Foto: Per Wiklund
Landet runt

35 års väntan är över – Nu betalar förbundet domarna

ANNONS

Nu blir det allt ovanligare att domarna jagar hemmaledare efter slutsignalen för att få betalt på distriktsnivå. Stockholm, Östergötland och nu även Västsvenska Innebandyförbundet kör det nya konceptet.

Flera distriktsförbund har börjat att underlätta ett tungt och krångligt arbetsmoment för landets ledare och inte minst kassörer. Det innebär numera att flera distriktsförbund betalar domarna centralt. Detta medför att domarna inte längre har med sig kvitton till matchen eller skickar dem digitalt till klubbarna.

Ett av distriktsförbunden som inför seriestarten 2020/21 inför systemet att alla domaravgifter betalas av administrerande förbund är Västsvenska Innebandyförbundet.

- Frågan kom våra föreningar om att det är mycket med att administrera domaravgifterna. Vi tittade på detta och kom fram till att detta skulle kunna fungera nu med hjälp av IBIS. Jag måste säga att det fungerar utmärkt. Vi stämde av med andra distrikt hur de gör. Bland annat Stockholm och Östergötland har bra erfarenhet av detta, säger Ulf Widell förbundschef för Västsvenska Innebandyförbundet till Innebandymagazinet.

Varför nu och inte tidigare?

- En bra fråga som jag kan svara på. Vi gjorde en koll på detta för 5-6 år sedan. Men då gick det inte tekniskt att göra det vi kan idag. Då hade vi behövt anställa en person för att sköta administrationen. Nu räknar vi med att vi kan göra med befintlig personal.

Upplägget är att Västsvenska Innebandyförbundet skickar ut fyra fakturor för domaravgiften första veckan i september. Fakturorna är uppdelade i fyra belopp baserade på föreningens anmälda lag den 30 augusti 2020. En schablon på domarens resa och restid är inlagd i uträkningen. Första fakturan ska betalas senaste 30 september och har klubben inte betalt alla domaravgifter senast 31 december 2020 får klubbens lag inte starta vårsäsongen 2021.

- Responsen från våra stora föreningar har varit mycket positiv. Det har varit en efterlängtad nyhet för många föreningar. Detta var ett beslut som tog på senaste tävlingskonferensen.

Beslutet att lägga hanteringen av domararvoden på Västsvenska Innebandyförbundet och kansliet är historiskt då klubbarna själva ansvarat för detta under mellan åren 1985-2020.


TV: Inför SSL Herr 2020/21

Favoriterna Nykomlingarna: ”Har inget att hämta” Jokern till SM-guld


Den här artikeln handlar om: