Internationellt
Foto: IFF
Internationellt

Legendarens avsked: ”Tiden i Sverige var helt fantastisk”

ANNONS

En av de största lägger klubban på hyllan: ”Dags att vara hemma oftare”

Matthias Hofbauer har en meritlista som väldigt få kan matcha. Bland annat har han blivit schweizisk mästare 10 gånger och spelat 565 NLA-matcher (debut 1997) där han gjort över 1 000 poäng. I schweiziska landslaget har det blivit 194 landskamper efter debuten 1999 och 268 poäng. I VM har han rekordet med 97 poäng på 57 matcher över sina totalt 10 VM-turneringar.

Nu har 38-åringen gjort sitt på innebandyplanen.

– Jag tänkte sluta redan förra året, men efter många tankar och funderingar under hela januari och februari efter VM kände jag att det inte var dags än. Själva livet med fem-sex gånger innebandy per vecka, omklädningsrummet och att investera max för att hålla formen och nå ett mål med laget, det är inte så enkelt att lämna det bakom sig. Men nu får det räcka och det är dags att vara hemma oftare med lillgrabben och familjen, säger Matthias Hofbauer till Innebandymagazinet.

Hur ser du på att få avsluta på det här sättet, när säsongen avbröts plötsligt?

– Det är tråkigt för laget eftersom vi hade väldigt goda chanser att kunna vinna superfinalen. Vi hade ju redan börjat slutspelet och man var där 100 procent både fysiskt och mentalt. Sedan är det över helt plötsligt. Men att karriären tar slut här är inte så farligt. Jag är enormt tacksam för allt jag fick uppleva under 23 år, det är bra som det är.

Vilka är de bästa minnena som du kommer ta med dig?

– Hela resan med Wiler-Ersigen har varit underbart. Jag var med första året när Wiler gick upp i NLA 1997, och 20 år senare får man kalla sig rekordmästare i Schweiz. Jag kommer också minnas underbara VM-turneringar som jag älskade, där det märktes mest att sporten utvecklas och blir större. Vilket avslut 2018! Sedan naturligtvis också mina år i Sverige, bland annat två år i Dalen som jag aldrig kommer glömma - den tiden var helt fantastisk! Det är svårt att nämna någonting som sticker ut speciellt. Men alla som vinner SM-guld med en förening för första gången vet att det är svårt att toppa, 2004 var det för mig med Wiler.

Vad händer nu, kommer vi fortsätta se dig inom innebandyn i någon roll?

– Nästa år är det familjen som gäller, sedan får jag se vad det blir. Jag har hjälpt till lite grann i Wilers P16-lag, där tänker jag fortsätta. Jag har alltid haft ett stort intresse för elitinnebandyn generellt och jag antar att suget på det inte försvinner, men vi får se. Just nu är det skönt att inte ha planer och bara slappna av.


FAKTA

Matthias Hofbauer

  • Född: 1981
  • Position: Forward
  • NLA-matcher:: 565
  • NLA-poäng: 1 073 (511 mål & 562 assists)
  • Landskamper: 194
  • Poäng i landslaget: 268
  • VM-turneringar: 10 (57 matcher)
  • VM-poäng: 97 (poängligavinnare 2004 och 2010)
  • Schweizisk mästare: 10 gånger
  • Svenska klubbar: Jönköping (2002/03), Dalen (2007/08, 2008/09)
Den här artikeln handlar om: