Förtroendevalda - våga ta plats
Foto: Per Wiklund
Krönika
Mer Lars-Åke Lagrell i svensk innebandy
ANNONS

Innebandymagazinets krönikör Magnus Fredriksson efterlyser flera innebandyledare som vill ta plats för att öka intresset för svensk innebandy likt legendariske Lagrell.

Det finns många fantastiska innebandyledare i Sverige. Jag har haft förmånen genom åren att träffa och prata med hundratals av dem. I veckan nåddes vi av beskedet att en av svensk idrotts största ledarprofiler genom tiderna och Svenska Fotbollsförbundets mesta och starkaste förbundsordförande har gått ur tiden. Han var förbundsbasen som med äkta engagemang och en aldrig sinande energi och glöd arbetade åt svensk fotboll.

Under massor av år var jag inte bara chefredaktör på Innebandymagazinet utan hade även samma roll på FotbollGuiden och FourFourTwo. Under dessa år hade jag massor av kontakt med Lars-Åke Lagrell.

När jag var ny i fotbollsvärlden fick jag höra att Lagrell alltid var tillgänglig på telefonen. Och det stämde verkligen. Han svarade stjärnjournalisterna på Aftonbladet och Expressen och han svarade när jag ringde som kanske mest var ett namn inom innebandyn. Han gjorde ingen skillnad. Jag fick till och med en gång följa honom hemma, på jobbet som landshövding och på sitt uppdrag som förbundsbas i svensk fotboll under 24 händelserika timmar i ett exklusivt reportage. Han var ju helt magisk tycker jag.

Lagrells telefonnummer var tillgängligt för alla, och ett meddelande på hans mobilsvar var en garanti för att bli uppringd oavsett vem du var. Han svarade alltid på frågorna med tanken att det är bättre att folk intresserar sig för mycket för fotboll än för lite.

Jag har många gånger pratat om Lars-Åke Lagrell inom innebandyn och försökt få sportens företrädare att göra samma som honom. Att tänka på samma sätt, att förstå vinningen i att kunna vara tillgänglig. En del har misslyckats kapitalt på denna punkt och andra var eller är riktigt duktiga. Kan en förbundsordförande i fotboll vara tillgänglig som Lagrell så borde absolut alla våra företrädare för innebandyn också vara det.

Som förtroendevald, företrädare för ett förbund, förening eller ett lag har dessa personer en fantastisk möjlighet att skapa ännu mer intresse för innebandyn. Genom att bjuda på sig själva, förmedla åsikter, visioner eller enbart svara på frågor som exempelvis journalister ställer så bidrar alla till ett ökat intresse för innebandyn. Att gömma sig eller svara som en robot är kanske skillnaden på en publicerad artikel om innebandy eller en artikel om något helt annat.

Innebandyn har historiskt sett enbart haft en förbundsordförande som tagit plats i förarsätet. Det var András Czitrom på 1980-talet som med kaxig attityd förklarade för första bästa journalist att innebandyn var nästa stora grej som skulle ta över världen.

Jag har en önskan att dagens och morgondagens företrädare av svensk innebandy vågar vara lite mer som Lars-Åke Lagrell var. Då blir världen lite mer spännande och rolig… Och vem vet, kanske ger det mer uppmärksamhet till innebandyn.


 


TV: Inför SSL Dam 2020/21

Favoriterna SM-guld till ”nykomling”? Så går det för KAIS Mora utan Anna Wijk


Den här artikeln handlar om: