Foto: Privat
Landet runt

”Fuck Corona, jag har flera gånger trott att jag var färdig”

ANNONS

På 1990-talet vann han SM-silver med Pixbo Wallenstam. Idag spelar han med Hisingskärra IBK tillsammans med bland annat Petteri Luokkanen i de lägre divisionerna. I våras var det frågan om sekunder om han skulle överleva eller inte när han fick Corona.

I mars svävade han flera gånger mellan liv och död med galopperande andnöd. Igår gjorde han sin första innebandymatch efter sin svåra tid med Covid-19.

Han hade varit sjuk i flera dagar med 40 graders feber. Veckan innan påsklovet blev det plötsligt dramatiskt. Med galopperande andnöd lyckades ambulans tillkallas med efterföljande iltransport till Varbergs sjukhus. Det var jättedramatiskt under flera dagar när Hisingskärra-spelaren pendlade mellan liv och död

- Fuck Corona, jag har flera gånger trott att jag var färdig. Det här var en skrämmande upplevelse, berättar Aldo Albistur till Innebandymagazinet.

Efter att ha tillbringat ett par dagar på intensiven på sjukhuset i Varberg blev Aldo sedan stadigt bättre och bättre. Det var riktigt tuffa dagar som inte många kan föreställa sig. Långfredagen blev sedan verkligen en lång dag för honom. Dagen startade positivt med att han blev utskriven. Vid 15-tiden på eftermiddagen kunde han berätta för sina närmaste vänner att han fått lämna sjukhuset.

- Jag slog Covid-19, skrev jag till flera kompisar i sms på väg hem från sjukhuset i hopp om att faran var över...

 Men kvällen på långfredagen blev en gigantisk mardröm för Aldo Albistur.

- Jag somnade på kvällen när jag kommit hem. Jag vaknade vid 23:00 och då hade plötsligt min feber flugit upp till nästan 41 grader. Och som om inte det vore nog så tog syret slut. Panikslagen ringde jag 112 och ambulansen behövde en timma för att komma och hämta mig. Det var den värsta timman ever. Det var sådan panik att inte få någon luft. När ambulanspersonalen hämtade mig hade jag en syresättning som var så låg att de att de var så förundrande över att jag inte hade tuppat av. Jag trodde verkligen det var kört för mig.

Aldo fick intensivvård under lördag, söndag, måndag, tisdag och onsdag, det vill säga fem dagar innan han fick lämna intensiven.


- Jag är galet tacksam för personalen och hur jävla övergrymma dom är. Jag är en krigare och är ingen som ger mig och jag tog mig igenom dessa helvetesdagar. Detta är en jävla sjuk och skrämmande upplevelse. Men jag tar inget för givet längre. Det här är en mardröm som jag inte önskar min värsta fiende.

Hur tänker du kring det som har hänt dig?

- Jag vet att många tänker att jag nonchalerat Covid-19 och därför hände detta mig. Den brutala sanningen är att det är svårt att ducka. Jag har absolut lärt mig något även om jag tvingades göra det den hårda vägen.

Kan du förklara hur man känner när man blir smittad?

- Det går så fort. Det är som en lunginflammation. Jag hade feber och var allmänt trött. Sov ganska mycket, hade lite ont i kroppen, inget mer. Min inställning från början var att detta inte kunde vara så farligt. Jag tyckte att andra skulle behöva vård och liknande bättre än mig. Men så fel jag fick.

Men igår gjorde du comeback när ni spelade match mot Västra Frölunda FK i Lundbystrand?

- Det är härligt att vara tillbaka och ha på sig en matchtröja igen. Jag beordrades att vila länge men jag ska erkänna att jag började träna ganska snabbt efteråt. Jag har spelat lite paddel och varit på gym en del i sommar. Jag måste medge att man blir lite nojig när man får tufft att andas ute på plan men det går snabbt över. Jag är lite påverkad absolut av att jag haft corona men kanske är det bara min dåliga kondition från förr som spökar. Det ska bli kul att spela innebandy i vinter.

Den här artikeln handlar om: