Med fokus på allsvenskan
Foto: Adam Troy

Föll på mållinjen i fjol - ska Falun nå hela vägen fram i år?

ANNONS

Slog Storvreta efter dramatik: "Kämpar med näbbar och klor i egen försvarszon"

Under gårdagen drabbade serieledarna i allsvenskan Östra Falun samman med Storvreta hemma i Guide Arena, och även om det skiljer flertalet tabellplaceringar mellan lagen så blev det en målmässigt jämn historia där Falun till slut kunde dra det längsta strået efter att Erika Andersson prickat in 4-3 i förlängningsspelet.

- Vi möter ett lag som i vanlig ordning är väldigt bra på att försvara sig, och det går ut på just det - att försvara sig. Man kämpar med näbbar och klor i egen försvarszon och ger allting för att spelförstöra helt enkelt och vi kämpar på. Vi försöker lösa upp saker och ting med att spela innebandy men vi har en sån dag igår där det var lite ofokuserat just i det här med passningsspelet. När sista passen skulle sättas för att raka in dem så kom passningarna på fel sida foten, de kom studsande. Det var en sån match helt enkelt där vi inte fick något riktigt stäm, säger Faluns tränare Daniel Dalbjer till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Däremot fick jag lite andra kvitton. Jag testade på lite annorlunda och ändrade lite små grejor i vårt spel igår som jag tycker att jag fick väldigt bra träff på. Jag är nöjd med det jag såg stundtals på andra sätt. Men det är ju så att våran passningskvalitet igår, och det har vi pratat om, den höll inte IBF Falun-klass och därför vart det som det vart också.

Det blev också ett dramatiskt slut när Falun kvitterade till 3-3 med bara tio sekunder kvar att spela av den tredje perioden. Och när man gjorde detta så spelade man utan målvakt, ett drag som Dalbjer även valde att göra i förlängningen - och som lyckades.

- Vi tar ut keepern och kör sex mot fem och gör mål, vi tar ut keepern igen och spelar sex mot fem i sudden och gör mål. Det finns mycket fina detaljer att ta med oss.

Tabelläget - Allsvenskan Östra
1. Falun - 53 poäng
2. Hammarby - 42 poäng
-----------------------------
3. Åkersberga - 36 poäng
4. Bele Barkarby - 33 poäng
5. Alunda - 30 poäng
6. Storvreta - 29 poäng
-----------------------------
7. Älvsjö - 27 poäng
-----------------------------
8. AIK - 11 poäng

SSL-kvalet är bara två omgångar bort och Falun är sedan länge klara för spel där. Men även om kvalet nu ligger runt hörnet så är det ingenting man fokuserar eller tänker på i nuläget.

- Det vore onekligen idiotiskt att börja tänka längre än kvällens träning. Vi samlar ihop oss idag och vi börjar arbeta på det vi ska arbeta med, få upp lite puls igen och börja förbereda sig inför Hammarby hemma. Mycket passningsövningar, mycket avslut, bara finslipa så att laget ska må bra.

- Vi kan inte tänka att det är kval om två-tre matcher. Vi måste förbereda oss varje vecka och sen ödmjukt och harmoniskt försöka göra så bra träningar vi bara kan och sen försöker vi se till att vinna varje match vi ställs mot, och så har det varit enda sen vi åkte ner till Prag på försäsongen.

Så med andra ord pratar ni inget om SSL alls i nuläget?

- Nej det är det inte. IBF Falun kommer att spela i SSL, sen om det tar ett år eller hundra år... Föreningen är såpass stark att vi kommer jobba ödmjukt vidare och självklart vill vi alla ta steget redan nu, och det är det vi jobbar för och därför vi vill vinna varje match och det är den mentaliteten vi har. Vi är redo för SSL, det är bara att kolla på matcherna vi spelar. Sen kanske vi inte får resultaten med oss alltid men vi möter riktigt bra allsvenska lag och de kämpar med näbbar och klor i egen zon och tightar till det och grisar på. Jag vill påstå att vi är betydligt bättre spelmässigt, taktiskt, allt. Vi är på en annan nivå och det ser man i serien också och det ser man tydligt igår också. För även om det inte var en fullträff spelmässigt så var det spel mot ett mål, så vi kämpar vidare helt enkelt. Vi snackar inte om att nu jäklar måste vi gå upp hit och dit. Men det vore fantastiskt kul för framförallt föreningen som förtjänar att vara där och tjejerna är onekligen värda det, och ledarstaben som varje dag försöker göra det här bättre och bättre. Jag tycker att föreningen visat att vi är redo för en uppflyttning, men det är inget vi pratar om så. 

I fjol föll Falun i den andra kvalrundan mot Nacka Wallenstam, och på frågan vad som skiljer Falun i år från i fjol menar Dalbjer att laget är tyngre i år.

- Om vi bryter ner säsongen från första början så har jag värvat in den typen av spelare som truppen behövde. Det är bara att kolla från första början när vi är i Prag och ligger under mot ett topplag från Finland, vi ligger under med 4-0 och vänder till 6-4. Vi ligger under med 2-0 mot Malmö och vänder till 4-2, vi ligger under igår och vi kvitterar och vi vinner. Vi är tunga, men spelar man 20 matcher så är det ett faktum oavsett vilken sport du än håller på med att man gör lite sämre insatser ibland. Man springer på någon förlust här och där och skillnaden är bara hur man springer på förlusten. När vi sprungit på förlusterna så har det fortfarande varit att vi varit det spelförande laget men det har inte stämt och vi har mött en grisig buss helt enkelt. Men vi har kommit så mycket längre, vi är ett SSL-lag, vi är trygga. Vi har en gjuten plan och det är väl den stora skillnaden. Vi har kommit längre på våran resa och vi ska längre.

Du kanske även vill läsa:
Alla allsvenska lag ställda mot varandra
Alla allsvenska lag ställda mot varandra