Skytttekungen
Foto: Daniel Strandroth

Skyttekungen i JAS 2019/20

ANNONS

Oscar Garyd hade den hetaste skottklubban av alla i årets Juniorallsvenska.

Årets JAS-säsong fick ett abrupt slut när de sista omgångarna stoppades och Innebandyfesten ställdes in på grund av Coronakrisen. Så då passar vi på att summera säsongen som var och Vara IBK/IBK Lidköpings Oscar Garyd kan se tillbaka på en väldigt lyckad säsong poängmässigt i alla fall. Med en snitt på 3,13 mål per match så blev han säsongens skyttekung i JAS.  

- Det känns såklart kul. Det här var mitt sista JAS-år så det var kul få avsluta med att toppa den här listan, säger Garyd till Innebandymagazinet.

Vad behöver man ha för egenskaper för att bli en skyttekung?

- Det är klart att det är en fördel att ha ett bra skott, men det är inte så jätteviktigt egentligen. Jag har ett hyfsat skott men långt ifrån det bästa. Jag har dock ett målsinne och bra spelförståelse, vilket gör att jag ofta kommer i bra lägen där jag har chans att göra mål. Sedan skjuter jag mycket också. Skjuter man aldrig gör man inte heller några mål, och jag skulle säga att jag skjuter överlägset mest i mitt lag och då är det klart att det trillar in några bollar ibland.

På tal om ditt sista juniorår, hur känns det att din juniortid fick ett så abrupt slut?

- Det går väl inte att säga att det var fel beslut eftersom hälsan alltid ska gå först, men jag tycker det var ett förhastat beslut. Man kunde skjutit upp sista omgången och Festen till ett senare datum. Det är ju väldigt märkligt varför förbundet siktar på att genomföra P16-SM och DJ18-SM vid ett senare tillfälle men inte JAS-klasserna. 01-kullen går miste om sista chansen att få spela festen och det tycker jag är väldigt tråkigt.

Om man glömmer Coronakrisen för ett tag så blev det ändå en tung säsong för 18-åringen som förutom den avbrutna JAS-säsongen åkte ur allsvenskan med Lidköping. Men precis som i JAS så öste Garyd in massa mål i allsvenskan också där det blev totalt 14+2. 

- JAS-säsongen blev lite ljuset i mörkret eftersom vi åkte ur allsvenskan med Lidköping. Vi hade goda chanser inför sista omgången att nå play off och det har varit målet hela säsongen. Min JAS-säsong är väl godkänd, det är dumt att klaga om man har Sveriges bästa målsnitt. Min debutsäsong i allsvenskan är sett till målproduktion godkänd, men det är svårt att vara nöjd när man slutar sist i serien.

Garyds envisa målande har inte gått sportcheferna ute i landet förbi utan det är flera som hört av sig och kollat läget.

- Nästa säsong är i dagsläget oviss. Det är klubbar som har hört av sig så jag har några alternativ, där Lidköping är ett av dem.