"ETTÅRIGT PROJEKT"
Björn Söderberg spelade i högsta serien för BK Dumle och Pixbo IBK innan han blev proffs i Schweiz. Nu är han tillbaka i Sverige.

Återvänder till Sverige efter 26 år

ANNONS

Han åkte på vinst och förlust ett år till Schweiz för att prova proffslyckan 1994. Nu återvänder han till Sverige som tränare tillsammans med sin 19-årige son med dubbla medborgarskap.

IBK Dalen har gjort en sensationell anställning av ny damtränare. Direkt från Schweiz har 52-årige Björn Söderberg värvats. Han blev proffs 1994 och har sysslat med innebandy på heltid sedan dess.

När spelarkarriären tog slut fortsatte han som tränare och har sedan många år en egen innebandyaffär. Han har med tiden blivit en schweizare efter 26 år i landet och fullt rotad med familj och barn.

– Min äldsta grabb blev färdig med sin utbildning. Vi hade ett snack inom familjen vad det fanns för möjligheter att han skulle kunna dra till Sverige och utveckla sin innebandy. Tillslut blev det en lösning för oss båda att åka till Sverige, säger Björn Söderberg till Innebandymagazinet.

Det fanns från början en färdig idé att flytta till Göteborg och Pixbo Wallenstam. Men med Covid-19 förändrades förutsättningarna när Mölnlyckeklubben inte kunde garantera alla förutsättningar som behövdes.

– Precis, det blev inte så. Jag hade även kontakt med andra klubbar i Göteborg. Av en slump måste jag säga att jag fick kontakt med Urban Karlsson och Dalen. Sedan gick det fort.

Umeåklubben får en mycket rutinerad tränare till sitt hårt satsande damlag. Senaste säsongen fungerade han som assisterande herrtränare i NLA-klubben Chur och ansvarig för klubbens U21-lag. Dessförinnan var han tränare för mästarklubben Wiler Ersigen i NLA under fyra år samt flera division I-lag. 

– Det känns otroligt inspirerande att komma tillbaka till Sverige och rötterna. Här i Umeå lever man innebandy mycket mer än vad man gör i Schweiz. Det känns kul att få chansen i Dalen. Jag kommer ge tjejerna ny energi med min positiva attityd och förutom att de får en ny röst att förhålla sig till kommer jag bjuda på lite nytt som de inte är vana vid.

Din 19-åriga son Cédric som har dubbla medborgarskap kommer spela i division I-klubben IBF Dalen och du är alldeles ny tränare i damlaget som har siktet inställt på snabb comeback i SSL.

– Vilket spännande år vi två har framför oss. Vi har varit i Umeå i en dryg vecka bara och det är mycket nytt för oss båda. Jag håller på att lära känna klubben och laget. Jag vet att de hade ett tufft år förra säsongen och med allt strul med nedflyttningen från SSL. Jag hoppas att damlaget får en ny kick med mig som tränare.  Det blir garanterat lite nyheter på träningarna inte minst.

Du driver framgångsrikt en egen innebandyaffär i Schweiz och har din halva familj kvar. Hur länge ser du din tid i Sverige?

– Att lämna Schweiz var inte lätt. Men det var ändå vid rätt ögonblick. Jag hittade en bra lösning med mitt arbete. Jag kommer jobba lite från distans vilket vi tvingat lära oss det här året även i Schweiz. Jag hoppas hitta något jobb även här i Umeå men jag måste högst troligen tillbaka till Schweiz efter den här säsongen. Jag ser det just nu som ett ettårigt projekt. 


Fredrikssons innebandypodd avsnitt 11: Peter Fischerström