Foto: Mats Ragnarsson

Varför åkte Wibax ur Allsvenskan?

ANNONS

Wibax-Piteå gick upp till Allsvenskan för sex år sedan, året efter kvalade man till SSL. Sedan blev man sämre för varje säsong som gick tills man åkte ur serien för några månader sedan.

Efter 15 år som tränare i föreningen Wibax-Piteå IBK har Magnus Stenström valt att lägga coachtavlan på hyllan kommande säsong. För Innebandymagazinet berättar den karismatiska tränaren om beslutet.

- Det är många faktorer som gör att jag inte blir kvar. Jag har varit i föreningen i 15 år och började som tränare i ungdomslagen och gått hela vägen upp till A-laget. Så den största anledningen är att jag tycker att det är dags att släppa fram någon annan, säger Stenström till Innebandymagazinet.

Har du något nytt lag på gång?

- Nej utan jag ska bara ta det lugnt i vinter och titta på innebandy istället. Min son har ju gått till Dalen så det blir att följa dem mycket. Tanken är att se alla hemma matcher även om det är 22 mil bort.

Sonen är John Stenström och han var Dalens första nyförvärv denna silly season. 22-åringen stod för 15 poäng den gångna säsongen för Wibax. Men vad tror pappa egentligen om sonens chanser i Dalen, har han lärt upp honom tillräckligt bra?

- Dalen är ett bra lag så det kommer bli tufft. Men han är målmedveten så jag är säker på att han kommer att göra sitt bästa och ta en plats.

Wibax gick upp till Allsvenskan säsongen 2014/15 och redan säsongen efter kvalade man till SSL. Men efter kvalet tappade man ett gäng spelare och sedan dess har man bara slutat längre och längre ner i tabellen för att till slut åka ur.

- Det var riktigt tråkigt och jag vet inte vad som hände. Vi gjorde en väldigt bra försäsong med bra resultat och vi började serien med tre raka vinster. Men jag vet inte vad som hände efter jul, det är jäkligt svårt att analysera vad som gick snett. Jag skylde ju på att vi hade 8 bortamatcher i Stockholm på kort tid i en tidigare intervju men det var ju före jul. Efter jul spelade vi ju massa hemmamatcher bara så jag vet inte vad som gick fel. Vi fick inte ihop det helt enkelt. Men det kanske blir bra med en omstart i ettan och jag tror inte att vi hade haft råd att spela i allsvenskan kommande säsong med tanke på allt vad Covid-19 innebär.

Du var ju med som assisterande tränare när ni kvalade till SSL 15/16 och sedan tog du över huvudansvaret säsongen efter. Sedan dess Wibax blivit ett snäpp sämre varje säsong och slutat 7:a, 8:a, 9:a och till slut tia. Vad beror det på tror du?

- Det är svårt att värva spelare här uppe utan vi får värva från grannkommunerna och då är det mest Herr1an-spelare som finns att tillgå. Vi tappade tre fyra spelare efter kvalsäsongen till SSL och vi fick fylla på med spelare från ettan och tvåan. Så för oss gäller det att vara bättre tränade än alla andra och få ihop en grupp som brinner för det. Men ser man till resultaten så har vi inte riktigt lyckats med det. Om det beror på mig eller inte kan jag inte svara på men jag hoppas inte det.

Hur summerar du dina år i Wibax?

- Det har varit fantastiska år med alla olika grupper och alla kollegor, jag har bara positiva minnen. Men jag kan inte säga att jag gjort min sista match med Wibax utan det är möjligt att jag kommer tillbaka men just nu känns det rätt att släppa fram någon annan.

Vad tror du om lagets chanser i Herr1an kommande säsong?

- Det ser bra ut och jag tror att det kommer bli en snabb comeback till Allsvenskan. Laget ser riktigt starkt ut.

När kan Wibax vara med och utmana om SSL-platserna igen då?

- Det är svårt att säga, att vi gjorde det för några år sedan är konstigt. Det ska inte gå i lilla Norrbotten egentligen och slåss med de stora drakarna. Men förhoppningsvis ska vi nog kunna vara med och slåss om en kvalplats igen i framtiden. Men först måste vi ju ta oss tillbaka

Video: Höjdpunkter från Wibax senaste säsong