SÄSONGSSTART 2020/21
Foto: Per Wiklund

Då fattas beslut om seriestart i SSL

ANNONS

SSL-klubbarna får tycka till den här veckan: "Eventuellt tomma läktare"

På grund av Covid-19 råder det stor osäkerhet kring när och hur innebandyns seriestart i höst kommer se ut. Svenska Innebandyförbundet gick tidigare ut med olika tänkbara scenarier för både Svenska Superligan och lägre divisioner.

I fotbollsallsvenskan valde man att starta säsongen utan publik. Det är inte uteslutet att det kan bli så även i SSL, där det snart bara är en månad kvar till planerad seriestart (26 september).

– Inget beslut är fattat än. Förbundsstyrelsen har sitt möte den 26 augusti då beslut ska fattas och inför detta har vi uppmanat klubbarna att till oss, senast den 15 augusti, inkomma med sina tankar kring seriestart och eventuellt tomma läktare. Detta utöver att vi ganska snart hoppas på lite nya besked från Regeringen och Folkhälsomyndigheten kring hur man ser på publik i samband med matcher, säger Föreningen Svenska Superligans ordförande Krister Kalte till Innebandymagazinet.

SSL-klubbarna ska alltså senast lördag denna vecka skicka in sina synpunkter. En av dem är IBK Dalen där klubbdirektören Urban Karlsson har delgett sina tankar i dagens avsnitt av Fredrikssons innebandypodd.

– Jag tycker att i Superligan, herrar och damer, känns det helt uteslutet att spela inför tomma läktare. Att vi ska åka runt i hela innebandy-Sverige och spela matcher utan att kunna ha publik på hemmamatcherna känns uteslutet. Då får man börja med att flytta fram serien tycker jag. I lägre divisioner, där vi i Dalen har lag i Allsvenskan Dam och Herr1an, tycker jag det är okej att spela med tomma läktare. Det kommer inte vara en katastrof för lagen där att spela utan publik, säger Urban Karlsson och menar att det får betydligt större konsekvenser ekonomiskt för SSL-klubbarna och att förutsättningarna inom innebandyn skiljer sig mycket från exempelvis fotbollsallsvenskan.

– Nu är jag ingen expert på fotbollsallsvenskan, men som jag förstått det så får de mycket TV-pengar när de spelar matcherna. Jag tror det är ett val de har gjort, ”vi måste få de här TV-pengarna så därför startar vi ligan och spelar matcherna så vi är garanterade de pengarna”. Men jag tror det kommer bli väldigt svårt i höst för fotbollsklubbarna om de inte får ta in publik, de förlorar så enormt mycket pengar varje match. Framför allt de lagen som har jättestor publik. Sedan vet man inte om Regeringen kommer ta beslut om nya pengar som kan täcka upp en del av de här pengarna man förlorar, det vet man ju inte heller och det måste man veta för att ha en åsikt.