EXTRA
Foto: Per Wiklund/Magnus C Lydahl
Coronaviruset

EXTRA: Säsongen avslutas - Falun och IKSU Svenska Mästare

ANNONS

"Att SM-finalen inte genomförs i Ericsson Globe är en sorg för lagen, publiken och Svensk Innebandy i stort"

Säsongen 2019/20 är över. Detta meddelar Svenska Innebandyförbundet under fredagen då man i ett pressmeddelande berättar att SM-finalen i Globen ställs in och att Falun och IKSU utses till Svenska Mästare för säsongen 19/20, se pressmeddelandet i sin helhet nedan.

Svenska Innebandyförbundet (SIBF) avslutar säsongen. Här redovisas besluten gällande alla förbundsserier, inklusive Svenska Superligan (SSL).

– Situationen med Coronavirusets spridning i Sverige gör att vi inte kan genomföra de många matcher som skulle ha spelats, säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.

All innebandy på förbundsnivå är sedan tidigare färdigspelad/avslutad eller avbruten (SSL Dam och SM-slutspel) som en följd av Coronavirusets spridning i samhället.

TV: En av de sista publikfesterna för säsongen 19/20 när Helsingborg mötte Jönköping på hemmaplan.

Nu har förbundsstyrelsen, efter förslag från Tävlingsutskottet (TU), tagit beslut om SM-slutspelet och SM-finalen, samt upp- och nedflyttning för Svenska Superligan, allsvenskan (dam+herr), division 1 (dam+herr) och division 2 (herr). Bland annat innebär det att det inte kommer att bli något SM-slutspel och SM-finalen i Ericsson Globe ställs in.

– Besluten grundar sig i Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser och beslut vid tidigare tävlingskongresser. Tävlingsutskottets upplägg var väl genomarbetat och styrelsen tog beslutet på ett extrainsatt möte, säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl och fortsätter:

– Målsättningen har varit att ha en konsekvent syn och röd tråd för förbundsserierna och att det ska vara applicerbart även i distrikten. Om inte kval kan genomföras ska seriesegrare flyttas upp, samtidigt som lag som har åkt ur en serie ska flyttas ner.

– Föreningen Svenska Superligan (FSSL) ställer sig bakom och respekterar det beslut som Tävlingsutskottet och Förbundsstyrelsen har kommit fram till. I den problematiska situation som vi befinner oss i måste vi förhålla oss till de regelverk som vi tidigare gemensamt har beslutat om, säger FSSL:s ordförande Krister Kalte och fortsätter:

– Det är en exceptionellt svår situation vi befinner oss i, både som samhälle och som idrott. I det här läget är det bästa vi kan göra att avsluta säsongen och att planera för framtiden.

Beslut kring SM-slutspel, serier, kval, play off

Dam:

• I SSL Dam är 24 av 26 omgångar färdigspelade och lag 12 och 13 har spelat lika många matcher. Förbundsstyrelsen har beslutat att nuvarande tabell är sluttabell för 2019/20.

• Inget SM-slutspel kommer att genomföras. Därav ställs även SM-finalen i Ericsson Globe in.

• Iksu, som ledde Svenska Superligan med två omgångar kvar, utses till svenska mästare. Serietvåan Pixbo Wallenstam IBK tilldelas SM-silver och serietrean KAIS Mora IF tilldelas SM-brons.

• Två seriesegrare i allsvenskan flyttas upp. Seriesegrare saknas i allsvenskan norra och allsvenskan västra, då RIG Umeå IBF (1:a i norra) inte har rätt att kvalificera sig till SSL Dam och Rönnby Västerås IBK Ungdom (1:a i västra) per 31 januari har avböjt att medverka i kval (i enlighet med Tävlingsbestämmelserna).

• Samtliga 20 SDF-platser från division 1 (distriktsserierna) flyttas upp till säsongen 2020/21.

• Alla lag på nedflyttningsplats i Svenska Superligan och allsvenskan degraderas till säsongen 2020/21.

Herr:

• SSL Herr är färdigspelad. Förbundsstyrelsen har beslutat att nuvarande tabell är sluttabell för 2019/20.

• Inget SM-slutspel kommer att genomföras. Därav ställs även SM-finalen i Ericsson Globe in.

• IBF Falun, som vann grundserien, utses till svenska mästare. Serietvåan Storvreta IBK tilldelas SM-silver och serietrean Pixbo Wallenstam IBK tilldelas SM-brons.

• Samtliga seriesegrare i allsvenskan och division 1 flyttas upp till säsongen 2020/21.

• Samtliga 23 SDF-platser från division 2 (distriktsserierna) flyttas upp till säsongen 2020/21.

• Alla lag på nedflyttningsplats i Svenska Superligan, allsvenskan och division 1 degraderas till säsongen 2020/21.

Märit Bergendahl om besluten:

– Jag förstår att en del föreningar nu blir besvikna på att de går miste om chansen att kvala upp i seriesystemen, men situationen med Coronavirusets spridning i Sverige gör att vi inte kan genomföra de många matcher som skulle ha spelats. Det mest riktiga är då att seriesegrarna tar platsen i divisionen över. Vilka lag som flyttas upp från distriktsserierna bestämmer distriktsförbunden, genom sina eventuella kval och bestämmelser.

– För alla föreningar som skulle vara med i någon form av kval eller slutspel blir detta så klart ett stort avbräck ekonomiskt. Det är viktigt för oss att våra föreningar klarar sig så bra som det går ur detta. Bland annat för vi en dialog med Riksidrottsförbundet hur idrotten i stort kan kompenseras efter det här.

– Att SM-finalen inte genomförs i Ericsson Globe är en sorg för lagen, publiken och Svensk Innebandy i stort. Det är årets höjdpunkt och världens största enskilda innebandyevenemang.

Du kanske även vill läsa:
Svenska Innebandyförbundets svar om avslutade säsongen 19/20
Svenska Innebandyförbundets svar om avslutade säsongen 19/20
Den här artikeln handlar om: