#ibsilly
Markus Lindgjerdet gjorde hela 30 mål på 31 matcher i SSL 2018/19.
Foto: Per Wiklund

Stjärnan stannade kvar trots intresse: "En del av klubbarna lockade verkligen"

ANNONS

Örebro gjorde precis sin första säsong tillbaka i Allsvenskan efter att man trillade ur SSL under våren 2019. Laget avslutade säsongen på en fjärdeplats i tabellen med 37 inspelade poäng, fyra poäng framför femteplacerade Nykvarn, och skulle därmed ha spelat ett SSL-kval om det inte vore för Coronavirusets framfart i världen.

Istället har laget fått sikta in sig på en omstart till hösten, och det blir en omstart där man tappat spelare som Simon Jirebeck - men behållit nyckelspelare som den norska landslagsspelaren Markus Lindgjerdet som efter säsongen valde att förlänga sitt kontrakt med Örebro. 

- Vad gäller föregående säsong så tycker jag vi startade rätt så trögt om man får uttrycka sig så. Vi fick inte till spelet med boll så pass bra som vi ville och hade svårt att kontrollera matcherna. Defensiven var dock bättre, där kändes vi stabila. Ju längre säsongen gick desto bättre blev vi, speciellt i spelet med boll. Sedan fick vi också mer kontinuitet i formationerna och det gjorde att vi kunde prestera bättresäger Markus Lindgjerdet till Innebandymagazinet.  

- Vändningspunkten för oss skulle jag säga var bortamatchen mot Karlstad där vi spelade med mer självförtroende än tidigare och lyckades få med oss två poäng hem. Efter den matchen kändes det i truppen att vi fick upp självförtroendet. Dock hade vi några djupa dalar då vi inte alls kom upp i nivå, men vi gjorde några riktigt bra matcher som resulterade i att vi nådde vårt mål som var SSL-kval, vilket kändes bra.

Till Innebandymagazinet berättar Lindgjerdet att det fanns intresse från andra klubbar men att valet till slut på att stanna kvar i Örebro. 

- Det fanns klubbar som hörde av sig och en del av de klubbarna lockade verkligen. Jag fick en bra inblick i hur det fungerade i föreningarna samt vad deras tanke med mig som spelare var, både på planen och utanför. Det fick mig intresserad och ledde till att jag besökte några klubbar. Sedan lockar det såklart att lira i SSL med och mot de allra bästa. Det är ett mål jag fortfarande har personligt, att spela i SSL igen med Örebro eller en annan klubb. Det var därför inget lätt beslut att ta när jag valde att stanna i Örebro en säsong till. 

- Men när jag hade allt klart för mig så kändes det alltför bra inför denna säsong i Örebro för att stressa och tvinga på mig en flytt när jag trivs så pass bra som jag gör i Örebro. Vår trupp ser stark ut och jag tror vi kommer kunna göra en bra säsong, sedan är det väl ingen hemlighet att jag stortrivs med mitt jobb som också var en avgörande faktor. Att utöver detta även spela där ens familj och nära vänner finns hjälpte mig fatta detta beslut. När jag är redo och känner att det är rätt tid för mig att byta klubb kommer jag göra det, men när och om det händer kan jag inte svara på. 

Att försöka ta Örebro tillbaka till SSL, hur stort mål är det för dig person?

- Som jag nämnde tidigare så är ett mål för mig att lira i SSL igen och så klart hade det varit jättekul och göra det med Örebro ännu en gång. Det är en målsättning vi har, hela föreningen. Jag hoppas kunna vara med och leda samt inspirera laget till en rolig och lyckad säsong, och alla spelare är sugna på att göra en bra säsong som resulterar i att vi slåss om en plats i finrummet. 

Men laget får alltså klara sig utan stora härföraren Simon Jirebeck som lämnar för ett äventyr i Schweiz, och visst är det ett tungt tapp för Örebro på många plan. 

- Vi tappar inte bara en fantastisk spelare på planen, utan vi tappar en ledare och kapten som satt prägel på hur man ska leda ett lag. Så att vi tappar Jirebeck är tungt. Dock är alla i laget glada för hans skull, och som jag nämnde kommer hans sätt att vara kapten på vara med oss framöver och hjälpa oss på resan. Vi är säkra på att han kommer ha ett fantastiskt äventyr i Schweiz och det förtjänar han. 

Vad tror du om lagets chanser i Allsvenskan nästa säsong?

- Jag tror att vi har goda chanser för att göra en bra säsong i och med att vi får behålla nästan hela laget från föregående säsong. Vi har även fått in och förstärkt truppen med bra spelare, bland annat Kivipaasi, Lundgren och Dahlström som kommer höja konkurrensen i laget och hjälpa till så att vi kommer prestera bättre. Lundgren och Kivipaasi kommer tillföra mycket vad gäller rutin och erfarenhet, de vet vad som krävs för att ta oss till SSL och vinna de avgörande fighterna. Dahlström är en spännande spelare som jag tror kommer passa in jättebra i vårt lag. En lirare att hålla koll på! 

Den här artikeln handlar om: