Framtidens förbundskapten
Foto: Jimmy Palm och Per Wiklund
Landslaget

Harnesk om att ta över som förbundskapten

ANNONS

Fick vi se Sveriges framtida förbundskapten göra sin första landskamp förra veckan?

Förra veckan så spelade Svensk Innebandys utvecklingsprogram, Guldsteget, match för första gången under programmets femåriga historia. Det var killarna i Guldsteget som mötte Danmarks A-landslag i en landskamp i Malmö som slutade med en 9-1 vinst. I det svenska båset stod förbundets spelarutvecklingsansvarige Niklas Nordén och Västerås Rönnbys tränare Andreas Harnesk.  

- Fantastiskt roligt. Det är såklart Mikael Hills projekt med Guldsteget i grunden. Nu när han var med herrlandslaget fick Niklas ta hand om det och han frågade om jag ville köra det tillsammans med honom. Att köra med Nordén var superkul. Vi delar passionen för innebandy, människor och grupper. Han är extremt kompetent och härlig som person, vi fungerar bra tillsammans.

När vi pratade med Nordén tidigare i veckan öste han beröm över din insats och han avslöjade också att det finns långt framgående planer på ett Guldsteg för tränare och att du var ett superintressant namn för framtida landslagsuppdrag.

- Ett guldsteg för tränare låter otroligt kul. Om Nordén tycker att jag är ett namn för den gruppen och även framtida landslagsuppdrag blir jag såklart väldigt glad. Generellt är alla former av utveckling och prestation något jag älskar. Både om jag kan hjälpa andra med det, men även att utvecklas själv för att kunna ge ännu mer till andra. Att vi utvecklar varandra inom innebandyn är grunden till att kunna driva vår sport framåt enligt mig.

Tror du att du stärkte eller försämrade dina chanser efter helgens ”prov” då?

- Oj, bra fråga. Jag tycker inte att jag gjorde något speciellt. Däremot älskade jag att vara med spelarna och staben. Det är handplockade människor som är där för att de är begåvade. Det ger energi att vara i närheten av.

Video: Se Sveriges alla mål mot Danmark

En annan aspekt som gör Harnesks namn väldigt intressant i landslagssammanhang är att han har tränat både damer och herrar på SSL-nivå. Så han har bra koll på alla spelare oavsett om det är damer eller herrar. Så förkunskaperna finns redan för att snabbt komma in i jobbet på båda sidorna. Harnesk själv har dock svårt att svara på vilken sida som han tror att han skulle pass in bäst på.   

- Att vinna är lika roligt oavsett vilket kön det handlar om och ett svenskt landslag är alltid lika fint för mig. Sen har olika grupper olika behov. Det behövs duktiga människor i teamet som kompletterar varandra med olika kvaliteter för att få ut maximalt av gruppen. Förhoppningsvis klarar jag av att hitta vägar att vinna oavsett vilket kön det handlar om.

Att komma med i ett Guldsteg för tränare känns som om det ligger perfekt i tiden om man drömmer om att bli förbundskapten. Normalt sett brukar förbundskaptenerna skriva kontrakt över två VM-cykler. Hill har bara kontrakt till siste april nästa år men kommer troligtvis förlänga en säsong så att han får avsluta den andra VM-cykeln som skulle ha avslutats med VM i december men som nu flyttats fram till nästa år. Åsa ”Kotten” Karlsson vann sitt första VM förra året och har då kontrakt ett VM till fram till siste april 2022. Så frågan är om Harnesk känner sig mogen att ta över efter någon av dem?   

- Att se Hill & Lundmark vinna VM nästa gång det spelas är något jag ser fram emot. Två kanonmänniskor som jag ser som vänner och unnar allt gott. Kotten samma sak, jag unnar henne allt gott och hon har haft grymma resultat.

- Kring att vara mogen tror jag det är viktigt att tro på sig själv som tränare, spelare eller vilken roll vi än kan få. Just nu är jag glad att ha fått vara med i lag som har slagit poängrekord samt vunnit SM-guld och älskar att få vara med i lag och fortsätta tävla om nya framgångar. Nu är jag med Rönnbys damer som, om de orkar med belastningen vi utsätter oss för, kommer att bli ett storlag igen. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

Den här artikeln handlar om: