Warbergs backstjärna inför premiären

Amanda Ahola i lång intervju om: ✔ Att alltid kriga i botten ✔ Beslutet att flytta ner Dalen ✔ Generationsskiftet i SSL ✔ Hur Warberg ska undvika bottenstriden och mycket mer.

ANNONS

Warbergs damer klarade sig kvar i SSL med en hårsmån senast och hade inte Corona-pandemin slagit till hade man kunnat åkt ur till och med. Men under sommaren har laget värvat bra och nu är man redo för en ny säsong.

- Det känns bra och vi har ett riktigt bra lag i år med starka nyförvärv. Vi håller på att jobba oss fram till en formtopp lagom till premiären och det är en skön känsla i laget, säger backstjärnan Amanda Ahola till Innebandymagazinet.

SSL-premiären är 22 dagar bort och som av en slump eller en ren tillfällighet spelar Ahola med #22 på ryggen.  

- Det är inget speciellt mer än att jag hade #22 när jag var lite och körde motocross. Det har hängt med sedan dess bara.

I förra veckan beslutades det att damernas premiär spelas som planerat medan herrarnas skjuts upp två omgångar för att invänta så att man får spela inför publik. Ett beslut som Ahola inte har några större åsikter om.   

- Jag har inte reflekterat så mycket över det utan det ska bara bli kul att det kör igång igen. Men såklart är det tråkigt att spela utan publik men när man väl spelar så är man så inne i matchen så att man inte tänker på det. Givetvis kommer vi tappa lite backning i ryggen men jag tror inte att det kommer påverka så mycket.

24-åringen tog sitt pick och pack och lämnade Stockholm för fyra år sedan för att satsa på innebandyn, ett beslut som hon inte ångrat en sekund.

- Jag ville flytta hemifrån och spela innebandy i en liten mindre stad. Jag skrev på för två år men jag trivs så sjukt bra i staden, i föreningen, med jobbet och i laget. Så det var inget svårt beslut att skriva på nytt kontrakt för flera säsonger. 

Hela SSL har gjort ett generationsskifte

Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med att spela 8 säsonger i högsta serien och om två veckor inleder hon sin nionde säsong.

- Det känns inte som att jag spelat i så många år men å andra sidan så är det en helt annan liga nu än när jag började. Hela SSL har gjort ett generationsskifte känns det som. För egen del så har jag utvecklats hela tiden och mognat i mitt spel.

Under dina tre säsonger i Warberg så har ni krigat för er överlevnad varje år, hur är det att alltid ligga i botten och kämpa?

- De sista omgångarna är vårt slutspel, då gäller det att vi presterar på topp så att vi tar de sista poängen så att vi klarar oss kvar. Man tänker inte så mycket på det där och då utan man bara spelar på. Vår styrka är att vi alltid höjer oss som lag när det behövs som bäst och när det ska avgöras.

Förra säsongen var Warberg väldigt nära på att åka ur och med två omgångar kvar att spela ledde man med 2 poäng före Dalen. Men då slog Coronan till och säsongen avbröts och Warberg fick stanna kvar i SSL och Dalen flyttades ner till Allsvenskan.  

- Vi hade stolpe ut under hela säsongen kändes det som. Vi förlorade massor av jämna matcher där bollen inte gick vår väg. Vi krigade på skitbra som lag och sammanhållningen var på topp men vi hade stolpe ut hela tiden. Vi hade legat i ingenmansland om vi haft stolpe in istället.

Hade jag varit i deras sits hade jag varit skitförbannad

Vad tycker du om beslutet att flytta ner Dalen i Allsvenskan?

- Jag tycker att det var sjukt tråkigt att vi inte fick spela sista matchen. Både vi och Dalen hade ju allt att spela för, för att hålla oss kvar. Jag lider med Dalen att de tvingades ner i allsvenskan och hade jag varit i deras sits hade jag varit skitförbannad. Men jag har inte så mycket att säga om beslutet utan det var förbundet som tog det och jag kan bara sätta mig in i hur det måste ha känts för Dalen.

Men nu är det en ny säsong på gång och Ahola är fullt inställd på att i år ska man inte behöva kriga i botten igen.  

- Jag har höga förväntningar på säsongen, vi har fått in sjukt bra spelare som spetsar till truppen rejält. Både Cecilia Habib Westh och Pernilla Hermansson har ju spelat SM-final. De kommer in med rutin som jag tror ser till så att vi är med från början och inte tvingas till att vakna upp i bottenstriden efter jul.

Så denna säsong ska ni ha stolpe in istället?

- Ja verkligen, vi har fått in flera poänggörare så nu slipper de ansvaret bara ligga på en eller två spelare.

Fyra år har Warberg spelat i SSL och man har hunnit att avverka fem sex tränare på den tiden. Ny för i år är förra säsongens herrtränare och den före detta förbundskaptenen Kent Göransson.

- Det känns så bra så här långt men jag har inte fått så mycket intryck av honom i matchspel än. Men man märker att han är rutinerad och vet vad han sysslar med.

Hitintills har Warberg spelat tre träningsmatcher och man har fått stryk i alla tre. Först blev det storstryk mot Pixbo Wallenstam och sedan har man förlorat två jämna matcher mot Allsvenska Göteborg och Kalmarsund. Trots att man förlorat mot två allsvenska lag så är inte Ahola orolig.  

- Vi har inte haft fokus på resultaten utan vi har tränat på detaljer i vårt spel. Visst vi har förlorat men det vi har haft fokus på under matcherna har vi satt. Vi har dock haft lite problem med målproduktionen men jag är inte alls orolig utan vi kommer växa in i det till premiären.

Igår pratade vi med Jönköpings #23 Gabriella Strandberg och hon tyckte att det var skönare att inleda mot ett topplag istället för ett bottenlag. För att det är skönare att komma in i det direkt istället för att börja mot ett lag som man har pressen på sig att vinna. Ni möter ju nykomlingarna Lund i premiären, hur går tankarna inför det?

- Jag kan hålla med om att det är skönare när man inte har någon press på sig att behöva ta poäng. Nu kommer vi ju ha pressen på oss, i alla fall utifrån, att vi ska ta poäng mot nykomlingarna. Men det är premiär för alla med massor av nerver. Men gör vi det vi ska så kommer det att gå bra.