Josefine Hedelind dömer till vardags i SSL.
Foto: Per Wiklund

Domarpanelen: "Hoppas bidra till att fler tjejer vill börja"

ANNONS

Vi frågade SSL-domarna: Vad har du för ambitioner framöver med din domarkarriär?

Lagkaptener runtom i hela landet har utsett säsongens 120 bästa innebandydomare, från SSL till Herr3an. Innebandymagazinet har pratat med några av de som kommit längst - SSL-domarna.

Panelen:
Josefine Hedelind (JH)
Tobias Berger (TB)
Thomas Jonsson (TJ)
Roger Collin (RC)
Simon Broman (SB)
Daniel Fathi-Najafi (DF)
Martin Matti (MM)
Jonatan Lindberg (JL)
David Geiser (DG) *
* Även kollegan Henric Nilsson står bakom svaren.

Vad har du för ambitioner framöver med din domarkarriär?

JH: Precis som lagen så tävlar vi domare om att få döma de största matcherna och den absolut största, SM-finalen, varje år. Sen är det att få fortsätta döma internationellt och se hur innebandyn utvecklar sig runt om i världen. Jag hoppas även kunna bidra till att fler tjejer vill börja och fortsätta döma så vi förhoppningsvis får se fler damdomare runtom i hallarna framöver.

TB: Att ta oss hela vägen. Globen och VM är de stora målen. De närmaste är dock att nå slutspel. Jag har full förtroende för dom som sitter med denna uppgift att ändra regler. Regeländringar sker successivt och anledningen är att man försöker utveckla innebandyn i rätt takt.

TJ: Det är väl som jag tror, och hoppas, många andra domare har, att få stå i Globen och döma en SM-final.


RC: Att bli en accepterad och respekterad domare oavsett på vilken nivå eller serie jag dömer. Att vara en pusselbit i sportens fortsatta utveckling.

SB: Min förhoppning just nu är mest att nästa säsong ska få komma igång enligt plan och att vi kan fortsätta vår sport så som alla vill efter senaste säsongs tråkiga avslut.

DF: Grundambitionen är någonstans att jag även fortsättningsvis tycker att det är kul att döma och att jag känner att jag kan kombinera det med mitt vanliga liv, annars är siktet inställt att hela tiden utvecklas, bli bättre och att bli bäst i världen. Precis som spelare vill även vi domare vara med om de viktigaste matcherna.


MM: Ambitionen är att fortsätta att utvecklas och ständigt sträva efter utveckling och att detta i förlängningen ska leda till de stora matcherna. I dagsläget har denna strategi lett till att jag dömer Herr-SSL och blivit IFF-domare och nu ligger fokus att ta nästa kliv. Det viktiga är dock att fokus ska ligga på den egna prestationen och att denna utvecklas och blir bättre. Faktorer som vilka matcher och turneringar jag och min domarkollega ska döma ligger utom vår kontroll och således handlar det om att vi fokuserar på de parametrar som vi själva kan styra över.

JL: Framförallt tycker jag att det är fruktansvärt roligt att döma. Att få leda en match med de bästa innebandyspelarna i Sverige/världen är få förunnat! Sen finns det alltid personliga mål, vi i Sverige har väldigt många duktiga domarpar så du kan bara göra ditt bästa och försöka att bli så bra som möjligt.

DG: På nationell nivå är målet finalen i Globen. På internationell nivå är det är representera Sverige som domare i ett världsmästerskap. På en personlig nivå är att utveckla sig själva som domare och sporten med andra innebandyälskare.

Du kanske även vill läsa:
120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Plus 120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Den här artikeln handlar om: