#ibsilly
Foto: Swiss Unihockey och Zug United
Internationellt

Zug United värvar från Sverige

ANNONS

Schweiziska Zug United har värvat en toppspelare från allsvenskan.

Innebandytränaren Nicklas Hedstål lämnade Sverige och AIK för drygt ett år sedan och tog sitt pick och pack och flyttade till Schweiz för att träna svensklaget Zug United. För Innebandymagazinet summerar han första  säsongen som blev en stor succé med bland annat klubbens första titel i den schweiziska ligacupen.

- En kanonsäsong får man säga och jag har trivts oerhört bra med allting. Blivit väl omhändertagen av klubben och de var visat stort förtroende för mig att implementera mina idéer. Vi har en väldigt bra coachgrupp som inkluderar allt från fystränare, physio, målvaktstränare, asscoacher samt egen läkare, så vi har det bra förspänt. Att ta första titeln någonsin i klubbens historia var stort helt klart och vi ledde kvartsfinalen med 2-1 mot Köniz när det avbröts så sportsligt sett MVG får man säga,  säger en mycket nöjd Hedstål.

Efter succén nere i Schweiz har Hedstål varit en ryktenas man och flera SSL-klubbar har försökt att värva honom till kommande säsong, bland annat Mullsjö. Men det blir ingen comeback i SSL för Hedstål, inte det närmaste året i alla fall. 

- Jag har 1 år kvar på mitt kontrakt och det är det som gäller sen får vi se efter det. Allt kan hända i den här branschen. Många lag sökte tränare inför detta år, det går i cykler ibland är det många som slutar samtidigt just i år var det ett sånt läge. Men vilka klubbar som försökt värva mig det  behåller jag för mig själv.

Zug United har gjort sig kända som ett riktigt svensklag och den senaste säsongen hade man hela 5 svenska spelare i laget. De senaste säsongerna har man bytt ett par svenska spelare till ett par nya och så har det hållit på och det verkar fortsätta så också. 

- Vi tappade ju Billy Nilsson och Patrik Rokka förra året och Billy hade varit en väldigt stor del av laget under flera år och hjälpt Zug avancera till NLA (högsta ligan i Schweiz). Nu när en så pass inflytelserik spelare försvinner så skapas det alltid en dynamik i laget som jag tycker vi har löst på ett bra sätt där många spelare tagit kliv framåt i år i sin utveckling. Många unga spelare som gjorde sina bästa säsonger.

Traditionen med att ett par spelare flyttar hem samtidigt som ett par nya flyttar ner fortsätter till kommande säsong då det redan nu står klart att Andreas Dahlqvist och Carl Kostov-Bredberg flyttar hem samt att Växjös André Andersson flyttar ner.  

- Passar på att hylla de som var hos oss i år som nu flyttat hem. Andreas Dahlqvist är en otroligt skicklig spelare som var lysande i slutet på säsongen och cupfinalen. Calle Kostov var en klippa hela året. Grymt bra spelare en maskin som är otroligt användbar i alla situationer så det var väldigt roligt och välförtjänt att han blev uttagen i landslaget i år och hoppas han kan bibehålla detta så VM blir en realitet i december. Kul för Calle men även kul för oss i Zug att visa att det går att kvalificera sig till landslaget även genom spel här.

Vad är din kommentar till svenskbytet?

- Såklart blir dessa spelare ett tapp men vi ersätter med väldigt bra kvalitet också. André Andersson är en fantastisk värvning för oss. Alla vet att en Andre i toppslag håller högsta nivå i SSL och det är dit vi vill ha han nästa säsong. Säsongen 15/16 snittade han över 2 poäng per match de senaste säsongerna runt 1,5/match. Jag tror att miljöombytet kommer göra André gott och att vi får se en toppsäsong från han.

Men Andersson är inte den enda svenska spelaren som är klar för Zug nästa säsong utan man har även värvat en till i Thorengruppens Mathias Hagert.

- En rutinerad back som bara blir bättre år för år. Otroligt vältränad och kommer med en hög motivation även han och kommer bidra med sin spelskicklighet i vår uppspelsfas. Bästa backen i allsvenskan senaste åren tillsammans med Tobbe Lindström och en väldigt bra ersättare för Calle.

Video: Hagerts sista poäng i allsvenskan

Är ni på jakt efter någon mer svensk spelare?

- Ja vi letar en spelare till av hög klass. Vi får se vad vi kan få loss men söker en poängspelare, vi för diskussioner med några stycken låt se var det landar.




Den här artikeln handlar om: