycket retroaktivt.

Så ni går back på att genomföra denna säsong under dessa omständigheter?

- Ja vi går absolut back på att genomföra denna säsong. Vi har publikintäkter på cirka 2 miljoner som helt försvinner. Vi har inte sålt ett enda säsongskort i år och vi brukar sälja runt 550 på en säsong. Så utan biljettköp, säsongskort, kiosker och matförsäljning och så vidare är det klart att det blir en förlust. Det är ju inte bara för herrlaget utan all kioskförsäljning för alla andra lag vi har drabbas ju också. Det är klart att det blir jättetufft den här säsongen.

Du säger ju att ni inte kommer att greja elitlicensen på grund av pandemin. Hur orolig är du att Storvreta kommer att degraderas en nivå till nästa säsong?

- Det är klart att man är orolig så länge vi inte har något besked eller beslut. Men någonstans om man tittar på utvecklingen i Sverige och i världen och sedan tar beslutet att neka oss elitlicens och degradera oss så har man ganska så dålig verklighetsförankring. Att ställa det kravet på en ideell förening så som världen ser ut nu när pandemin tar bort alla inkomstmöjligheter. Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att någon på förbundet tycker att det är en bra idé. Men det är ju deras beslut att ta och inte vårt. 

Matchrapporter: Storvreta IBK svårslaget på hemmaplan – nu nio raka segrar hemma Mullsjö AIS en lätt match för Storvreta IBK FBC Kalmarsund bröt Storvreta IBK:s segersvit Storseger för Storvreta IBK hemma mot IBK Dalen Stark seger för Storvreta IBK mot Pixbo IBK

