#ibsilly
Foto: Per Wiklund

Avslöjar: Två spelare lämnar Malmö men en ny tillkommer

ANNONS

Malmös klubbchef Mikael Jeppsson avslöjar flera silly-nyheter.

Malmö FBC håller på att rusta upp laget för att bevisa att den senaste säsongens utveckling inte bara var en tillfällighet utan man är i toppskiktet för att stanna. Hittills har man gått ut med att man tappar två spelare till nästa säsong men för Innebandymagazinet avslöjar klubbchefen och tillika huvudtränaren Mikael Jeppsson att man tappat två spelare till förutom Anna Nilsson och Frida Mainz Olsson.


- Johanna Nilsson och Emma Johansson kommer inte att köra vidare kommande säsong. Nilsson gjorde comeback förra säsongen runt jul men saknar motivation för en fortsatt elitsatsning så henne tappar vi, säger Jeppsson och fortsätter:

- Johansson värvade vi in till den här säsongen men hon har inte fått så mycket speltid så hon lämnar och går tillbaka till sin moderklubb Stanstad.

Mainz Olsson ser Jeppsson som ett stort tapp.

- Alla spelare är tråkiga att tappa men såklart att det var extra hårt att Frida slutar. Hon har varit med i föreningen i många år och hon har toppat sin bästa säsong någonsin tre år i rad så det är väldigt synd att hon lägger av.

Video: Malmös sista mål i SSL 19/20


På plussidan har Malmö värvat in två finska spelare bland annat landslagets förstamålvakt Tiltu Siltanen och Silja Eskelinen. Dessutom har vi fått uppgifter som säger att U19-landslagsspelaren Jennifer Wirén som spelat i allsvenskan med Lockerud Mariestad är klar för skåningarna.


- Det är ett väldigt spännande namn som jag jättegärna ser i Malmö kommande säsong. Men det är inte jag som sköter den dialogen och vad jag vet så är det inget bläck som hamnat på pappret än. Det är en spelartyp som vi behöver. En rivig forward med hög arbetskapacitet som dessutom är rightare. Trots att det är en ung spelare har hon redan mycket erfarenhet av spel i allsvenskan och U19. 

Malmö har de två senaste säsongerna tappat väldigt många spelare under silly season men till kommande säsong har alla nyckelspelare förlängt, förutom en som fortfarande är ett frågetecken.


- Det viktigaste nyförvärvet varje år är att förlänga med de spelarna som vi vill behålla och det har vi lyckats bra med denna gång. Men det är ett större frågetecken kvar.

Vem är det?

- Andrea Gämperli, där handlar det om hon ska stanna kvar i Sverige eller flytta hem till familj och vänner i Schweiz. Det är ju lite speciella omständigheter just nu i dessa tider och hon har valt att åka hem till familjen.

Klubbchefen är väldigt nöjd med truppen som den ser ut just nu men öppnar upp för att den kan fyllas på lite till.

- Vi är väldigt nöjda med truppen och det är superkul att merparten av spelarna stannar kvar och att vi kunnat förstärka den med Silja och Tiltu. Att värva spelare från utlandet är inget man gör i en handvändning utan det är en lång process. Det tog oss till exempel tre år för att värva Gämperli. Det har inte tagit lika lång tid med finskorna men det är mycket jobb som ligger bakom. Men med det sagt så är det inte omöjligt att det trillar in någon mer spelare från utlandet snart.

Hur tänker ni med målvaktstaben till kommande säsong, ni har kvar båda målvakterna från förra säsongen i truppen och ni har värvat in Finlands landslagsmålvakt? 

- Vi tänker att Elin Rosén som gjorde sin andra säsong hos oss gjorde det fantastiskt bra i år. Hon är väldigt träningsvillig och hon räds inte konkurrens så vi har skrivit nytt kontrakt med henne. Loella Andersson som kom in till oss från allsvenskan gjorde också en jättebra säsong och hon kommer också stanna kvar. Vi har inte någon uttalad första, andra eller tredje målvakt kommande säsong utan det får de tävla om men den största utmaningen blir att ändra lite på träningsupplägget så att alla får den träningstiden som de behöver. Men det ser jag inte som något problem.


Malmö slutade på en femte plats den nyss avslutade säsongen, föreningens bästa i SSL någonsin. Med dessa starka nyförvärv så är man ju lite nyfiken på målsättningen kommande säsong.

- Vi jobbar ju inte med resultatmässiga målsättningar i Malmö men efter fjolårets starka insats vill vi ju vara minst lika bra kommande säsong. Vi hade ju turen att få jobba lite i det tysta inför fjolåret då flera experter tippade ner oss en hel del efter vår silly. Så det var väldigt skönt att få knäppa dem på näsan, speciellt en. Jag misstänker att vi inte kommer krypa under radarn i år så vi måste förbättra oss ännu mer och höja oss ytterligare för att ligga kvar på samma nivå.

Något som den karismatiska tränaren tror att det inte kommer att bli något problem.

- Det finns en väldigt stark drivkraft i spelartruppen att alltid vilja förbättra sig och inte vara nöjd. Pratar man med spelarna så var det glada och stolta över vår säsong men de var inte nöjda. Femteplatsen var bra men vi var inte nöjda med den så drivkraften hos alla är att bli ännu bättre till kommande säsong.


Många hävdar att Malmö består av endast en spelare och att det är superstjärnan Ellen Rasmussen som ligger bakom succén. Rasmussen gjorde sin bästa säsong någonsin och öste in 66 poäng och även om det slumpat sig så att Rasmussens bästa säsong någonsin faller samman med Malmös bästa säsong någonsin, så menar Jeppsson på att Malmö är så mycket mer än en soloshow.

- För ett år sedan visste ingen vem Maja Ekström var till exempel men det vet alla nu. Så hon kommer säkert få en hel annan uppvaktning på sig i år. Så då gäller det att andra spelare också kliver fram och höjer sig. Men jag tycker att vi visade det redan den här säsongen att spelarna är beredda på att offra sig och kliva fram när det behövs. Vi hade över tio spelare som gjorde över 10 poäng den gångna säsongen och så många spelare har vi aldrig haft som gjort det. Trots att vi har Ellen Rasmussen som många ser som vår stora stjärna som gör det mesta i laget, så har vi så många mer spelare som klivit fram och tagit sitt ansvar.        

Den här artikeln handlar om: