Regelhandboken
Foto: Per Wiklund

5 minuters utvisningen ratas 2020/21

ANNONS

En av innebandyns mest hatade utvisningar är på väg bort. Under säsongen 2020/21 kommer Svenska Innebandyförbundet plocka bort 5 minuters utvisningen.

Ni vet hur det burkar se ut. En vanlig tackling som sker ute på mittplan som bara ger ett frislag kan nära en sarg bli fem minuters utvisning. 

Om 5 minuters utvisningen uppfattas som tveksam i vissa situationer kan alla skriva under på att straffet är extremt hårt vid dessa tillfällen. Detta med tanke på att den utvisade måste sitta hela sitt straff, oavsett hur många mål motståndaren gör. Norge släppte sju mål en gång mot Sverige i VM som ett av de mer extrema fallen.

- Klart att det kommer bli en skillnad på att max kunna göra två mål under en femminutersutvisning denna säsong. Men för oss domare så gör det ingen skillnad, säger domaren Glenn Boström till Innebandymagazinet.

Under säsongen 2020/21 testar Svenska Innebandyförbundet att ersätta utvisningen på 5 minuter med en utvisning på 2+2 minuter.

- Jag tycker att det är ett spännande förslag. Ur ett domarperspektiv så är det ju ingen skillnad i bedömning av den enskilda situationen. Men oavsett det så blir det intressant när man sammanfattar säsongen och ser om det tagits fler 5:or än säsongerna innan.

Sverige och Schweiz kommer säsongen 2020/21 att testa nya regler för utvisningar, där 2+2 minuter ersätter 5 minuter i utvisningsbåset. Förändringen avser både de förseelser som tidigare bestraffades med 5 minuters utvisning och lagstraffet vid matchstraff. Testet som med största sannolikhet även blir en permanent regel i framtiden ska utvärderas i början av 2021. Detta för att kunna bli en ny regel i nästa upplaga av Regelhandboken, som ska gälla från och med 1 juli 2022. Inget är bestämt men det har pratats länge om att ändra denna regel i både svensk och internationell innebandy.

Den nya regeln gäller endast i förbundsserierna, SSL, Allsvenskan och herrar division 1. Testet genomförs inte i JAS eller i andra av Svenska Innebandyförbundets eller distriktens administrerade tävlingar. Läs mer här.


TV: Inför SSL Dam 2020/21

Favoriterna SM-guld till ”nykomling”? Så går det för KAIS Mora utan Anna Wijk