Corona-pandemin
Det kan smälla i innebandy med mycket närkontakt – hur ska man förhålla sig till detta under en rådande pandemi? Riksidrottsförbundet förtydligar nu rekommendationerna ihop med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Detta gäller för innebandy och närkontakt gällande Coronan

ANNONS

Riksidrottsförbundet förtydligar nu Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande inomhusidrott under Corona-pandemin.

Från och med den 14 juni är det tillåtet med tävlingar, matcher och cuper för alla åldrar i Idrottssverige.

Det innebär att rådet att undvika fysisk närkontakt tas bort, och det blir tillåtet med nödvändiga resor för att genomföra eventen. Däremot kvarstår förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Corona-viruset smittar enligt Folkhälsomyndigheten lättare inomhus än utomhus. Därför är det många som undrat hur man ska förhålla sig till pandemin när man sysslar med en inomhusidrott som innebandy. På sin hemsida skriver Riksidrottsförbundet att man tillsammans med Folkhälsomyndigheten förtydligat rekommendationerna i ämnet: När det inte är möjligt att bedriva idrott utomhus får verksamheten bedrivas inomhus:

"För träningar och andra idrottsaktiviteter som inte kan bedrivas utomhus gäller de allmänna råden för inomhusaktiviteter och Folkhälsomyndighetens rekommendationer i övrigt. Folkhälsomyndighetens förtydligande innebär att de idrotter som inte har möjlighet att bedriva verksamheten utomhus nu kan planera för en ansvarsfull uppstart av verksamheten inomhus."

RF skriver vidare att "idrott där mycket närkontakt förekommer kan genomföras efter den 14 juni, så länge Folkhälsomyndighetens råd följs i övrigt. RF menar samtidigt att idrotter där mycket närkontakt förekommer har ett särskilt stort ansvar i att utarbeta detaljerade riktlinjer för att minska risken för smittspridning."

Gällande spelare som tillhör en riskgrupp så ringde Innebandymagazinet informationsnumret 113 13 för att fråga hur de ska förhålla sig till spel. Enligt personen som svarade så fanns det inga allmänna rekommendationer för den gruppen, mer än de generella råd som finns. Man kan kontakta och rådgöra med sin läkare för att avgöra situationen och hur försiktig man bör vara i och med den sjukdomen man kanske har.*

Svenska Innebandyförbundet utgår i sin planering från att förbundsserierna ska sätta i gång som vanligt i mitten av september, men man har tagit fram alternativa lösningar i förhållande till olika scenarion som kan uppstå i höst gällande pandemin. Vi rekommenderar också den officiella informationen från Svensk Innebandy som går att läsa här.

*Innebandymagazinet vill poängtera att detta nödvändigtvis inte är någon officiell rekommendation, istället bör man antingen ringa informationsnumret själv eller kontakta sin läkare.

Den här artikeln handlar om: