Internationella veckan
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Förbundskaptenen om helgens landslagsläger

ANNONS

Åsa Karlsson berättar om helgen som gick och vilka spelare som visade framfötterna.

I helgen som var så hade damlandslaget sin första samling för säsongen när man hade läger i Sigtuna. Ett litet yngre landslag med flera storstjärnor som saknades och 4 debutanter.

- Jag har enbart goda intryck efter helgens läger. Det märktes att både ledare och spelare var sugna på att komma igång igen. Det var väldigt bra intensitet och fokus på allt både på och utanför planen, säger förbundskapten Åsa ”Kotten” Karlsson till Innebandymagazinet.

 Även att försäsongen pågår för fullt och slutspelet ställdes in förra säsongen så syntes det inte på spelarna i helgen att det var länge sedan de var i hetluften.

- Det såg ut precis som vanligt skulle jag nog säga. Jag tror suget på att spela innebandy igen hjälpte till mycket där.

Det är ju inte VM-år för damerna och som brukligt testas flera nya spelare då samtidigt som de mer självklara stjärnorna får stanna hemma. Även om det var ett litet yngre landslag än normalt så var det inga större skillnader på planen enligt Kotten.

- Jag tyckte inte det var någon större skillnad utan alla som var med hade fullt fokus på sitt. Tanken med lägret var ju att implementera vår spelidé på nytt för de som inte varit med så mycket tidigare. Det såg väldigt bra ut och de snappade upp hur vi vill spela väldigt snabbt. De som varit med lite längre välkomnade de nya i gruppen på ett fantastiskt sätt också. Alla som var där visade att de vill ha en av de 20 åtråvärda platserna till VM nästa år. Så konkurrensen ökar ju när man släpper in nya hungriga spelare.

Video: Sverige avgör senaste VM-finalen i sudden

4 spelare gjorde sina första framträdande någonsin i landslaget och det var Endres Wilma Johansson och Thorengruppens Maja Viström. Sedan kom även Warbergsduon Andrea Envall och Sandra Hawerman med efter två återbud.   

- Jag sa till debutanterna inför lägret att de skulle gå in och använda sig av sina styrkor och det gjorde dem verkligen. De gick in och tog för sig rejält. Men det var inte bara debutanterna som imponerade på mig utan alla som var med på lägret imponerade stort, jag är supernöjd.

Var det någon spelare som imponerade extra mycket under helgen?

- Jag tyckte som sagt att alla gjorde det väldigt bra men målvakterna tyckte jag var på alerten och gjorde det väldigt bra på lägret. De visade upp sig från sitt bästa jag och det var väldigt svårt att göra mål på dem.

Just målvaktsfrågan är väldigt intressant då man efter guldet 2017 tappade båda sina VM-målvakter och efter guldet 2019 så valde även förstemålvakten Amanda Hill att lägga hjälmen på hyllan. Så vem kommer bli nästa VM-målvakt egentligen?   

- Det är öppna platser även där som precis på alla andra positioner. Vi kommer gå in och titta på målvakterna som inte var med på detta läger också. Jag hoppas att de tar chansen under säsongen och visar upp att de vill vara en av de två VM-målvakterna som vi ska ta ut.

Lägret innehöll flera träningar och många teoripass men man han även med att spela en internmatch och en match mot Bele Barkarbys herrjuniorer.

- Det såg allmänt bra ut men herrjuniorspelarna är ju lite snabbare än de spelarna som vi normalt sett möter. Så vi fick jobba väldigt mycket med försvarsspelet som var vårt mål. Det uppstod en hel del situationer som vi inte är vana att utsättas för.

Hur slutade matchen?

- Vi spelade 4x20 minuter där vi hade delat upp laget på två femmor åt gången. Jag tror att det totalt blev 10-4 till dem. Men resultatet är ointressant då syftet var att vi skulle träna på olika detaljer i spelet.

Några spelare som utmärkte sig i matchen då?

- Jag tycker som helhet att alla gjorde bra ifrån sig och jag tycker alla är värda en eloge för hur vi genomförde matcherna.

Den här artikeln handlar om: