DERBYGRUPPERNA FÖRSVINNER
Märit Bergendahl (t.h) om nya beslutet för SSL Herr.
Foton: Per Wiklund

Förbundets svar om Svenska Cupen: "Finns på agendan"

ANNONS

Kopplas inte till beslutet om färre matcher i SSL: "Men den frågan lever absolut vidare"

Diskussionerna har varit många och på fredagseftermiddagen kom det officiella beslutet att Svenska Superligan på herrsidan slopar derbygrupperna, som inneburit 32 matcher per lag och säsong, något som infördes till 2016/17. Nu återgår man till det tidigare upplägget som innebär 26 omgångar med dubbelmöten.

Förändringen är på önskemål från SSL-föreningarna där majoriteten röstat för att återgå till 26 omgångar. Beslutet togs under Svenska Innebandyförbundets senaste styrelsemöte.

– Precis som förra gången när man ville utöka antalet omgångar så sa vi nu att föreningarnas önskemål måste vara vägledande för hur vi ska besluta. Nu har det gjorts en undersökning av styrelsen i FSSL som kommit fram till att det här är vad föreningarna vill. Då är det det som måste styra. Sedan behöver vi naturligtvis precis som förra gången titta på vilka andra övergripande konsekvenser det kan få för verksamheten, men här har vi kommit fram till att vi kan möta föreningarnas önskemål, säger Märit Bergendahl, ordförande i Svenska Innebandyförbundet, till Innebandymagazinet.

Vilka sådana konsekvenser har diskuterats?
– Man måste fundera på vilka ekonomiska konsekvenser det här kan få, men det är inte en bedömning som vi gör, utan där förutsätter vi att föreningarna och FSSL har funderat igenom det. Det var likadant förra gången när sådana frågor dök upp, precis som när det gäller till exempel domarkostnader. Men som vår relation ser ut med FSSL, som företräder föreningarna, så litar vi på att man har tänkt igenom de här sakerna. Mer än så är det inte för vår del, föreningarna har pratat sig samman och vill ha den här förändringen.

Vilka är de främsta argumenten som har förts fram för att få igenom den här förändringen?
– Vi har inte fått från FSSL hur deras beslutsprocesser sett ut så jag kan bara spekulera. Jag kan absolut tänka mig att vissa föreningar tycker att de extra kostnader som det innebär med fler bortamatcher kan vara svåra att hämta igen genom de hemmamatcher man får. Medan andra tvärtom upplever att några fler matcher på hemmaplan hjälper ekonomin mer än vad det stjälper att åka på fler bortamatcher. Det är frågor som varje förening har fått ställa sig.

Det har diskuterats om man skulle införa Svenska Cupen som ett komplement istället, har det varit en aspekt som varit aktuell i samband med detta?
– Inte kopplat till det här, men tankarna finns. Det finns många olika tankar om hur man kan utveckla tävlingsverksamheten och allt det finns på bordet också, men det här var en väldigt konkret fråga som vi tog beslut i utan koppling till någon annan fråga. Men den frågan lever absolut vidare.

Det är inte aktuellt att införa Svenska Cupen redan till nästa säsong?
– Vi har inte haft den frågan uppe som konkret förslag. Men jag vet att det diskuteras mellan FSSL och SIBF om hur man kan utveckla tävlingsformer och detta är en sådan fråga som finns på agendan, men det finns inget färdigt.


Du kanske även vill läsa:
9 av 14 SSL-klubbar röstade för 26 omgångar
9 av 14 SSL-klubbar röstade för 26 omgångar