VM-beslutet
Per Wiklund
Landslaget

Landslagskaptenen: "Vi hade mått bra av att ha fler sådana spelartyper"

ANNONS

Landslagskaptenen, Johan Samuelsson om den uppskjutna VM-turneringen, avsaknaden av grisiga spelartyper och hur Sverige ska komma ikapp Finland.

Johan Samuelsson har fem världsmästerskap på meritlistan - varav två guld, och är med sina 118 landskamper Sveriges näst meste landslagsman genom tiderna. Beskedet om att det inte blir något VM i december i år kom inte som någon chock för 31-åringen, som siktar på att finnas med i VM-truppen om ett drygt år. 

– Jag kör på, absolut. Sen är det klart att man kvalitetsmässigt ska vara tillräckligt bra, men känner landslagsledningen att jag är det, så hoppas jag på att kunna vara med när VM avgörs nästa gång, säger Samuelsson och beklagar sig över det faktum att det inte blir några fler mästerskap för namnen Mattias. 

– Det är jättetråkigt, det vill jag verkligen förtydliga. Efter allt som Matte har gjort för det svenska landslaget är det trist att han inte fick avsluta med ett VM. Jag lider med honom. 

Ni har två raka VM-finalförluster - vad krävs för att ni ska bli nummer ett igen? 

– Det handlar om att göra en topprestation mot de bästa lagen - och att vara som bäst när det ska avgöras i en VM-final. Ser man till de EFT-turneringar som vi har spelat så har vi haft ett jäkla stäm i spelet och vunnit ganska enkelt mot Finland. Det gäller att vi kan ta med oss de prestationerna till en VM-final - men det är enkelt att säga nu. Det gäller att jag och alla andra spelare gör en toppmatch för att vi ska vinna.

 

Varför har Finland vunnit två raka VM-guld? 

– Senaste finalen var de snäppet bättre än oss och vann rättvist. Där gjorde vi ingen bra match. 2016 i Riga tycker jag att vi var väl så bra, men de slog bättre straffar än oss. Det kanske låter klyschigt men det är små marginaler som har vägt över till deras favör. Sen måste vi erkänna att de har varit bättre och sett över de fem senaste turneringarna har de tre vinster och vi bara två. 

Behöver ni fler rollspelare? 

– Tar man förra VM:et som exempel var det väldigt olyckligt att en sådan som Johannes Larsson inte kunde spela. Han är en spelare som behövs när det ska avgöras i en VM-final och en spelartyp som är en utdöende art inom sporten - i alla fall i Sverige. Det finns ingen ny Mattias Wallgren,  Jimmy Lindblom eller Kranberg (Kristoffer) som stör och grisar. Vi hade mått bra av att ha fler sådana spelartyper. Men man kan heller inte bli uttagen om man inte är tillräckligt bra, och det går inte att åka med och bara grisa sig till en plats. Det gäller att man har fler bitar i sitt spel, vilket Wallgren och Lindblom hade. 

Hur tycker du att Schweiz och Tjeckien hänger med i utvecklingen? 

– Vi har haft tufft mot Schweiz flera gånger och det är tydligt att de tar steg för varje mästerskap. David Jansson (förbundskapten för Schweiz) har hittat rätt där och de kan säkert vara med och störa. Tjeckien ska också bli intressanta att följa, inte minst på sikt med deras 00- och 01-generation som vann U19-VM. Samtidigt tycker jag att det finns flera svenska spelare i den generationen som har kommit upp i SSL och satt avtryck. Jag känner ingen större oro för att den svenska återväxten inte skulle vara tillräckligt bra.

Finns det något positivt i att det finns fler lag som utmanar i toppen? 

– Det är väl en ganska naturligt tycker jag, även om jag tycker att vi i Sverige ska vara världsledande och att vi ska vara bäst. Sporten är väldigt ung och det finns länder som har varit långt efter i utvecklingen som börjat äta ikapp försprånget - även om vägen till de fyra bästa fortfarande är väldigt lång. 

Finska landslaget har fler lägerveckor ihop under ett år än vad ni har - är det en anledning till att de har gått ikapp och förbi? 

– Jag vet att de har många veckor ihop under ett år och det har säkerligen varit bra för dem. För vår del är min känsla att vi har färre lägerveckor ihop nu än vad vi hade inför VM i Göteborg och i Zürich. Jag tror absolut att det hade gynnat oss att ses fler veckor, men alla länder har olika förutsättningar och det gäller allt från det ekonomiska till det geografiska. 




Den här artikeln handlar om: