Petteri Nykky har vunnit tre VM guld med Finland 2008, 2016 och 2018. Just nu är det högst osäkert om det blir hemma-VM i Helsingfors i december 2020 som planerat.
Foto: IFF/Privat
Internationellt

Nykky: "Storvreta och Falun har bra organisationer"

ANNONS

Finlands karismatiska förbundskapten är aktuell med sin bok. Dessutom arbetar han för att finska landslaget ska vinna VM för tredje gången på raken.

Den 55-årige finska förbundskapten har varit framgångsrik coach för Espoon Oilers, AC Hakia och Classic i finska ligan samt Alligator Malans i Schweiz. Dessutom var han under fyra år förbundskapten för Schweiz. Sedan många år har han även fungerat som golfcoach för några av Finlands bästa golfspelare.

– Boken handlar om mina år som coach för finska landslaget från 2004 och framåt. Där berättar jag om mitt sätt att arbeta. Det känns stimulerande att ha sitt arbete dokumenterat i en bok som denna och även få vara med och berätta om utvecklingen av vår sport. Det finns mycket att lära sig för dem som läser boken, säger Petteri Nykky till Innebandymagazinet.

Kommer boken på svensk översättning?

– Jag vet inget om det just nu, men jag hoppas att det kommer en svensk version framöver. 

Hur känns det att starta igång den nya säsongen med tanke på covid-19?

– Det är en utmanade situation för innebandyn och samhället i stort. Jag jobbar som att allt planerat kommer att genomföras som planerat. Någon annan plan har jag inte just nu även om jag är tveksam om det kommer bli en normal säsong. Jag väljer att vara optimistisk. Vi får vänta och se vad hur det utvecklar sig.

Hur ser du på svensk toppinnebandy just nu?

– Storvreta och Falun som varit framgångsrika under hela 2010-talet har lyckats så bra tack vare att de byggt upp bra organisationer och hittat en metod för att fortsätta hålla en hög nivå över många år. Det gäller både i spelet och lagledningen. Det finns för tillfället många skickliga svenska spelare men det är svårt för mig att nämna någon.

Petteri Nykkys nya bok på 402 sidor heter "Menestyksentie" vilket betyder "Vägen till framgång" och är skriven av  Oscari Saari. 

Den här artikeln handlar om: