Norge
Foto: Tor Anders Dalland
Internationellt

Svensk tränare ska göra norskt lag mer elitmässiga

ANNONS

Sedan Jonas Boväng tagit över Gjelleråsen IF har han höjt kraven rejält för spelarna i norska mittenlaget.

Efter tre framgångsrika år som huvudtränare för Lockerud Mariestads damlag, där Jonas Boväng tog över ett mittenlag och gjorde dem till ett topplag som var med och krigade om en SSL-plats, så har nu Boväng sadlat om till herrtränare igen och tagit sitt pick och pack och flyttat till Norge för att inledda en ny resa med ett mittenlag med uppdraget att göra  dem till ett topplag. Gjelleråsen IF slutade sexa i den norska högstaserien ifjol men till kommande säsong så ökar kraven rejält på spelarna.

- Vi har inte satt målsättning som lag ännu tillsammans, men föreningen är tydlig med att det är dags att höja nivån. Hitta tillbaka till det som en gång var. Då kan vi inte bygga ett lag som tränar i snitt 2-3 gånger i veckan som elitspelare i snitt i Norge gör. Det är inte Elit, det är motionsidrott i min bok. Jag vill alltid vinna, den dagen det inte är viktigt för mig eller den klubb jag är i längre, då slutar jag, säger Boväng till Innebandymagazinet.

Hur har första tiden i Norge varit, låter som upplagt för en liten kulturkrock mellan svensk och norsk elittänk?

- Den har varit bra, otroligt spännande. Det har varit fullt arbete från första dagen, och allt är ännu mer utmanande med Corona som råder. Men vi har varit fullt bestämda att vi vill sätta en trupp som är de rätta spelarna, som vill träna, och höja träningskulturen här. Sen har föreningen visat allvar och verkligen gett förutsättningar för det arbete som påbörjats.

Vilken skillnad är det på att vara i Norge mot Sverige, av det du sett fram till nu under försäsongen rent generellt?

- Det är hur man tränar, vi kastade bort långdistansen och jobbar med innebandyspelare specifikt. Det är den stora skillnaden vi mött här, förut har man inte tänkt till alls egentligen på varför, hur man tränar för att vinna. Rent generellt har vi sett spelare, ett lag som växt på 2 månader och blivit elitidrottare istället för ett gäng motionärer.

Vilken prägel kommer Gjelleråsen ha denna säsong jämfört med tidigare år?

- Tydlighet hur vi tränar, spelar och uppträder. Att vi älskar att spela spelet med och utan boll. Sedan är det fart, det är något vi jobbar med hela tiden. Fart i fötter, boll och alternativ. Det spelar ingen roll om vi är på löparbanan, eller på plan. Det ska vara fart.

När vi ändå är inne på skillnader, är det någon skillnad på att träna damlag och herrlag?

- Skillnaden för min egen del är att jag saknade miljön i omklädningsrummet. Där man sätter standarden som lag. I övrigt ser jag ingen skillnad, utan jag fick förmånen under mina 3 år med Lockerud att jobba med mitt ledarskap. Tycker jag personligen växte enormt i mitt sätt att vara, och jobbade stenhårt med att växa ännu mer och var otroligt nyfiken för att hitta vägar som gjorde laget starkt under alla dessa 3 säsonger i Lockerud.

Du gjorde ju underverk med Lockeruds damer som var ett mittenlag när du tog över, vad kan du bidra med för att göra samma resa med GIF?

- Underverk är ett starkt ord. Men processen växte direkt från start och vi skapade principer som vi höll på tillsammans. Hade en fin ledarstab och människor runt mig. Sedan att det inte räckte hela vägen, det är såklart något jag aldrig kommer vara nöjd över. Men vi växte som lag spelmässigt, vi höjde träningsnivån, och kravbilden var hög. Här i GIF handlar det om att sätta träningskulturen som jag nämnde innan, och ha de rätta spelarna som vill köra, träna och vinna tillsammans. Därefter kommer vi växa tillsammans in i spelet och det vi ska stå för som lag. Framförallt jobba med helheten innebandyspelaren/människan.


Hur har er silly season, varit och har ni några svenskar i laget?

- Den har varit god och bra tycker jag. De redan befintliga spelarna har växt ytterligare i sin attityd till sin idrott. Det kommer höja laget avsevärt under säsongen. Som ny tränare, så ser jag alla med samma ögon, och alla blir nya på något sätt i det vi startat. Sedan kom Andreas Falkeid hem från Sveiva. En riktigt bra målvakt med ett härligt driv och rutin från landslaget som är en tydlig ledare. Sedan hans bror Olav Falkeid som var utlånad till Sveiva, som verkligen visat vad han vill denna säsong. Robin Norström en rightare som även han är med från start och hemma igen i GIF, han kommer bli sevärd under säsongen.

- Mikael Broms är en av två svenskar som vi har, han kom nu från Sagene i div 2 och kommer bli en publikfavorit, en härlig lirare. Gustav Karlsson lagets poängkung är den andra svensken i truppen, en tredje finns det plats för, och där kikar vi runt lite. Sedan har vi spelare i träning som är i processen där de får visa om de är dem rätta spelarna, plus att vi har fina juniorer som visar härlig attityd, och flera av dem är redo för att ta steget upp.





 

Den här artikeln handlar om: