Foto: Mats Gustavsson

Landets största talangfabrik?

ANNONS

25% av alla utespelare i herrarnas U19-trupp kommer från samma förening.

Igår tog förbundskapten Markus Puskala ut sin första U19-trupp med spelare födda 2002-03 med fokus på VM som avgörs i Tjeckien i maj 2021. Stora utropstecknet i hans trupp var att 25% av utespelarna kom från samma förening. Markus Berntsson, Joel Ekström, Noah Johansson och Oscar Johansson spelar alla fyra i FBC Lerum. Dessutom så spelade Mattias Lövenfors i Lerum innan han kom in på RIG i Umeå. 

- Berntsson är faktiskt från Ale från början och kom till oss för cirka 3 år sen och haft en fin utveckling här. Jag gläds för killarnas skull, dem har jobbat hårt och förtjänat chansen så gläds verkligen för deras skull. Sen har vi nog någon/några killar till som säkert var med långt in i U19-stabens tankar kring denna trupp också som vi ska försöka hjälpa att ta ett kliv till under hösten och våren, många av våra spelare har VM till våren som mål och milstolpe, säger Anton Olofsson som tränat killarna i både JAS och A-lag.

Hur är det möjligt att lilla Lerum med cirka 15 000 invånare kan få fram så många talanger?

-En intressant fråga men i grund och botten så tror jag att vi som förening kan erbjuda en bra miljö för unga spelare att fortsätta sin utveckling mot spel på högsta nivå.

 Alla fem spelare är födda 2002, vad är det som är så speciellt med den årgången?

-          Dem har jobbat hårt och pushat varandra. Det finns inga genvägar.

För två säsonger sedan vann Lerum guld i P16-SM efter en mycket rafflande final mot Växjö där man vände 0-3 till seger 4-3 i sista perioden. En triumf som satte Lerum på innebandykartan men som Olofsson inte tror är huvudanledningen till att så många spelare finns med i Puskalas trupp.

-Ja givetvis har det vart en fördel men samtidigt så tror jag nog att killarnas framfart inte gått att missa ändå, vare sig USM eller ej.

02-kullen har ju varit extremt framgångsrik men det slutar inte där utan årskullarna bakom har också många intressanta namn som kan gå lika långt.

-Framtiden ser fin ut, vi har ett par 02:or till som sagt som vi ska försöka hjälpa ta kliv till i sin utveckling och kunna slå sig in till kommande samlingar. Vi har ett par riktigt intressanta 03:or och 04:or som jag nog tror finns med i rullarna hos ”Pucken” och gänget redan nu, så det ser fortsatt bra ut för framtiden.

Vilka är de nästa stora talangerna från Lerumsfabriken då?

- 03:orna, Adrian Söderberg, Tim Sandblom och Gustav Ringhagen. Alla de 3 är ju nya hos oss, Sandblom var på dubbellicens till oss förra året men permanent nu. De andra två är nya för i år som vi hoppas kunna hjälpa till att ta de sista stegen. 04:orna är ju våra egna produkter från Bagheera, för att nämna några Victor Johnsson, Felix Eriksson och Hampus Floodmar. Det finns även ett par till också.

Den här artikeln handlar om: