Foto: Robert Edlund
Retro

"Motståndare ramlar lätt när de möter oss"

ANNONS

Växjös stenhårda lirare är inte populära motståndare att möta. Vi ställer dig öga mot öga med Växjö Vipers stenhårda brödrarpar Eric och Johan Roos.

Idag meddelade Växjö Vipers att ikonen Johan Roos lägger klubban på hyllan efter 14 säsonger i föreningen. Vi tackar Johan Roos för showen och hyllar hans karriär med att ta en titt i backspegeln och en intervju som vi gjorde med bröderna Roos i Innebandymagazinet utgåva 111.

Över hälften av spelarna i vår allsvenska enkät inför säsongen 2012/13 svarade "bröderna Roos" på frågan vem de föraktar mest i serien. Är ni förvånade?
– Egentligen inte. Det handlar om att ligga precis på rätt sida gränsen och så länge det gynnar laget är det bra. Att spela fysiskt är den rollen vi har i laget, man vet ju själv vilka styrkor man har på planen. Samtidigt är det bra för laget att motståndarna lägger energi på oss under matcherna. Att de fokuserar på oss skapar utrymme för de andra i laget att briljera på.

Era tränare har valt att spela er i olika femmor. Vad är er synpunkt på det?
– Eftersom vi har ganska så lik spelstil så är det ganska naturligt att vi inte spelar tillsammans. Våra backar generellt är förknippade med att spela ganska fysiskt. I förhandssnacken brukar det handla om "tuffa Växjö" och visst, vi är ett lag som gillar att spela fysiskt.

Flera motståndare säger att ni har en otäck förmåga att komma under skinnet på dem. Hur bär ni er åt?
– Det har vi aldrig hört innan, men det är mycket känslor inblandat i innebandyn rent generellt, så det uppkommer situationer på planen hela tiden om man ligger tajt och spelar tufft. Det är en naturlig del av spelet. Samtidigt har vi inte fler utvisningsminuter än någon annan i laget.

Känner ni på något sätt att spelare utnyttjar ert rykte om att vara flåbusar för att på så sätt skaffa sig fördelar?
– Motståndarna vet om vår spelstil, därför lägger sig spelare lättare när vi är i närheten av dem. Domare, motståndarlag, publik, ja alla vet att vi spelar rejält. Det är de inte sena att utnyttja om tillfälle ges.

När tycker ni själva att ni går över gränsen under en match?
– Vi har aldrig ångrat något som vi gjort på planen. Det är domaren som sätter gränsen och när ditt tilltag inte gynnar laget längre, då har du passerat den gränsen. Det gäller att hitta nivån så man inte drar på sig en onödig tvåa.

Käften går i ett på er under matcherna. Vad brukar tugget handla om?
– Tja, det brukar ofta vara ganska högt till tak. Det kan vara allt från matchsituationer som man inte är överens om till andra saker, sånt tillhör spelet.

Vem är den sämsta förloraren av er?
– Eric snackar inte med någon om vi har förlorat. Vi brukar käka tillsammans på ett ställe i stan efter matcherna och där ser de direkt om vi har vunnit eller förlorat bara genom att titta på Eric. Som tur är har det inte blivit så många förluster de senaste säsongerna?

När får vi se Växjö i superligan?
– Vi har samlat ihop värdefull rutin i och med att vi har varit nära att ta klivet upp flera säsonger i rad nu. Nu gäller det bara att vi plockar fram rätt verktyg när serien ska avgöras. Vi är fullständigt övertygade om att det kommer vara kamp om seriesegern ända in i de sista omgångarna. Det skulle inte förvåna oss det minsta om Lindås, IBF Göteborg, Visby och vi har chansen att vinna serien inför de sista matcherna.

Fakta Eric Roos
Född: 3 mars 1987.
Position: Back.
Klubbfattning: Right.
Kom från: Öjaby Söss, 2004.

Johan Roos
Född: 28 april 1990.
Position: Back.
Klubbfattning: Left.
Kom från: Öjaby Söss, 2006.
Den här artikeln handlar om: