Extra
Foto: Enter arkitektur

Miljonregn över Växjö Vipers

ANNONS

Den småländska innebandyföreningen kommer bli en av Sveriges rikaste idrottsföreningar.

Växjö IBK kommer bli en av landets rikaste föreningar efter att kommunen gett bygglov till ett jätteprojekt i sammanslutning till föreningens innebandyhall Fortnox Arena.  

- Vi och vår samarbetspartner Nivika Fastigheter har ett jätteprojekt ihop där vi ska bygga ut vår arena samt bygga ett höghus med bostäder. I projektet ingår en restaurang, en ny hall, en eventdel och andra lokaliteter som vi behöver samt 160 lägenheter, säger Vipers ordförande Åke Axelsson till Innebandymagazinet.

Höghuset ska bli på 19 våningar och lägenheterna ska anpassas till unga aktiva människor. Vipers kommer att få tillgång till en helt ny innebandyhall, en restaurang och en eventdel som kommer ligga vägg i vägg med den gamla arenan. Alla tillstånd är klara och man har blivit beviljade bygglov samt man var även tvungna att söka tillstånd från flygvapnet på grund av höjden på huset.

- Det tar cirka två år att bygga och förhoppningsvis kommer allt igång senare i höst, säger en mycket nöjd ordförande.

Vad kommer detta betyda för er ekonomiskt?  

- Det kommer betyda väldigt mycket för oss. Nivika kommer att äga bostadsdelen och de betalar för byggrätten till oss. Eftersom det är många kvadratmeter som det rör sig om kommer det bli väldigt många miljoner in till oss. Så det är en väldigt stor affär, jag är säker på att det är den största affären som någon innebandyförening någonsin gjort när det gäller att skaffa in pengar till föreningen.

Hur mycket pengar rör det sig om?  

- Vi har inte gått ut med det. Just nu är vi i en fas där vi håller på att skriva kontrakt, men själva summan har vi redan kommit överens om och pengarna finns redan så det är inget som ska finansieras. Nivika är ett stort företag och vi har jobbat på det här projektet i två år och nu som först har vi fått bygglovet godkänt.

Vad exakt är det som ni får in pengar på?

- Vi äger marken så det är byggrätten för bostäderna som Nivika kommer att betala som genererar pengar till oss i en första fas. Sedan kommer en fas till som vi förhandlat klart som vi kommer att presentera senare som genererar lika mycket pengar den. Det rör sig om flera tiotals miljoner så det är väldigt mycket pengar som det rör sig om som går in till föreningen.

Kommer detta projekt göra er till Sveriges rikaste innebandyförening?

- Ja och inte bara innebandy utan vi kommer bli en av Sveriges rikaste idrottsföreningar. Vi kommer inte att slå Malmö FF men vi kommer att tillhöra en av de rikaste föreningarna i landet, utan tvekan.