SMYGPREMIÄR IDAG: HERR1AN
Timmy Nilsson (t.v) och Johan Bengtsson (t.h) har varit med på hela resan tillbaka till Herr1an.
Foto: Lönsboda IBK

Lönsboda tillbaka efter tuffa åren: "Alla kände att botten var nådd"

ANNONS

Säsongens första förbundsseriematch spelas idag 14:00 när Mölndal tar emot nykomlingen Lönsboda i Herr1an Södra Götaland.

Lönsboda är tillbaka i Sveriges tredje högsta division, där man var för sex år sedan. Två av de stora veteranerna i laget, Timmy Nilsson och Johan Bengtsson, har varit med på resan och förklarar vad som gjort att de lyckats ta sig upp igen.

– Resan har varit lite blandad. De första två åren efter vi ramlade ner i tvåan så tappade vi många spelare som började plugga på olika ställen i landet. Så vi kvalade oss kvar två säsonger. Efter det så har vi fått upp en del nya ungdomar som tagit plats i laget och vi började bygga en ny stomme. Så en generationsväxling gjordes. Efter det så har vi närmat oss toppen säsong efter säsong och det belönades med en plats i division 1 2020. Men upp och ner med positiva inslag efter en generationsväxling, säger Timmy Nilsson till Innebandymagazinet och får medhåll av lagkamraten: 

– Vi hade några tuffa år i början på resan tillbaka till division 1, det var ganska stor spelaromsättning året vi trillade ur division 1. Vi fick kvala för att hålla oss kvar i division 2 första året. Då kände vi alla att botten var nådd. Efter det har vi tränat på hårdare och blivit bättre år för år, vilket även syns i tabellplaceringarna, säger Johan Bengtsson.

Om ni jämför truppen nu med senast ni var i ettan, vad finns det för skillnader?

Nilsson: Vi var ett riktigt ungt och hungrigt gäng senast vi var uppe som hade gjort resan från dåvarande femman till ettan tillsammans. Bredden och spetsen var bättre sist men nu är vi nog tajtare som lag. Sen är vi ett kompisgäng som senast med lite mer blandning i åldrarna nu. Då var det 1988-1992 som lirade. Nu är det en blandning mellan 88 och 02.

Bengtsson: Vi har en betydligt mer rutinerad trupp nu. Det är många som varit med sen sist vi var uppe i division 1 och vet vad som gäller. Vi har väl egentligen ingen stjärnspelare, men vi har ett väldigt starkt kollektiv.

Vad talar för att ni kommer kunna etablera er i ettan nu?

Nilsson: Att vi är kompakta som lag och jobbar för varandra. Tror vi kommer växa oss in i division 1-kostymen ganska snabbt. Sen har vi ungdomar som fyller på underifrån. 

Bengtsson: Det är väl just det starka kollektivet och vinnarskallarna i årets trupp. Sen på sikt så gäller det att det kommer upp spelare från ungdomslagen och det ser ljust ut med ett talangfullt P16-lag.

Hur ser ni på premiärmotståndaren Mölndal och era chanser idag?

Nilsson: Jag vet ganska lite om Mölndal. Slutade i topp förra säsongen, trea? En premiär är alltid oviss och vi ska göra allt för att försöka kriga oss till tre poäng och en bra start på säsongen. Vi har laddat upp med en mycket bra träningsvecka så tror vi har goda chanser om vi håller oss till vårt spel.

Bengtsson: Mölndal har jag precis som de flesta andra lagen i serien ingen aning om. Det enda jag vet är att om vi sätter vårat spel så är vi jävligt jobbiga att möta.

Matchen mellan Mölndal och Lönsboda kan du se live på SolidSport här 14.00


TV: Inför SSL Herr 2020/21

✔ Favoriterna ✔ Nykomlingarna: ”Har inget att hämta” ✔ Jokern till SM-guld