Säsongsstarten
Foto: SSL och Anders Andersson

FSSL:s rekommendation till förbundsstyrelsen

ANNONS

Klubbarna har sagt sitt om när de vill att säsongen startar.

Tidigare idag lämnade regeringen lite goda nyheter att restriktionerna om allmänna sammankomster kan kommas att ändras så att det går att ha publik på idrottsevenemang efter den 1 oktober. Samt att idrotten får ett nytt stödpaket på 1 miljard kronor.

Föreningens Svenska Superligan (FSSL) hade idag möte med alla föreningar i SSL där man summerade alla klubbars vilja angående att starta säsongen som planerat eller inte. Ett möte som gick väldigt bra enligt FSSL ordförande Krister Kalte, där alla föreningar var ense efter mötet slut.  

- Vi fick ju lite glada besked tidigare under dagen där regeringen meddelade att det kan bli tillåtet med en viss form av publik efter den 1 oktober. Så vi utgår från att vi kommer få ha en viss publik från det datumet under vissa restriktioner. Samt vi utgår även ifrån att det inte blir något herr VM i december när vi fattat vårt beslut, säger Kalte till Innebandymagazinet.

Vad kom klubbarna fram till för beslut då?

- Utifrån de har klubbarna beslutat att damerna ska börja sin säsong enligt planerna sista veckan i september men att herrarna skjuter upp första omgången till efter första oktober. Det är klubbarnas vilja som vi kommer att delge förbundet som fattar det slutgiltiga beslutet.

Varför gör ni skillnad på damernas och herrarnas start?

- Damerna har ett så tight schema och blir det inte något VM så skapas det ett litet utrymme för herrarna att komma ikapp. 

Varför tror ni inte att VM i Helsingfors kommer spelas i december enligt planerna?

- För det första ska det spelas i Finland som haft tuffa restriktioner och det är spelare från hela världen som ska samlas. Jag finner det helt uteslutet att det kommer spelas något VM. Jag hart full respekt för att IFF inte fattat något beslut i frågan men vi gör detta antagande för att kunna planera vår säsong här hemma.

FSSL har dock inget att säga till om officiellt utan det är Svenska Innebandyförbundet som äger frågan om och hur säsongen ska börja. Styrelsen för förbundet har möte nu på onsdag då de ska fatta ett beslut om när säsongen börjar. Men däremot så väger såklart klubbarnas vilja tungt.  

- Det är deras beslut så klart men jag vet att de lyssnar in vad vi och alla klubbar tycker. Efter vårt möte idag var det ingen av klubbarna som hade någon avvikande uppfattning. Så jag känner mig väldigt trygg i hur alla klubbar vill genomföra säsongen.

Eftersom vi är mitt uppe i en pandemi så kan det svänga fort och då gäller det att vara beredd med kort varsel.

- Skulle det vara så att regeringen eller folkhälsomyndigheten ändrar restriktionerna åt ena eller andra hållet så måste vi vara beredda på att parera det. Men just nu känner jag bara att det ska bli skönt att serien startar snart.

Regeringen utlovade ett stödpaket idag på en miljard till idrotten, hur mycket av det kommer innebandyn att få?

- Det enda som jag har hört är att det delas ut efter samma princip som förra gången. Och den processen har vi tagit lärdomar av och satsar för att kunna ge ett bra underlag till Svenska Innebandyförbundet så att de i sin tur kan ge ett bra underlag till RF så att Innebandyföreningarna får så mycket stöd som möjligt.

Förra utdelningen av stödpaketet så fick innebandyn en rätt liten del jämfört med andra lagidrotter, kommer vi få mera denna gång?

- Det är klart att vi vill företräda föreningarna så bra som möjligt och få en så stor kaka som möjligt utan att för den delen göra det på något osjyst sätt. Men vi kommer efter bästa förmåga företrädda alla klubbar och försöka få så mycket stöd som vi bara kan.

Hur ser beslutsordningen ut i den processen?

- Vi lämnar vårt underlag till Svenska Innebandyförbundet som i sin tur lämnar det vidare till RF. Sedan är det RF som har dialogen med myndigheter och regering.