Foto: Björn Sandberg

Lerumtränarens starka reaktioner på vår tippning

ANNONS

Anton Olofsson var mycket kritisk till att Lerum tippades sist i Allsvenskan södra så vi tog ett snack med honom för att stämma av läget inför säsongen.

Igår tippade Innebandymagazinet hur Allsvenskan Södra kommer att sluta utefter hur trupperna såg ut i dagsläget. På sista plats tippades Lerum med motiveringen:

Enligt tränare Olofsson så har Lerum som mål att klara kontraktet i första hand men att även ta sikte på topp fem. Kanske säsongens mest orealistiska målsättning då man kommer sluta sist i serien och åka ut med buller och bång. När man var uppe senast för två år sedan tog man bara 15 poäng och sedan dess har man tappat flera nyckelspelare och truppen man ställer på banan i dagsläget är lovande, men bara för framtiden och inte här och nu. Dessutom har lagets två största talanger dubbellicens med Mullsjö och oklart hur mycket det kommer spela här.

Denna tippning väckte ilska hos tränare Olofsson som gick ut på Twitter och vädrade sina åsikter och han skrev bland annat så här:

Om vi kommer sist i allsvenskan så ska jag åka Vasaloppet, köra Ironman, springa Stockholm marathon och Göteborgsvarvet år 2022. Om vi slutar topp 5 gör Christian det istället?

Vi tog kontakt med Olofsson och hörde efter vad det var med tippningen som han tyckte var fel.

- Nej, men det är väl hela artikeln i sig som jag tycker är amatörmässig, att uttala sig så "grovt" om något man uppenbarligen har noll koll på tycker jag inte är professionellt gjort av ett företag som jobbar med att skriva om innebandy. Jag är helt övertygad om att vi kommer sluta på övre halvan, säger Olofsson till Innebandymagazinet.

Sedan Lerum var uppe senast i Allsvenskan har man tappat Eric Pajnert, Anton Sjölund Jurado, Victor Eriksson Elfsberg, Anton Rieden, Mattias Lundberg, Anton Olofsson för att nämna några. Lägg sedan till att man efter årets säsong tappat tre spelare till seriekonkurrenten Lindås Rasta där klubbikonen Pontus Persson är extra tungt tapp. Men trots alla spelare som har lämnat och att man bara ersatt dem med talanger från egna leden så tycker Olofsson att årets trupp är den bästa Lerum ställt på en innebandyplan.

- Vi har den starkaste truppen FBC Lerums herrar någonsin haft och det med hästlängder dessutom. Det är skillnad på Herr1an och allsvenskan, absolut men de fakto att vi totalt krossade division 1 trots alla skador under säsongen som var, det bör ju göra att vi står oss iallafall hyggligt i allsvenskan bland bottenlagen om vi bara kan hålla samma standard som föregående år. Sen att två tredjedelar av laget fyllt 18 år från föregående säsong borde ju rimligtvis ses som positivt också, jag tror inte dem pikade i sin karriär redan förra säsongen.

Lerumstränaren har svårt för alla som dömer ut ett lag bara för att de har ett ungt lag på pappret. Fakta är ju att Lerum hade Sveriges bästa P16-lag då de vann Innebandyfesten för två år sedan och det är de spelarna som nu börjar ta för sig i A-laget på riktigt. 

- Vi har det här klassiska, "ni satsar ungt", "ni har bara massa juniorer", jag visste inte att åldern avgjorde hur bra innebandyspelare man är? eller får man 1 plusmål per år, i så fall har jag missat det. Jag trodde man visade på plan och inte på legget hur bra innebandyspelare man är. Nästan samtliga "juniorer" sitter dessutom på 2-års erfarenhet av seniorspel i ryggen inför kommande säsong.

De flesta tongivande spelarna finns kvar i laget och man kan även stoltsera med seriens bästa målvaktsstab, menar Olofsson på.

- Vi har behållit Fredrik Bäckman som vann poängligan och han känns kraftigt på uppgång på allvar, Martin Roos kommer från sin bästa säsong någonsin och lägg därtill vårt målvaktspar i Viktor Wedlin och Robin Pagoldh, finns det ett bättre målvaktspar i hela allsvenskan?

Hittills har ni bara fyllt på med egna juniorer och värvat in en talang i Tim Sanholm från Göteborg som debuterade i Herr2an senast. Har ni några flera nyförvärv på gång in?

- Det finns ingen anledning för oss att värva hit annat än riktig spets eller någon saknad kompetens, vi har säkert 8-10 killar som är högaktuella för U19-VM om ett år, klart vi fortsätter satsa på dem och då förstår man ju själv att om vi ska värva hit en spelare att det måste verkligen vara något utöver en vanlig "allsvensk breddspelare" såvida det inte är en unik spelartyp vi vill ha in.

Lerum har som bekant startat ett samarbete med SSL-laget Mullsjö där några av de duktiga talangerna ska få träna med laget och visa upp vad de går för.

- Prio ett för Noah, Joel och Oscar är våran verksamhet, de kommer träna en gång i månaden med Mullsjö och eventuellt spela någon match om det inte går ut över vår verksamhet. Men prion är helt hos oss.

Video: Kolla in hur det gick till när Lerums P16-lag tog SM-guld

Olofsson är väldigt nöjd med truppen han förfogar över och han vill redan nu höja en varningens finger för en väldigt speciell spelare som han är övertygad om att han kommer ta Allsvenskan med storm.

- Jag tycker att vår trupp känns klart starkare än inför föregående säsong, återigen så behöver vi inte värva massa spelare utan det viktiga för oss har vart att få behålla stommen och det har vi gjort. Spelarna som lämnat lämnar mänskliga hål efter sig helt klart men innebandymässigt så blir det inga hål på det viset även om vi kommer sakna personerna. Pontus är ju faktiskt den ende av de tre som var helt ordinarie hela säsongen som var.

- Nu får vi ju äntligen också släppa loss Victor Johansson i A-laget då han äntligen fått sin A-licens till kommande säsong, ni som vet ni vet, ni som inte vet, ni vet snart.

Du nämnde att det enda ni skulle värva var någon unik spelartyp, har ni någon sådan på radarn?

- Vi har fortfarande några dialoger igång som hänger på skola och jobb, eventuellt kan det bli något/några namn till men vi är annars rätt nöjda som sagt, det viktiga var att få behålla de spelarna vi har kvar.

Du utmanade mig på Twitter med en massa konditionslopp, jag är beredd på att anta utmaningen att springa Göteborgsvarvet i en Lerumströja om ni lyckas komma topp 5 och om ni inte gör det ska jag heja på dig när du springer det.

- Deal alla dagar i veckan, det var lite fegt att du inte nappade på alla fyra loppen då du ändå uttalade våran underlägsenhet så grovt.

Även förra säsongen så reagerade laget som blev tippade sist i vår första tippning av serien. Men Djurgården valde en annan approach och kopierade upp tippningen och hade den i omklädningsrummet som tändvätska under seriens gång. Läs mer om det här.

Men innan vi släpper iväg Olofsson till att förberedda sina mannar på det som komma skall så får han chansen att bevisa att har bättre koll på södra Allsvenskan än vi genom att själv tippa hur serien kommer att sluta.

1. Karlstad
2. Warberg
3. Lerum
4. Nykvarn
----------
5. Malmö
6. Lindås Rasta
7. Åstorp/Kvidinge
8. Örebro
9. Lagan IBK
____________
10. Lillån
11. Åby
12. Onyx