Foto: Per Wiklund

Serieseger och går mot poängrekord - men här gör Falun sin sämsta säsong på flera år

ANNONS

Med fyra omgångar kvar så har Falun sitt sämsta publiksnitt på flera säsonger i SSL Herr.

På planen firar Faluns stora framgångar den här säsongen när man redan förra veckan säkrade seriesegern och där man nu går mot ett poängrekord i SSL Herr - men utanför planen finns det siffror som inte är lika roliga. Föreningens publiksnitt har nämligen sjunkit från att ha legat över 1700 i snitt per grundseriematch under de senaste två säsongerna till 1317 den här säsongen. Ett tapp på drygt 400 åskådare i snitt per match, men vad ligger bakom detta?

Vi pratade med Faluns ordförande Daniel Lindqvist som inte oroas av den nedåtgående trenden.

- Det är klart att vi hade önskat att vi hade mer folk i hallen, det tror jag alla gör. Samtidigt har vi till i år valt att jobba på ett annat sätt med fribiljetter och liknande och över tid så tror jag att det här är en utveckling som är bra. Vi ser att folk behöver vara bredda att betala för innebandy i den här klassen som vi levererar, sen kan det nog bli en omställningsperiod men över tid så är vi inte bekymrade. Eller vi är inte bekymrade nu heller men det är klart att man hade önskat, inte minst för arenaupplevelsen, att det skulle vara mer folk på plats konstant, säger Daniel Lindqvist till Innebandymagazinet.

Och med slutspelet runt hörnet så kommer man inte ändra sättet att jobba på heller.

- Nej det kommer vi inte att göra utan vi kommer fortsätta på den här vägen. Att vi försöker jobba marknadsmässigt professionellt kring arrangemanget och lockar folk på den vägen. Vi tror på det vi håller på med här och vi tror att det kommer ge utdelning både i slutspelet men framförallt kommande år.

Ni har vunnit grundserien och går mot poängrekord, men ni är med andra ord inte oroliga för att snittet sjunker?

- Nej det skulle jag inte säga. Oroande.. det är klart att man återigen önskar inte minst utifrån arenaupplevelsen och för de på plats här att det ska vara mer folk. Men det är inte så att vi står och saknar en förklaringsmodell till varför det blir så, vi försöker se ett längre perspektiv och göra rätt saker. Sen kan det vara en omställningsperiod som omgärdar det.

Hur jobbar ni med att locka publik till Guide Arena annars?

- Vi har anställt en kommunikationsansvarig under hösten som jag tycker har inneburit ett jättelyft för hela verksamheten och hur vi jobbar med matcharrangemangen och hur vi kommunicerar kring det. Vi försöker göra mycket egen content som ska locka folk hit, sen finns det jättemycket mer som vi kan göra. Vi vill ha mer fysisk närvaro på stan och synas i andra sammanhang där vi inte syns ännu. Men Rom byggdes inte på en dag, där har vi en långsiktig plan och i slutändan tror jag att det kommer vara en positiv förändring för oss.

Tillsammans snittar SSL Herr 908 personer per match just nu i skrivande stund, hur ser du på de siffrorna?

- Svårt att kommentera de siffrorna egentligen. Det är klart att för SSL som liga så är publiktillströmningen en utmaning vi har och den äger vi gemensamt. Jag var inne på det lite grann förut att jag tror att vi kanske behöver en bredare topp i ligan med fler matcher där man känner att det gäller något. Det är lite grann så för oss och lite grann samma sak för Storvreta, även om de har ett derby mot Sirius, de är lite grann de här matcherna som alla söker sig till. Skulle vi kunna få fler matcher av den digniteten finns det mycket att vinna för publiktillströmningen. Sen är det klart att alla, inte bara vi, har en utmaning att jobba med sina arrangemang och hur man marknadsför sig med en sport som har förhållandevis knappa resurser. Det gäller att hitta kostnadseffektiva sätt att ändå sprida kännedom om produkten och det handlar om nyrekrytering av publik. Många som kommit hit tycker att det är jättehäftigt och vill gärna gå igen och utmaningen är att få hit dem igen. Många har en bild av innebandyn med ribbstolar och folk som inte har fysiken att spela hockey som lirar den, men så ser det inte riktigt ut idag.

Du kanske även vill läsa:
Har SSL Herr vänt den negativa trenden?
Har SSL Herr vänt den negativa trenden?
Botten av tabellen - men här är Visby ett av SSL:s fem främsta lag
Botten av tabellen - men här är Visby ett av SSL:s fem främsta lag