FAKTA

Storvreta år för år

  • 1989/90: Föreningen bildas och tränarprofilen Stefan Forsman är en av initiativtagarna. Många av spelarna hämtas från polarna från hockeylaget. Från början finns enbart ett herr- och ett damlag.
  • 1990/91: Fortfarande bara ett dam- och ett herrlag och man spelar för det är kul. Men klubben växer från 40 spelare första säsongen till 42. Klättringen har börjat! Stefan Forsman fortfarande ordförande.
  • 1991/92: Ungdomssektionen bildas av Peter Wennberg men får leva sitt egna liv. Första ungdomsträningen sker 1 maj 1991 med spelare födda 1980 till 1983. Storvreta har 6 lag och 110 spelare.
  • 1992/93: När det blir för dyrt att skicka iväg sina 12 ungdomslag på cuper så startar Peter Wennberg med flera Storvretacupen, som snabbt växer till världens största. Uppsalaklubben har 205 spelare.
  • 1993/94: Storvreta har 19 lag och 286 spelare. Det är på ungdomssidan det händer saker. Men damlaget, med Stefan Forsman som tränare, bryter sig efter seriespelet ur och startar en ny förening, Uppsala City.
  • 1994/95: På tre år har Storvreta gått från två till 34 lag. Nu finns 19 pojklag och 15 tjejlag. Spelarna födda 79/80 tar Storvretas första SM-medaljer i Kupolen i Borlänge. Tjejerna tar brons, killarna silver.
  • 1995/96: Placering: 3:a i division 2. Tränarna Björn Kastenholm och Peter Forslin kliver av herrlaget i slutet och Simon Andrén/ Bengt Johansson tar över. Fyra raka segrar och trea i serien.
  • 1996/97: Placering: 1:a i division 2. Håkan "Ferntan" Ferngren värvas in som ny tränare. Och Storvreta vinner division 2 med hela sju poäng och endast en förlust, säsongspremiären.
  • 1997/98: Placering: 10:a i division 1. Sist i ettan. Men P16-killarna tar Storvretas första SM-guld (mot IK Malmen). Med i laget: Jesper Berggren, Staffan Jacobsson och Dan Johansson.
  • 1998/99: Placering: 7:a i division 2. Tolv poäng efter seriesegraren AIK och ett bottenlag som dock kan glädjas åt ungdomarna. Andra raka SM-guldet i P16 efter ny finalseger mot Malmen.
  • 1999/00: Placering: 3:a i division 1. Slås ihop med Uppsala City och går upp en division. Heter Storvreta Uppsala och blir trea efter AIK och Södertälje. Dessutom tredje raka SM-guldet i P16.
  • 2000/01: Placering: 1:a i division 1, upp via kval. Herrlaget tar steget upp i högsta serien. Dennis Solid, Max Holst, Lasse Johnsson heter några av profilerna. Stora publikfester i Fyrishov under kvalet.
  • 2002/03: Placering: 10:a i SSL. Slutspel: -. Storstjärnan Johannes Gustafsson värvas. Publiksnittet ökar. Tränaren Stefan Åsbergh sparkas under året, Markus Puskala tar över. Summercamp arrangeras 2003.
  • 2003/04: Placering: 4:a i SSL. Slutspel: Semifinal. Markus Puskala fortsätter som tränare och tar laget lite överraskande till semifinal mot Balrog, som blir för starka. Roligt gästspel av legenden Jonathan Kronstrand i slutet av säsongen.
  • 2004/05: Placering: 6:a i SSL. Slutspel: Semifinal. Joakim Nordström ny tränare. Klubben tar sig till semi igen och bjuder på rafflande publikfester i Fyrishov. Till slut blir AIK övermäktiga och vinner med 3-1 i matcher.
  • 2005/06: Placering: 4:a i SSL. Slutspel: Kvartsfinal. Mika Kohonen och Johan Anderson nya. Snacket går om "Real Storvreta" men sportsligt blir det fiasko, ut mot AIK i kvarten. Hemmaprofilen Dennis Solid slutar.
  • 2006/07: Placering: 4:a i SSL. Slutspel: Semifinal. Stefan Forsman ny tränare, Johan Davidsson och Hannes Öhman ansluter. Har 2-1 i matcher mot Warberg i semin men förlorar match fem med 4-5.
  • 2007/08: Placering: 2:a i SSL. Slutspel: Kvartsfinal. Väljer Caperiotäby i kvartsfinalen och åker ur (1-3) efter två förluster på straffar. Johannes Gustafsson sista år i A-laget, blir viktig spelande kugge i Storvreta Ungdom.
  • 2008/09: Placering: 5:a i SSL. Slutspel: Semifinal. Inget vidare i serien men pressar AIK till fyra semifinaler. En ny förstemålvakt i Viktor Klintsten och målskytt i Henrik Stenberg växer fram från de egna leden.
  • 2009/10: Placering: 2:a i SSL. Slutspel: SM-guld. Med en perfekt blandning av värvat (Mika Kohonen, Fredrik Holtz, Hannes Öhman) och hemvävt (Jesper Berggren, Staffan Jacobsson) tar Storvreta SM-guld. Stefan Forsman avslutar sitt tränaruppdrag efter guldet.
  • 2010/11: Placering: 4:a i SSL. Slutspel: SM-guld. Thomas Brottman och Jonas Pettersson tar över som tränare och SM-titel nummer två bärgas efter en nervkittlande straffläggning mot Warberg i Malmö Arena. Henrik Stenberg klev in i rollen som tunga på vågen.
  • 2011/12: Placering: 1:a i SSL. Slutspel: SM-guld. Bäst från start till mål. Etta i grundserien för första gången. I slutspelet pressades man hårt av både Falun och Dalen - rutinen fullbordade SM-guld-hattricket. Trots två raka guld fick Thomas Brottman oväntat inte fortsatt förtroende på tränarposten.
  • 2012/13: Placering: 1:a i SSL. Slutspel: Semifinal. Magnus Jäderlund ny tränare. En väldigt stabil grundserie och Storvreta såg ut att gå mot att bli historiska med ett fjärde raka SM-guld. Drömmen krossades i semifinalen där Dalen med Ketil Kronberg & Co satte stopp.
  • 2013/14: Placering: 2:a i SSL. Slutspel: SM-silver. Var på väg mot fiasko i kvartsfinalen mot Mullsjö, men redde ut stormen trots 1-3 i matcher. AIK slogs i semifinalen men i SM-finalen mot stora rivalen Falun blev det suddenförlust.
  • 2014/15: Placering: 10:a i SSL. Slutspel: -. Superfiasko. Uppsalaklubben missar slutspel för första gången på 12 (!) säsonger. Men det var tajt. En ynka poäng till var vad som hade krävts för att ta sig vidare. Det här blev Mika Kohonens sista säsong i klubben. Stefan Forsman hade också återvänt som tränare efter att Magnus Jäderlund fått lämna.
  • 2015/16: Placering: 3:a i SSL. Slutspel: SM-guld. Tillbaka överst på tronen. Storvreta hade en stark bredd på stjärnor efter värvningar som Robin Nilsberth och Jimmie Pettersson, och visade stor revanschlust. Efter bland annat en riktig rysarsemifinal mot Falun, samt final mot Linköping, kunde man lyfta guldbucklan i Tele2 Arena.
  • 2016/17: Placering: 4:a i SSL. Slutspel: Semifinal. Ett stort frågetecken hos svenska mästarna inför säsongen var den tunna truppen. Sex spelare hade lämnat, däribland Rasmus Sundstedt och Joakim Olsson, och bara en spelare hade värvats. Fjärdeplaceringen i serien innebar en ny semifinal mot Falun, och den här gången fick dalalaget revansch.
  • 2017/18: Placering: 1:a i SSL. Slutspel: SM-guld. En betydligt bättre Silly season med värvningar som Tobias Gustafsson och Valdemar Ahlroth lyfte Storvreta till att bli bäst i Sverige igen. Tre poäng mer än Falun i serien, och fyra mål fler än Falun i finalen. Doldisen Fredrik Lindholm en av finalhjältarna som målskytt.
  • 2018/19: Placering: 1:a i SSL. Slutspel: SM-guld. Andreas Harnesk tar över som huvudtränare efter Stefan Forsman och laget säkrar seriesegern redan innan de sista tre omgångarna är färdigspelade. 36-årige ikonen Jesper Berggren bestämmer sig för att hans 18:e säsong i högsta serien blir hans sista, och Berggren får en drömavslutning på karriären när Storvreta tar sitt sjätte SM-guld inför ett kokande Globen.
  • 2019/20: Placering: ?. Slutspel: ?. Storvreta värvar in stora framtidsnamnet Hampus Ahrén som omgående gör avtryck i superligan. Men även om resultaten går Storvretas väg så ser allt inte ut att stämma vid sidan av. Ett öppet bråk mellan stjärnforwarden Jimmie Pettersson och tränaren Andreas Harnesk blir mycket uppmärksammat, och några veckor senare får Andreas Harnesk lämna sin post som huvudtränare i klubben. Assisterande tränaren Kristofer Widlundh tar tillfälligt över huvudansvaret och till februari gör Mika Kohonen comeback i klubben. Inte som spelare, utan som assisterande tränare.
Den här artikeln handlar om: