Foto: Swissunihockey

Oscar Lundin om sin resa från yngsta tränare i SSL tills idag

ANNONS

Varför tackade han nej till Växjö och valde Storvreta?

Hetaste namnet i innebandy-Sverige just nu är tveklöst Oscar Lundin. 31-åringen inleder sitt tredje raka slutspel med Alligator Malans i helgen men det är inte därför som han är namnet på allas läppar. Utan idag blev det klart att Lundin tackar nej till att träna Växjö nästa säsong och istället tar han över svenska mästarna Storvreta. 

- Den tydliga kravbilden att vara bäst och de näst intill optimala förutsättningarna för att bedriva utveckling av innebandyspelare är två viktiga delar. Sedan är Uppsala som stad med närheten till mycket en, på flera sätt, bra plats för min familj att landa på, säger Lundin till Innebandymagazinet om sitt val.

Växjö var länge ett hett alternativ. Vad var det som gjorde att du tackade nej till dem?

- Växjö imponerade verkligen på mig och lade fram ett bra förslag och en bra plan för framtiden. Jag önskar dem lycka till och jag tror det blir bra med Johan Schönbeck där. Till slut blev det bara så att en klubb och en helhetslösning för familjen kändes än mer rätt – och det var Storvreta IBK.

Storvreta är fyllt av superstjärnor och trots att Andreas Harnesk tog guld med laget och satte poängrekord i SSL så fick han sparken, enligt Storvreta för att han inte lyckades få alla stjärnor att dra åt samma håll. Så frågan är hur Lundin ska lyckas med att få alla stjärnor att jobba mot samma mål utan öppna konflikter och spelare som kastar klubban och lämnar mitt under pågående match?

 - Jag kan och vill inte uttala mig om det som varit och jag känner ännu inte spelarna. Min plan är att vara tydlig med riktningen, med vilken identitet laget vill ha på och utanför banan. Att ha saker att hålla sig till varje dag för lagets bästa. När vi är överens om det så handlar det om att lyssna på spelarna, kommunicera med dem och visa att jag finns där för dem i vått och torrt. Jag kommer alltid att ha deras rygg.

Lundin har redan nu en tydlig plan på hur han ska få det stjärnspäckade laget att utvecklas ännu mer både som individer och som lag.

- Ser man mer konkret gällande innebandy så tror jag alla spelare mår bra av att få göra de saker de är bra på och njuter av under match. Då finns både det individuella och kollektiva självförtroendet på plats. Min uppgift som tränare är att skapa en tydlig struktur på hur vi sätter spelarna i de situationerna så ofta som möjligt. På träningsplanen handlar det mer om att testa spelarna gällande viljan att vinna sin kamp, intensiteten och spelförståelsen. Då tvingas de hitta lösningar tillsammans som de sedan tar med sig in i fighterna. Då växer man samman som grupp.

För sex år sedan var du den yngsta tränaren någonsin i SSL och nästa säsong tar du över de svenska mästarna. Vad säger du om din resa från då till nu?

- Jag är oerhört tacksam mot de föreningar – Partille, Warberg och Alligator Malans – som givit mig stort förtroende på vägen. Jag har hela tiden befunnit mig i miljöer som testat mig som tränare och ledare, det tror jag är en nyckel. Att man hela tiden söker nya grepp och idéer att testa för att utvecklas vidare. Jag förstår också att jag fortsatt endast är i inledning av min karriär som ledare och för mig, precis som för mina spelare handlar det om att varje dag vilja bli bättre. Då kommer även sannolikheten att man vinner nästa match över tid att höjas. Ödmjukhet och nyfikenhet är så viktigt, varje dag.

Vad blir det första du ska ta tag i med Storvreta?

- Jag skall så snabbt som möjligt lära känna klubben, staben, laget, spelarna och staden. Det känns som en lagom mastig förstauppgift, säger innebandy-Sveriges hetaste namn med ett stort skratt. Men först ska han försöka att ta sitt Alligator Malans till en superfinal nere i Schweiz.