Domarkoordinatorn om säsongens regeländring
Svenska Innebandyförbundets Mattias Linell om de nya reglerna som testas runt om i världen.
Tidigare idag skrev vi om att fem minuters utvisningen kommer att bytas ut mot 2+2 minuters utvisning istället kommande säsong i alla förbundsserier förutom JAS. En regeländring som testas kommande säsong i Sverige och Schweiz för att sedan utvärderas och kanske implementeras i seriespel värden över säsongen 2022/23. Svenska Innebandyförbundets domarkoordinator, Mattias Linell, som även är ledamot av Internationella Innebandyförbundets regelgrupp förklarar bakgrunden till detta.
- U5 är ett hårt straff i innebandy. Det gör att gränserna förflyttas för vad som krävs för att bestraffa med U5 och det slutar ofta med U2 istället, även om förseelsen borde ha bestraffats med U5 utifrån vad som faktiskt hände, säger Linell till Innebandymagazinet och fortsätter:
- Det går väldigt fort på banan och domarna gör sitt absolut bästa, men det är bara mänskligt att vara lite försiktig om man är tveksam. Vi hoppas att vi ser fler förseelser som bestraffas korrekt nu när konsekvenserna mildras något och att nettoeffekten faktiskt blir att de grövre förseelserna i realiteten bestraffas hårdare. Vi tror att på sikt kommer spelarna att anpassa sig till den hårdare bedömningen och vi får färre av de grövre förseelserna.
Vad blir den största skillnaden mellan att sitta fem minuter eller 2+2 minuter?
- Under en U5 så får den utvisade spelaren sitta hela sitt straff oavsett hur många mål motståndarlaget gör. Under 2+2 kan ett lag maximalt släppa in två mål på samma powerplay om inget ytterligare händer.
Testet kommer pågå de två kommande säsongerna i Superligan, Allsvenskan och Herr1an. Det vill säga alla förbundsserier utan Juniorallsvenskan.
- Vi diskuterade att endast testa i SSL, men valde förbundsnivå för att få fler matcher att analysera och på så sätt kunna dra bättre slutsatser i utvärderingen. Att Juniorallsvenskan inte är med beror på att den oftast döms av distriktsdomare och de har vi inte samma löpande kommunikation med som våra förbundsdomare. Vi anser att de ca 1900 matcher som spelas på förbundsnivå kommer att räcka väl för att ge oss ett bra underlag.
Finns det några andra regeländringar som testas i andra länder?
- Ja, att ta bort den under många år diskuterade ”dubbelfoten”, dvs att man inte får spela bollen avsiktligt med foten två gånger ska testas i ett flertal länder. Något som vi i Sverige är positiva till och räknar med kommer att falla ut positivt. Tjeckien, Finland och några till kommer också att testa att spelet efter en avvaktande utvisning alltid ska återupptas med frislag. Där finns det en del märkliga situationer som skulle kunna uppstå och därför är det intressant att det ska testas i flera länder.
Innebandyns regelhandbok uppdateras var fjärde år och de reglerna som testas just nu kan som tidigast träda i kraft den 1 juli 2022.
- Det innebär att det är två säsonger kvar innan en regel som testas nu kan permanentas. Sveriges ambition är att testa 2+2 under båda de kommande säsongerna för att regeln sedan om det funkar bra ska implementeras i hela världen från säsongen 2022/2023. Testet ska utvärderas en första gång redan i februari 2021.
Förutom de regler som testas nu finns det ett flertal nya regler som kommer att föras in i Regelhandboken 2022 utan att först ha testats och många av de förslagen kommer från Sverige.
- Det är en lång process internationellt där vi som världens största innebandynation visserligen har ett stort inflytande, men även måste kompromissa ibland och kanske mest av allt ha förståelse för att vissa förändringar som hade passat till exempel i SSL inte skulle vara positiva för innebandyns utveckling i världen. Det ska dock sägas att vi från Sveriges sida så här långt är mycket nöjda med utfallet av arbetet och att Regelhandboken 2022 kommer att utveckla innebandyn i positiv riktning.
Men vad det är för regler som kommer att föras in i nästa regelhandbok utan att testas vill inte Linell gå in på mer konkret i dagsläget.
- Den processen är inte klar eftersom i slutändan är det IFF Central board som fattar formella beslutet först hösten 2021. Innan dess ska det ut på fler remisser utifrån skarp regeltext och så vidare. Jag vill därför inte gå in på det redan nu.
TV: Inför SSL Dam 2020/21
Favoriterna SM-guld till ”nykomling”? Så går det för KAIS Mora utan Anna Wijk