Foto: Tomas Brandt Wangel
Träning

Landslagsmålvaktens tips - så blir du en bättre målvakt

ANNONS

Emelie Fällman om försäsongen, flytten till nya klubben och tipsen till unga målvakter.

Thorengruppens målvaktsess Emelie Fällman har under det senaste året växt ut till en viktig kugge i Åsa "Kotten" Karlssons landslagsbygge, och är en av målvakterna som tampas om att vakta det svenska målet. 

Trots en hektisk sommar där Fällman och stora delar av lagkamraterna i Iksu, tog steget över till Thorengruppen, tycker hon att flytten har fungerat bra. 

- Det känns som att vi börjar få bitarna på plats nu. Försäsongen har rullat på precis som vanligt och jag har kunnat fokusera på det jag har velat utveckla. 

Hur ser ditt försäsongsupplägg ut som målvakt?

- I grunden är det ungefär samma som för utespelarna, även om upplägget skiljer sig åt från var och en beroende på vad man behöver förbättra. Personligen lägger jag mycket fokus på uthållighet och att träna upp styrkan i bål och ben. För att orka hela matcherna är det viktigt att vara noggrann i alls detaljer. För mig som målvakt tycker jag att styrkan i kroppen är nummer ett. 

En annan detalj som Fällman har lagt mycket tid på under sina sex år i Umeå är den mentala biten.

- Under åren i Iksu har jag blivit van med att vi har fört matchbilderna och att jag under långa stunder kunnat stå ganska sysslolös. Det kan vara svårt som målvakt att inte få den rytmen och att det helt plötsligt kommer lägen som man förväntas rädda.

- Där har jag utvecklats mycket och jag har blivit bra på att hantera just den typen av matchbild.

Har du något tips till yngre målvakter som har svårt att behålla fokus under en hel match? 

- Jag tror att kommunikationen är viktig. Att styra utespelarna från bakplan och på så sätt hålla fokuset uppe. Då är man beredd när väl lägena kommer.

Emelie Fällmans tre bästa målvaktstips

 Hitta rätt grundposition:

- Grunden för att bli en bra målvakt handlar om att hitta en bra grundposition som man känner sig trygg i. Det kan ta tid att hitta rätt och det gäller att ha tålamod med den processen. 

Träna förflyttningar: 

- Inte den roligaste träningsformen - men kanske den viktigaste. Jag vet att det lönar sig i längden om man får bra teknik i förflyttningarna och snabbt kan förflytta sig i målet.

Ta hjälp en målvaktstränare: 

- Jag har haft bra tillgång till målvaktstränare under min karriär och det har hjälpt mig väldigt mycket. Att ha någon som kan komma med tips och som vill utveckla en är den viktigaste delen för att utvecklas.


Den här artikeln handlar om: