Corona-pandemin
Foto: Per Wiklund

Covid-19-problemet som oroar SSL-klubbarna

ANNONS

Först Thorengruppen, sedan Mora och nu Falun. SSL-klubbarna har drabbats av ett Covid-19-problem som hamnat lite i skymundan.

I helgen drar allvaret igång på riktigt när alla serier förutom SSL herr har premiär runt om i landet. Att vi står inför en väldigt speciell säsong med restriktioner som kan ändras från dag till dag är ingen nyhet. Ett av de största pandemiorsakade problemen som det pratats mest om när det kommer till idrott är inte själva viruset självt utan att man får spela inför nästan tomma läktare och de ekonomiska följder det får för föreningarna. Men nu på försäsongens sluttamp så börjar ett nytt stort problem att torna fram. Thorengruppens tränare Christoffer Suominen formulerar det rätt bra när han berättade för Innebandymagazinet om varför Oona Kauppi saknades i DM-finalen förra helgen.

- När man säger att det här blir en speciell säsong så tycker jag att man ska tänka i flera perspektiv. Minsta lilla förkylnings symptom gör att spelarna måste stanna hemma från match och träning och det är tre fyra spelare som har det varje vecka. Så man har väldigt mycket vunnit denna säsong om man har en bred trupp. Alla lag kommer drabbas av bortfall i matcherna. Oona har varit förkyld och då chanser vi inte med att spela henne. Spelar som har symptom i vår verksamhet ska inte vara där utan de ska hålla sig ifrån laget tills de är friska. Det är ett problem som det inte pratats om så mycket men det kommer att drabba alla lag den här säsongen.

Tidigare i veckan skrev vi om att KAIS Moras damer har haft ett bekräftat covid-19-fall i truppen och att man tvingades att ställa in helgens genrep mot Pixbo när flera spelare hade förkylningssymptom. Lagets tränare Lars-Olof Olsson var inne på samma linje som Suominen.

 – Det är klart att det är långt ifrån ultimat. Det har påverkat träningar och att vi tvingades lämna återbud till matchen. Men det är så här verkligheten ser ut och det är bara att anpassa sig. Jag är övertygad om att flera matcher kommer att ställas in även under SSL-säsongen.

Igår var det Faluns herrar tur att ställa in helgens genrep mot Linköping av samma orsaker.

– Vi har lite småskavanker och lite småförkylningar, så vi ställer in den. Det är bara onödigt om vi inte har 15 man att behöva coacha sönder dem i en träningsmatch. Planen från början var att spela få matcher på försäsongen, nu blev det kanske lite för lite. Men vi får ta de första omgångarna som försäsongsmatcher, jag är inte oroad så, säger tränaren Thomas Brottman till Sportexpressen.


TV: Inför SSL Dam 2020/21

Favoriterna SM-guld till ”nykomling”? Så går det för KAIS Mora utan Anna Wijk