20-årig förbannelse bruten
Foto: Emma Kulas

20-års väntan är över för klassiska Vimmerby IBK

ANNONS

Igår säkrade smålänningarna en plats i Herr1an nästa säsong.

Det var precis 20 år sedan som Vimmerby IBK avancerade upp i seriesystemet senast men igår spräckte man förbannelsen när man besegrade Nässjö IBF med 7-5 och säkrade en plats i Herr1an nästa säsong med 3 omgångar kvar att spela.  

- Känslan är blandning av stor glädje och lättnad, vi gör en mindre bra match igår vilket i sig just nu är oviktigt, det var mycket nerver och lite krampaktigt spel från våran sidan samtidigt som Nässjö gör en bra insats. Stolt över att vara uppe på en nivå där vi mera kan komma till våran rätt och publiktillströmning med mera känns elitmässig, säger tränare Michael Elmér till Innebandymagazinet.


Vimmerby tillhör en av de klassiska föreningarna i innebandy-Sverige och laget hade sin storhetstid på 90-talet då laget låg i den högsta ligan under flera år. Men sedan dess har Vimmerby dalat i seriesystemet och har de senaste decenniet spelat i småländska Herr2an. Där har man försökt de senaste tio åren att ta sig tillbaka till förbundsserierna men alltid stupat på målsnöret. Så inför den här säsongen värvade man tillbaka Elmér som tränade laget under dess storhetstid och efter en generationsväxling hade han målsättningen att ta upp laget till ettan inom en treårsperiod, men det tog bara månader.

- Det mesta har gått våran väg i år och treårsplanen ligger i grunden kvar och nu kan vi skruva upp delar av målen i den. Att bli stabila på div1-nivå är ett rimlig målsättning, samtidigt som de flesta avancemang kräver en hel del av föreningen, spelare och inte minst ledarna.

Du tränade Vimmerby under storhetstiden och nu när du gjorde comeback gick ni upp en serie för första gången på 20 år. I mina öron låter det som en Elmér-effekt.

- 96/97, 00-talet och nu skiljer sig åt, första omgången fanns en mycket stabil trupp/organisation vilket underlättade såklart, 00-talet fanns det fler lovande spelare som Elofsson, Lennström, Astbrant med flera. I årets upplaga har mixen av talangfulla 00-03 spelare och mera rutinerade spelare varit nästa perfekt. Alexander Pettersson assisterande tränare kom in med bra kunskap och energi vilket varit bra när det var turbulent på sensommaren. Känslan är att gruppen köpt vårt upplägg och vi har kunnat sätta ett bra försvarsspel vilket har varit grunden för avancemanget till Herr1an. Viktigt för oss att tongivande spelare som Jonte Green med flera valde att stanna samtligt som de nya spelarna kommit in i tuppen på ett bra sätt.

Hur firade ni den historiska händelsen igår?

- Laget/föreningen firande länge och väl, jag valde att njuta med dem ett tag för att sedan fira med familjen.


Kolla in Emma Kulas bilder direkt efter slutsignalen igår: