GRATTIS!
Internationellt

Zorrofintens uppfinnare fyller 50 år!

ANNONS

En av sportens allra största legender genom tiderna, som fick Hartwall Arena att explodera 2002 och som uppfann Zorrofinten ska hyllas ordentligt.

Ni kan historien. Sverige möter Finland i en A-landskamp 1999. Plötsligt plockar finska landslagsspelaren Janne Tähkä upp bollen i hocken bakom mål och med en luftfint lägger han retfullt enkelt bollen i nät bakom en chanslöst Stefan Mattsson. 

Alla undrade vad det var. Innebandymagazinet flög så snabbt som vi kunde superfinnen till Göteborg för att ta reda på allt om den helt nya uppfinningen. Hur tränade han upp finten, hur hockade han bladet men framförallt, hur 17 gjorde han?

När Janne Tähkä landandet på Landvetters Flygplats den kalla morgonen var planen klar. Ett koncept hade skapats och den nya finten hade fått ett namn. Magnus Fredriksson och Martin Zetterstedt kom fram till att den nya finten måste heta Zorrofinten och tillsammans med Tähkä skulle hans egen Zorroskola skapas. 

I de kommande åtta utgåvorna av papperstidningen Innebandymagazinet fick den finska landslagsspelaren visa i detalj hur han hockade klubban. Hur han startade med golvzorro som sedan blev en zorro i luften. Överallt skulle det snackas Zorro, och så blev det!

- Jag arbetade som vaktmästare vid en stor sportanläggning. När jag fick tid över kunde jag stå och leka med klubban. Jag hade länge tänkt att det borde gå att lyfta med mig bollen i hooken. Plötsligt en dag fungerade det. Jag tränade mycket på den och jag tänkte att det kunde vara kul att visa upp den för första gången i en landskamp, berättade Janne Tähkä till Innebandymagazinet. 

Hur tänker du massor av år efteråt att din uppfinning nu används av väldigt många innebandyspelare?

- Det är såklart kul och lite stolt är jag måste jag medge. Det är kul att se hur många unga spelare som har utvecklat finterna. 

Janne Tähkä var hockeyspelaren som rekordsnabbt slog igenom i finsk innebandy och blev en av landets kändaste idrottsutövare. Med sin häftiga teknik och kaxiga attityd blev han en idol för massor av innebandyungdomar i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Schweiz och Tjeckien bland annat.

Nu har ikonen som idag är coach i Finland fyllt 50 år och Innebandymagazinet lyfter på hatten och gratulerar en av sportens allra största profiler!



Den här artikeln handlar om: