Elitlicensen
Foto: Magnus Fredriksson

Beslut om elitlicensen dröjer

ANNONS

Under september månad avgörs det om landets drygt 170 föreningar som spelar i förbundsserierna får sin elitlicens eller inte.

Alla lag som spelar i Herr1an, Allsvenskan och SSL måste uppfylla vissa kriterier för att få sin elitlicens godkänd. Flera föreningar har redan fått sina besked men det är långt ifrån alla som fått det. Licensnämndens presstalesman Tomas Eriksson förklarar läget.

- Vi håller på att skriva ut besked efter hand så det är inte alla som fått svar om de klarat elitlicensen eller inte än. Det är många föreningar som måste komplettera sina inlämnade uppgifter och därför har licensnämnden ett extrainsatt möte på måndag den 28 september, säger Eriksson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Så det kommer dröja ett tag till innan alla föreningar får sitt svar. Men vi hoppas att i alla fall alla SSL-föreningar ska ha fått sina svar i slutet på nästa vecka.

Vad handlar extramötet om?

- Det är inga konstigheter utan det saknades en del saker på de inlämnade uppgifterna från klubbarna. Vi gick igenom alla 170 föreningar på två möten den 7:e och 10:e september men i år var det ovanligt många som behövde komplettera sina uppgifter. Rent generellt så är det många föreningar som inte hunnit ha årsmöte på grund av Covid-19 så de har inte hunnit att lämna in allt i tid.

Tidigare i våras fick licensnämnden ett uppdrag av förbundsstyrelsen att gå igenom alla inkomna handlingar från föreningarna och göra en bedömning om elitlicensen ska fortsätta som vanligt, justeras eller pausas på grund av Corona-pandemin.

- Vi har gjort klart den rekommendationen och lämnat den till svenska innebandyförbundets styrelse som har sammanträde nu till helgen. Så den är inlämnad men jag kan inte i dagsläget kommentera vad vi kom fram till utan du får höra av dig till förbundet om det istället efter Förbundsstyrelsens sammanträde.    

Storvreta är den enda föreningen i Sverige som har förlängd förhandlingsplan från förra säsongens elitlicensbeslut. Uppsalaklubben klarade inte elitlicensen men åberopade särskilda skäl på grund av Covid-19, vilket godkändes. Skulle förbundsstyrelsen besluta att pausa elitlicensen så är det inte säkert att Storvreta kommer att innefattas i det.

- Det är bara Storvreta som spelar under förlängd handlingsplan och enligt elitlicensreglementet så finns det inget undantag för dem utan Storvreta måste ha återställt positivt eget kapital senast den 30 april 2021 annars degraderas de en serie. Men det är enligt elitlicensnämndens reglementet men jag kan inte säga hur det blir nu utan vi har lämnat in vår rekommendation till förbundsstyrelsen.

 Är det några flera föreningar som inte kommer att klara av elitlicensen om den kommer att fortsätta gälla som vanligt?

- Det vill jag inte kommentera just nu. Utan i slutet på nästa vecka kommer vi gå ut med det när det gäller SSL-lagen. Det finns i alla fall kompletteringar som måste göras även på SSL-nivå som vi ska titta på på måndagens möte.



TV: Inför SSL Dam 2020/21

Favoriterna SM-guld till ”nykomling”? Så går det för KAIS Mora utan Anna Wijk