EXTRA
Foto: Robert Edlund
Internationellt

Då kommer herr-VM 2020 att spelas

ANNONS

IFF:s generalsekreterare om dagens svåra beslut att skjuta upp VM i Helsingfors.

Tidigare idag kom beslutet att herr-VM i Helsingfors som skulle spelats 4-12 december 2020 skjuts fram till nästa år. Ett beslut som var både enkelt och svårt att ta enligt Internationella Innebandyförbundets generalsekreterare John Liljelund.

- Det är aldrig lätt att besluta att skjuta upp ett evenemang som de lokala arrangörerna har planerat på i flera år. Det får även följder för väldigt många andra förutom arrangörerna och också så det var ett tufft beslut, säger Liljelund till Innebandymagazinet.

Men det fanns inte så mycket val utan man var till slut tvungen att skjuta fram VM och det berodde till största del på de finsk myndigheternas reserestriktioner samt även den ekonomiska aspekten att genomföra mästerskapet med mindre publik.

- Med de inreserestriktionerna som den finska staten har i dagens läge är det bara tre länder förutom Finland som får resa in i landet. Sedan finns det regler för 14 dagars karantän och det är nog inte många länder som kan komma 14 dagar innan VM startar. Så de idrottsliga förutsättningarna att genomföra mästerskapet var inte så stora.

Bortsett från problematiken med inresor i Finland så hade även den ekonomiska aspekten för de lokala arrangörerna som är Finlands Innebandyförbund stor betydelse.

- Med de restriktioner som vi har idag får man ta in mindre än en tredje del av den totala publikkapaciteten i Hartwall. Det skulle innebära ett ekonomiskt tapp på över 1 miljon Euro för arrangörerna. Så det är inte ekonomiskt gångbart att genomföra VM heller.

När kommer herr-VM spelas då?

- Det är för tidigt att svara på nu. Vi för diskussioner med både Finland som arrangörer och Sverige som arrangörer av dam-VM 2021 om deras prioriteringar och behov och lämpliga datum. Vi diskuterar även med alla andra länders nationella innebandyförbund. Det är väldigt mycket att ta hänsyn till innan ett beslut fattas.

Vilken årstid är mest troligast att det genomförs på då?

- Med största sannolikhet kommer det att spelas på hösten någon gång efter september. Både OS och två andra stora bollsporter har sina mästerskap nästa sommar så därför är det troligast att vi lägger det på hösten efter dem. Men som sagt det är för tidigt att svara på det, det kommer beslutas om det på IFF:s styrelsemöte den 29 september.  

     


Fredrikssons innebandypodd avsnitt 11: Peter Fischerström


Den här artikeln handlar om: