Sankell: "Lovade att inte fuska på ett enda moment - sex månader senare var jag tillbaka"
Jesper Sankell vet hur man rehabar sig tillbaka efter en korsbandsskada. Här delar 27-åringen med sig av vad man bör tänka på under processen.
Att mentalt klara av en tuff rehabiliteringsperiod är någonting som Jesper Sankell har gjort - och klarat av. Här delar Mullsjös forwardstjärna - som kommit tillbaka från två korsbandsskador -med sig av sina bästa tips för att komma tillbaka starkare.1. Hitta någonting att se fram emot
– Jag bokade en resa till Thailand det första jag gjorde efter min första korsbandsskada. Alla behöver inte åka iväg på en resa, men jag tror att det är smart att boka in någonting i kalendern som man kan se fram emot för att hålla humöret uppe under en tung period.
2. Prata med någon du har nära
– Jag hade min flickvän som stöttade mig och visade stor förståelse för att jag inte alltid var på humör. Att dela sina känslor med en eller flera personer tror jag är bra för att inte behöva bära allt själv.
3. Hitta en sjukgymnast som du litar på
– När jag drog mitt korsband gick jag först till ett ställe som inte kändes rätt. Då kontaktade jag en annan sjukgymnast som brann för att jag skulle komma tillbaka till innebandyn. Vi hade ett löfte gentemot varandra att han skulle hjälpa mig tillbaka så snabbt som möjligt på premissen att jag inte fuskade på ett enda moment under rehabperioden. Jag höll vad jag lovade och han levererade precis vad jag förväntade mig - sex månader senare var jag tillbaka på innebandyplanen igen och har aldrig haft något problem med det knät igen.
4. Sätt upp tydliga mål
– Först och främst ska man inte stressa fram någonting och olika skador läker olika snabbt från individ till individ. När jag rehabade mitt knä var det viktigaste för mig att hitta tydliga delmål för varje pass och följa upp det efter varje vecka. Det är skönt att få konkreta svar på vart du befinner dig i processen för att orka med en lång rehabilitering.
5. Lyssna på kroppen
– Får man bakslag är det ingen katastrof. I bland hade jag ont i knät och jag grubblade fram och tillbaka över vad de kunde bero på. Bara för att man har ont behöver det inte betyda att allt är åt helvete och att det alltid kommer att vara så. Har man ont kan man träna lite lugnare eller andra delar av kroppen.